Hvordan unngå gnagsår?

Spør Bernt Rognlien
Doktor Bernt Rognlien er akupunktør, homøopat, urtemedisiner og allmennlege.
Spør Bernt .

Gnagsår
Jeg er en 29 år gammel jente som skal gå lang tur i fjellet to uker nå i høst. Jeg har fått nye fjellstøvler som jeg ikke har brukt før. Har du noen gode råd å gi meg om hvordan jeg kan unngå gnagsår?
Svar: Nye støvler som gir gnagsår kan fort ødelegge en ferie totalt. Det viktigste du gjør er å begynne å gå inn støvlene nå, bruk de på korte turer start gjerne med en halv time av gangen og øk gradvis. Glem ikke å ta med deg Compeed gnagsårplaster(fås på apotek) til turen og start med det med en gang ved den første tendens til gnagsår. Når du begynner å gå med de nye støvlene er det lurt å bruke akryl sokker, det reduserer og demper friksjon mot foten. Men sokkene må være med vanlig fasongstrikket hæl, for sokker uten fasongstrikket hæl sitter ofte dårlig på foten. Talkum på bena før du tar på deg sokkene gjør at friksjonen blir enda mindre. Du kan også smøre med vaselin eller talg på de stedene der du oftest får gnagsår.
God tur!
Bernt Rognlien
Seboreisk eksem og einerlåg
Jeg er en kvinne på 42 år som er mye plaget av fett hår og flass. Legen min sier jeg har seboreisk eksem og har gitt meg fungoral sjampo og kortisonoppløsning. Begge deler hjelper men eksemet kommer tilbake med engang jeg slutter med behandlingen. Jeg liker ikke å bruke disse medisinene hele tiden. Jeg har hørt at einerlåg skal virke godt, stemmer det og hvordan skal det brukes.
Hilsen en som vil ha hjelp fra naturen.
Svar: Det stemmer at einerlåg kan virke veldig godt ved både seboreisk eksem og psoriasis i hodebunnen. For 20-30 år siden foreskrev legene mye tjæresalve mot eksem og psoriasis. Det er lignende stoffer i einerlåg, som hemmer betennelser i huden og det kan dempe både seboreisk eksem og psoriasis. Einerlåg kan du lage selv hele året, bare det er einer i nærheten og det er det alltid i Norge - for den finnes jo over hele landet. Du klipper opp friske einerkvister med bar og bær i 10 - 15 cm lange biter, har det i en stor gryte på minst 4 liter eller mer. Ha vann i gryten så vannet akkurat dekker einerkvisten, som er pakket sammen til randen av gryten.
Dette skal så småkoke i omkring 3 timer, da er nesten halve vannet kokt bort, greinen siles av og du har ferdig einerlåg. Einerlågen brukes så til hårvask. Du kan godt vaske håret først i en mild sjampo, frotere det og så fukte det godt med einerlåg å masere det godt inn i hodebunnen. Når det er gjort skal håret ikke froteres men tørke saktig så einerlågen tørker og maseres inn i hodenbunden. Dette kan gjøres daglig til du har oppnådd god effekt, deretter kan du gå over til annen hver dag og så 2 ganger i uken.
De fleste vil trenge vedlikeholdene behandling for eksempel en gang i uken - for å holde et seboreisk eksem under kontroll. Einerlågen tåler å stå i kjøleskap i 2-3 uker, men du kan også tappe den kokende på sterile flasker å korke så du kan lage opp einerlåg for mange måneder av gangen.
Det virker , det er nesten helt gratis, du får en fin skogstur og det er helt naturlig.
God tur!
Vennlig hilsen Bernt Rognlien
Prostatakreft
Mannen min har to kolleger og en venn som alle har fått prostatakreft. Mannen min er 64 år, legen hans sier at prostataen hans er lett forstørret men at det er normalt for hans alder. Hvor ofte bør han gå å undersøke seg? Vi kvinner innkalles jo til mammografi regelmessig - hvorfor er det ikke noe prostatagrafi ?
Hilsen Kari
Svar: Jeg skjønner bekymringen din, for prostatakreft er den vanligste kreftsykdommen blant norske menn. Heldigvis er det en kreftsykdom som kommer sent i livet og sjelden forkommer før 50 års alder. Ved brystkreft kan mammografi kombinert med ultralyd og celleprøve gjøre at man oppdager sykdommen tidlig. Brystkreft som opereres og behandles på et tidlig stadium har mye mindre sjanse for å komme tilbake, i tillegg rammer brystkreft ofte unge kvinner derfor innkalles kvinner regelmessig til mammografi undersøkelse. I Norge innkalles kvinner fra 50 års alder til mammaografi i Sverige fra 40 års alder, alt tyder på at det er mye å vinne ved å gjøre som svenskene.
Når det gjelder prostatakreft stiller vi diagnosen nesten på samme måte som ved brystkreft. Diagnosen stilles ved at legen kjenner på prostatae, hvis den kjennes unormal stor ut eller har en ujevn overflat sendes pasienten videre til urolog som tar ultralyd og celleprøve av prostata. Både allmennlegen og urologen kan i tillegg ta en blodprøve PSA(Prostata spesifikt antigen) som hvis den er forhøyet indikerer mulig kreft i prostata. Jeg synes mannen din bør gå til legen sin å få undersøkt prostata med jevne mellomrom(en gang i året)og samtidig få tatt en blodprøve.
Vennlig hilsen Bernt Rognlien
Hemoroider
Mannen min på 38 år plages av hemoroider. Han har fått ulike stikkpiller og salver av legen sin, men det kommer stadig tilbake. Han gruer seg ofte til å gå på do på grunn av smerten, når det er ekstra ille kan det komme mye frisk blod sammen med avføringen. Bør han operer seg, er det en stor operasjon? Er det andre ting han kan gjøre?
Hilsen Mina
Svar: Hemorroider er utvidete blodårer nær endetarmsåpningen, det kan være veldig vondt særlig hvis han i tillegg er plaget med forstoppelse. Både smertene og hemoroiden øker når trykket i blodårene i endetarmen øker, som ved tunge løft, ved forstoppelse, ved graviditet og hvis han sitter mye. Hvis han har treg og hard avføring er det viktig å få avføringen myk med fiberrik kost, linfrø eller andre mykgjørende avføringsmidler. Mosjon regelmessig vil hjelpe både på treg mage og på hemoroidene, sitter han lenge av gangen bør han vende seg til å reise seg opp og bevege seg innimellom. Stikkpiller og salver kan dempe plagen, men fjerner de ikke. Hemoroidene kan opereres, det er ikke en stor operasjon, men han kan få nye hemoroider senere, så etter en operasjon er det like viktig å mosjoner regelmessig, spise fiberrik mat og unngå forstoppelse.
Egentlig er hemoroider utvidede vener eller åreknuter som sitter i endetarmen. Det kom i april i år et nytt naturlegemiddel laget av hestekastanje(venestat) som har god effekt på hovne ben og letter plagsomme åreknuter. Jeg har hatt flere pasienter som de siste ukene har fortalt at det også har hjulpet godt mot hemoroider, så han kan jo forsøke det også.
Hilsen Bernt Rognlien
Schlatters sykdom
Jeg er en gutt på 15 år som er glad i å sparke fotball. Det siste halvåret har jeg hatt vondt i kneet etter fotballsparking. Det er også vondt å trykke på den øverste delen av benet rett nedenfor kneet. Legen jeg var hos sa det var schlatter og at jeg skulle ta det med ro hvis jeg fikk smerter. Er Schlatter farlig, kan jeg få varige skader av det så jeg ikke kan spille fotball senere?
Hilsen Kim

