Denne grønnfargen gjør poteten uspiselig. Foto: ALL OVER PRESS
Denne grønnfargen gjør poteten uspiselig. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Ikke spis denne poteten!

Du kan bli dårlig om du gjør det.

Av og til hender det at poteter med grønnskjær lurer seg ned i handleposen. Disse bør du ikke spise, du kan rett og slett bli syk av det.

Les også: Frukt og grønt kan gjøre deg syk

Årsaken til grønnfargen er at poteten har vært utsatt for mye lys under vekstprosessen, og/eller etter at den ble høstet.

Det dannes da klorofyll, som gir den karakteristiske grønnfargen, samt stoffer kalt glykoalkaloider. Det mest kjente av disse er ifølge Matportalen.no stoffet solanin.

Kan skade nervesystemet

Disse stoffene gir poteten den smaken du er vant til, men i for store mengder blir de giftige for deg.

Hva kan du egentlig om mat? Ta testen her!

Du kan bli kvalm og få hodepine. I veldig store mengder kan også skade nervesystemet ditt.

Poteten blir gjerne besk og bitter når det er opphopning av glykoalkaloider i den. Stoffene konsentreres gjerne på de samme stedene som klorofyllet.

Les også: Kast bitter agurk!

Er poteten bare grønn ytterst i skallet kan du skjære bort dette og spise resten. Har grønnfargen spredd seg til resten av poteten er det bare å kaste den.