Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Ikke spis dette kjøttet

Glad i en godt stekt biff? Du kan bli syk av det.

Spiser du kjøtt stekt ved høye temperaturer kan det øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.

Det er konklusjonen i en studie gjennomført ved School of Public Health ved universitetet i Minnesota. Sterk varmebehandlig av kjøtt øker forekomsten av kreftfremkallende stoffer i maten, kommer det fram i en pressemelding.

Les også: Slik griller du kreftsikkert

70 prosent større risiko

Forskerne fulgte 62.581 personer gjennom ni år. De gransket 208 personer som hadde blitt rammet av kreft i bukspyttkjertelen nærmere, og fant ut at en fellesnevner var en forkjærlighet for godt stekt eller sterkt grillet kjøtt.

Les også: Slik blir usunt sunt
Les også: Derfor tyr vi til fastfood

Det viste seg at personer med et høyt inntak av godt stekt kjøtt hadde 70 prosent høyere risiko for å bli rammet av kreft i bukspyttkjertelen, sammenlignet med de som spiste minst slikt kjøtt.

Test deg selv på KK.no: Hvor sunt er kostholdet ditt?

Grill med måte

Forskerne vil ikke være for altfor bastante i sine konklusjoner, men de mener sannsynligheten for at sterk varme øker kreftrisikoen er stor.

De anbefaler derfor folk å grille maten med måte. Maten bør bli såpass varm at bakterier drepes, men ikke så varm at den blir svidd.