IKKE IMPONERT: Her spiser en amerikaner norsk marsipan. Ikke vet han hva marsipan er, og ikke vil han ha det, heller. Foto: Youtube.com/ImaFlyNmidget
IKKE IMPONERT: Her spiser en amerikaner norsk marsipan. Ikke vet han hva marsipan er, og ikke vil han ha det, heller. Foto: Youtube.com/ImaFlyNmidgetVis mer

Utlendinger om norsk godteri

– Jeg vet da søren hva «marsipan» er!

Mye av det norske godteriet er kanskje ikke så norsk, eller godt, som vi liker å tro. 

Det er påske – på tide å spise norsk godteri og snakke om hvor mye bedre norsk godteri er enn alle andres land godteri.

– Ja, det er lite som slår en god, norsk Kvikklunsj, kommer en onkel til å si i solveggen.

– Har dere smakt marsipan i utlandet? For noe søtt tull, kommer en mor til å si foran peisen.

Men er kaloriene vi feirer bibelsk lidelse med egentlig så fantastiske som vi tror? Bare én måte å finne ut av det på: La utlendinger smake, og høre hva de sier.

Her er et knippe youtubere om noe av det vi propper i oss i påska.

#1: Solo – «Død Tango»

Vi får dessverre ikke spolt videoene fram for dere, men på 2:05 i videoen over skal disse britene smake Solo for aller første gang. Solo – selve nasjonalskatten.

- Uæææh, så ekkelt! bryter guttene ut da de ser at flaska har bunnslam, noe de tydeligvis aldri har sett før.

- Det smaker som en død Tango, konkluderer de til slutt, så Solo-smaken er neppe så unik som vi liker å tro.

#2: Kvikklunsj – «en Kitkat!»

På 4:17 skal disse amerikanerne spise en Kvikklunsj. Norskere blir det ikke.

Når de endelig har klart å finne ut av hvordan man åpner en Kvikklunsj, som tydeligvis er en spennende og nyskapende mekanikk for amerikanere, er de ikke i tvil om hva dette er.

- Det er en Kitkat! jubler de, som altså er en amerikansk sjokolade som ganske riktig er prikk lik.

#3: Rett i koppen sjokoladedrikk – «ikke norsk nok»

- «Shjokolad drikk!» Som i drink? «Drikk!» «Drrrikkh!» Det er barskt, mener disse amerikanerne rundt 2:53 i videoen over.

Smaken gjør ikke noe uslettelig inntrykk på dem. De har smakt kakao før, og dette er kakao. De er mer opptatt av at den er varm – så varm at de spør seg om de «norske nok» til å drikke noe så varmt.

- Men det er vel veldig kaldt i Norge? Hvorfor ellers skulle death metal komme fra Norge. De er sinte, konkluderes det.

#4: Gullbrød-marsipan – «ekkelt»

Marsipan i seg selv er kanskje ikke veldig norsk, men norsk marsipan står høyt i kurs hos mange i påska. La meg introdusere deg til en amerikaner som ikke er spesielt imponert.

Rundt 8:12 begynner denne flaggbekledde amerikaneren å spise et Gullbrød. Først liker han den, den minner han om marshmallow. Men så skjer det noe – dette er tross alt norsk marsipan.

- Det utviklet seg plutselig til noe ekkelt. Jeg vet ikke hva det er. Jeg må sjekke: «Marsipan dekket med mørk sjokolade». Jeg vet da søren hva «marsipan» er, avslutter den amerikanske forståsegpåeren, som gjerne skulle spyttet den ut om han hadde hatt muligheten.

#5: Smash – «beste jeg har smakt»

Smash er ikke påskegodt. Men den er i alle fall gul, og den har etter all sannsynlighet uansett funnet veien til mange norsk hytter. Og her ser det ut til at Norge kan ta hjem en velfortjent gullmedalje.

Denne britiske kokken skal rundt 3:53 prøve Smash for aller første gang – tenk deg følelsen.

- Dette er godt, stønner han mellom bitene, etter å ha tullet med alt fra navnet til slagordet og hvordan bitene visstnok ser ut som trompeter.

- Det beste jeg har smakt. I hele dag.