Den lille rakkeren i midten bør ikke oppbevares hvor som helst. Foto: Colourbox
Den lille rakkeren i midten bør ikke oppbevares hvor som helst. Foto: ColourboxVis mer

Ikke gjør dette med tomaten

Synes du grønnsakene taper seg fort? Det kan være din egen feil.

Visste du at tomaten kan ødelegge frukt og andre grønnsaker som oppbevares i nærheten?

Den inneholder nemlig plantehormonet etylen, som framskynder modningen hos frukt og grønnsaker.

Ligger tomaten nær andre grønnsaker som allerede er modne, bidrar den dermed til at disse råtner.

Hvor rent er kjøkkenet ditt? Ta testen her

Temperatur, luft og lys

Alle planter kan lage etylen, men konsentrasjonen av stoffet er ulik, slik at ikke alle typer frukt og grønnsaker i like stor grad framskynder modning og forråtnelse hos andre.

I likhet med tomater er imidlertid epler blant verstingene. Som hovedregel bør du uansett ikke lagre moden og umoden frukt og grønnsaker sammen.

I tillegg bør du tenke på temperatur, luftfuktighet, og lysforhold når du oppbevarer frukt og grønt.

Lav temperatur, god luftfuktighet og lite lys gir generelt sett gode lagringsforhold. Med andre ord er kjøleskapet et godt sted å være for frukt og grønnsaker.

Les også: Her er den største kjøleskapstabben

Ifølge Matportalen hører imidlertid tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, auberginge og squash med til unntakene. Dette fordi disse grønnsakene som oftest skal gjennom en modningsprosess og dermed har godt av å oppholde seg i romtemperatur.

Slik tar du vare på frukt og grønnsaker
Bør oppbevares i romtemperatur:Bør oppbevares i kjøleskapet:
AgurkBær
ArtiskokkSteinfrukt
AuberginDe aller fleste grønnsaker
Avokado 
Banan 
Epler 
Fersk ingefær 
Melon 
Papaya 
Pærer 
Squash 
Tomat 
Kilde: Matportalen.no