IKKE SPIS DEM RÅ: Du bør alltid varmebehandle sopp før du spiser dem, råder Mattilsynet. Foto: Colourbox.com, Bildene under: Science Photo Library
IKKE SPIS DEM RÅ: Du bør alltid varmebehandle sopp før du spiser dem, råder Mattilsynet. Foto: Colourbox.com, Bildene under: Science Photo LibraryVis mer

Ikke bruk rå sopp i salaten

Mattilsynet advarer mot å bruke rå sopp fordi den kan inneholde giftstoffer.

Å spise rå sjampinjong kan føre til ubehag eller forgiftning.

Les også: Giftfare i skogen

Sopp kan nemlig inneholde skadelige naturlige giftstoffer hvis den ikke varmebehandles tilstrekkelig.

Du bør derfor ikke hive rå sopp i salatbollen, råder Mattilsynet på matportalen.no.

Les også: Den undervurderte soppen

Feil tilberedning

De vanligste årsakene til forgiftning med sopp er mangel på kunnskap og feil tilberedning.

Les også: Sunt med sopp

Sopp passer ikke spesielt godt sammen med moderne matlaging, hvor maten gjerne kjapt stekes i ei wokpanne. Mange sopparter er tungt fordøyelige og trenger lengre koke- eller steketid, informerer Mattilsynet.

Som for eksempel disse tre:

Vis mer


Sjampinjong

Denne vanlige matsoppen bør heller ikke spises rå.

Sjampinjong kan inneholde fenylhydrazinforbindelser og foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftframkallende.

Disse forbindelsene forsvinner ved god varmebehandling.

Les også: Tid for sopp

Rødskrubb

Vis mer


Rå eller for lite stekt/kokt rødskrubb kan føre til kraftig magebesvær.

Varmebehandling vil imidlertid ødelegge giftstoffene (disse er ikke kjent). For å være på den sikre siden kan soppen avkokes (se beskrivelse av dette nederst i artikkelen) før den brukes i matretter eller før steking.

Hvis rødskrubb ikke avkokes er det viktig å varmebehandle den godt før du spiser den, det vil si koking eller steking i 15-20 minutter.

Les også: Dette gjør du hvis et barn har spist giftig sopp

Vis mer


Sandmorkler

Det er meget viktig at sandmorkler tilberedes riktig. Den inneholder nemlig cellegiften gyromitrin.

Det meste av giftstoffet fjernes ved gjentatte avkokinger, hvor kokevannet kastes. Du kan også bli kvitt en del ved å tørke soppen over en lengre periode ved romtemperatur (i flere uker med god lufting).

Men siden det ofte kan være tvil om hvor effektiv forbehandlingen har vært, mener Mattilsynet at det er god grunn til å advare mot å spise sandmorkler.

Les også: Giftfare i skogen