BAKTERIESKALL: Spesielt viktig er det å vaske frukt og grønnsaker som du skal skjære opp og servere i biter. Foto: Colourbox.com
BAKTERIESKALL: Spesielt viktig er det å vaske frukt og grønnsaker som du skal skjære opp og servere i biter. Foto: Colourbox.comVis mer

Ja, disse må du også vaske

Hvis ikke, kan du bli matforgiftet.

Du vet sikkert at du bør vaske et eple eller en plomme før du putter den i munnen.

Men hva med appelsiner og meloner – eller andre frukt og grønnsaker som de fleste ikke spiser skallet på?

Les også: Hvor farlig er maten vi spiser

Hygieniske årsaker

Ifølge Mattilsynets artikkel på Matportalen.no kan vasking av frukt og grønnsaker redusere restinnholdet av plantevernmidler med mellom 20-50 prosent. Koking kan fjerne 30-100 prosent, og skrelling 45-90 prosent.

Dette avhenger imidlertid av hvilke midler som er brukt. De fleste vil kun sitte utenpå, men enkelte også finnes inni frukten eller grønnsaken.

Les også: Er økologisk og organisk det samme?

Men uansett skal det ikke være så store rester av plantemidler at det representerer en helserisiko å spise maten uvasket.

Mattilsynet råder likevel alle til å vaske frukt og grønnsaker, gjerne i varmt vann, på grunn av hygieniske årsaker – som å fjerne støv, jord eller lignende.

Stem her!

Vasker du frukt/grønt som du ikke skal spise skallet på? (Avsluttet)
Nei, aldri(62%) 373
Noen ganger/enkelte frukter eller grønnsaker(26%) 155
Ja, alltid(12%) 70
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Les også: Eksotisk mat krever mer koking

Bakterier på overflaten

Og dette rådet gjelder også for frukt og grønt som du ikke spiser skallet på, ifølge forskningsdirektør Einar Risvik ved Nofima (tidligere Matforsk).

På et spørsmål fra en leser som lurer på nettopp dette, svarer Risvik følgende på Matportalen.no:

Les også: Frosne eller ferske grønnsaker?

- Noen grønnsaker og frukter beskyttes lite for bakterier fra jord, fugleekskrementer eller annen skitt og møkk før de legges ut for salg.

Skall med salmonella og E.coli

Han mener det er spesielt viktig med tanke på frukt som deles opp og legges på fat.

Mye frukt og grønt er gjerne importert fra varmere land der forekomsten av farlige bakterier er større. Ofte ligger varene ute under åpen himmel, de fraktes uten emballasje - og deretter havner de rett på skjærefjøla og inn i munnen.

Les også: Dette er 8 ganger sunnere enn appelsin

Risvik trekker fram meloner som et typisk eksempel.

- Utsiden av disse er perfekte steder å feste seg for bakterier, og det har vært flere utbrudd i utlandet forårsaket av meloner med Salmonella og E. coli, skriver han på Matportalen.no.

- Kan føre til matforgiftning

Når du skjærer frukten opp kan også skitt og bakterier fra utsiden av skallet komme i kontakt med fruktkjøttet.

På skallet er det ikke nok vann til at bakteriene kan multiplisere seg raskt. Men fruktkjøtt bestående av vann og sukker er et eldorado for mikroorganismene. Bedre kan de ikke få det, ifølge Risvik.

Les også: Frukt og grønt kan gjøre deg syk

- Det skal derfor svært lite tid til før antallet bakterier har blitt meget stort.

Havner fruktbitene deretter i en salat så kan dette godt være kilden til matforgiftning eller diaré.

- Et godt råd er derfor at frukt og grønt som kuttes opp og som har vært åpent eksponert godt, bør vaskes før den kuttes. Spesielt blir dette viktig når den oppkuttede frukten skal ligge slik at fruktsaften kan virke som et medium for vekst av bakterier, kanskje i timer før den skal spises.

Les også: 27 år gammelt svenskt kjøtt selges i Polen