TRANSFETT: Kaker og kjeks er den varegruppen hvor andelen transfett er høyest, ifølge både norske og svenske rapporter. Foto: colourbox.com
TRANSFETT: Kaker og kjeks er den varegruppen hvor andelen transfett er høyest, ifølge både norske og svenske rapporter. Foto: colourbox.comVis mer

- Importerte kjeks og kaker er et problem

Inneholder for mye farlig fett, viser rapport fra svenske mattilsynet.

Transfett kan være et problem i importerte kaker og kjeks.

Det viser en kartlegging gjort av svenske Livsmedelsverket, melder Matportalen.no.

Les også: Slik får du i deg rett fett

36 prosent transfett

I samarbeid med 38 kommune har Livsmedelsverket analysert innholdet av transfett i 132 sorter kaker, kjeks og chips laget i Sverige og i utlandet.

De fleste av produktene – 78 prosent – inneholdt mindre enn 1 prosent transfett av den totale mengden fett.

19 produkter inneholdt mer enn 2 prosent transfett. Alle disse var i kategorien kaker og kjeks. I ett av dem var hele 36,9 prosent av fettet transfett (Pocky Chocolate Flavour).

Hele rapporten får du på slv.se.

Les også: Så mye fett kan du spise


Små importører utenfor EU

Flertallet av varene som inneholdt mer enn 2 prosent transfett var importert fra land utenfor EU, av små importører.

- Vi kommer nå til å be om hjelp fra bransjen til å komme i kontakt med disse mindre importørene, sier Jan Sjögren, avdelingssjef ved Livsmedelsverket til slv.se.

- Det å la produsentene frivillig minske bruken av transfett har fungert bra når det gjelder svenskproduserte næringsmidler. Derimot kan det være et problem med små importører, som dessverre også er vanskelige å nå med informasjon.

Les også: Kjøleskaps-testen: Avslører farlig fett


Samarbeider mot transfett

Også i Norge har innholdet av transfett i maten blitt kraftig redusert. Tidlig på 90-tallet inngikk myndigheter og matvareindustrien et samarbeid for å redusere transfett i industrielt framstilte produkter.

- Dette samarbeidet var vellykket, og i dag er nordmenns gjennomsnittlige inntak i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO), sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet til Matportalen.no.

- Nedgangen i inntaket av transfettsyrer er svært gledelig. Men vi har fortsatt en jobb å gjøre for å redusere inntaket av mettet fett.

- Å velge magre kjøtt- og meieriprodukter er et godt råd, foreslår Rimestad. Få flere råd her: 10 tips mot farlig fett

De 10 verste kjeksene/kakene
ProduktProdusentProduksjonslandAndel transfett
(% av fettet)
Vafler bakt med smørJules DestrooperBelgia5,1
Pure Butter Stem Ginger ShortbreadWalkersSkottland6,1
Banana Cream BiscuitsDeemahSaudi-Arabia6,9
Vanilla WafersTagoPolen10,8
Sweet plus, classicZaharni IzdeliaEU20,3
Kaffebrød - Cajni koluticiLasta 20,3
LaneBambi-BanatSerbia20,5
Family - slatka mesavinaMedelaSerbia22,0
NapolitankeStarkSerbia23,5
Pocky chocolate flavourGlicoThailand36,9
Kilde: http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Transfett-i-importerade-kakor-och-kex/