BEARBEIDET MAT: Nesten all mat i dagligvarebutikken er hel- eller halvfabrikata. Foto: COLOURBOX.COM
BEARBEIDET MAT: Nesten all mat i dagligvarebutikken er hel- eller halvfabrikata. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Ikke se ned på all ferdigmat!

Det er ikke all hel- og halvfabrikate som fortjener sitt dårlige rykte.

Halvfabrikata. Helfabrikata. Sannsynligvis forbinder du disse ordene med noe negativt.

Men nesten all maten du finner i butikken er hel- eller halvfabrikata, uten at du behøver å bli bekymret av den grunn.

Les også: Den beste og verste ferdigmaten

Mange myter

Det skriver forskningssjef ved Nofima, Pernille Baardseth, på nofima.no.

Folk som ukritisk avfeier bearbeidet mat, det vil si hel- eller halvfabrikata, som søppelmat, snakker mot bedre vitende, mener hun.

Noen hevder at det inneholder usunt fett og raske karbohydrater, mye salt og mange tilsetningsstoffer. Men dette er ikke riktig.


Og når restauranter skryter over at de kun benytter rene råvarer uten tilsetningsstoffer og «verken halv- eller helfabrikata» – da tar de feil.

Bruker de ikke hvetemel, soyasaus, meierismør eller balsamicoeddik? Alt dette er helfabrikata.

Les også: 6 pizzaer som er litt sunnere

Bearbeidet kan være sunt

Forbrukerne kjøper stadig mer hurtigmat, vi vil ha det lettvint og bruke lite tid på matlaging.

Under et nylig avsluttet forskningsprosjekt ved Nofima Mat, tidligere Matforsk, ble det utviklet sunne måltider med kylling og laks for hurtigmatmarkedet. Disse ble testet på forbrukerne, som var begeistret.

Altså helfabrikata – men sunt, skriver Baardsen på nofima.no.

Les også: Så mye sunnere er Nøkkelhullet

Stem her!

Trodde du at all hel- eller halvfabrikata var søppelmat? (Avsluttet)
Nei(70%) 584
Ja(19%) 155
Usikker(11%) 93
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ja, til og med sunnere

I et annet forsøk ved Nofima testet forskere inneholdet av C-vitamin og antioksidanter i ferske bønner og bearbeidede bønner. De bearbeidede bønnene ble varmebehandlet, frosset og transportert før de ble testet.

Resultatene viste at de bearbeidede bønnene inneholdt like mye C-vitaminer og antioksidanter som de ferske. Altså halvfabrikata, men sunt.

Hvis det tar flere døgn før de ferske bønnene blir spist, er det faktisk en større sjanse for at de frosne inneholder mer næringsstoffer enn de ferske.