Svar: Schlatters sykdom er ikke farlig, symptomene forsvinner når du er ferdig utvokst. Hos barn og unge er det en liten beinklump med brusk rundt, foran på skinnebeinet, rett under kneet. Denne benklumpen kan få dårlig blodtilførsel å hovne opp, da blir den øm og du får vondt under kneet etter belastning. Tilstanden er ganske vanlig , særlig hos gutter fra 12 til 16 års alder. De fleste trenger ingen spesiell behandling og symptomene forsvinner når du er ferdig utvokst. Det er lurt å unngå aktiviteter som gjør at det blir veldig vondt. Bruk knebeskyttere hvis du må mye ned på knærne. Noen få får en stor benet kul foran på skinnebenet rett nedenfor kneet etter at sykdommen er over, er den plagsom eller til sjenanse kan den opereres bort.
Hilsen Bernt Rognlien
Frossen skulder
I over ett år har jeg hatt smerter i venstre skulder. Jeg er en kvinne på 52 år og har gått sykemeldt i over 8 måneder. Skulderen er nå helt stiv og jeg kan ikke løfte skulderen ut til siden. Jeg har prøvd fysioterapi til å begynne med, det har ikke hjulpet. Jeg har fått Brexidol av legen min, det virker smertestillende og hun sier det skal dempe betennelsen i skulderen. Er det ikke noe annet som kan hjelpe?
Hilsen Else
Svar: Du har det man på engelsk kaller Frozen shoulder , og som vi på norsk kan kalle frossen skulder . Det starter ofte med en senebetennelse i skulderen, eller kommer etter en skulderskade. Deretter blir det en betennelse i leddkapselen i skulder som resulterer i at skulderleddet blir nesten helt ubevegelig. Man har som regel fryktelige smerter til å begynne med og da er det ofte vondt å få fysioterapi. Når skulderleddet etter en stund nærmest stivner nesten blir ubevegelig blir smertene ofte bedre. Tilstanden er vanskelig å behandle, og kan ta både 2 og 3 år.
Jeg synes du bør begynne med fysioterapi igjen, få hjelp til å trene og forsiktig begynne å bevege skulderen igjen. Du har nok større nytte av fysioterapi nå som du har mindre smerter. Fysioterapeuten kan også instruere deg i øvelser du han gjøre hjemme, hvor du lar armen henge rett ned og så bevege den i små sirkler.
Min erfaring er at mange med frossen skulder kan ha god effekt av akupunktur både for å redusere smerter og øke bevegeligheten i skulderen. Akupunktur kan du godt kan kombinere med fysioterapi og øvelser hjemme. Tåler magen din brexidol, kan du fortsette med det så lenge du trenger noe smertestillende. Det er også lurt å bruke brexidol når du starter opp med fysioterapi igjen, for å dempe betennelsen og smertene som kan bli verre de første ukene når du begynner å bevege skulderen.
Lykke til!
Hilsen Bernt Rognlien
Jerntabletter og barn er farlig
Hvorfor er jerntabletter så farlig for barn. Jeg fikk beskjed om å ta jerntabletter på helsestasjonen fordi jeg hadde lav blodprosent. Jeg hadde med min sønn på snart to år. Helsesøster sa at jeg måtte passe på og ikke la han få tak i jerntablettene fordi de var giftige for barn. Men hun kunne ikke svare på hvorfor de var giftige for barn og ikke for voksne?
Svar: Jerntabletter som inneholder store doser jern er veldig giftig for barn. Jern virker lokalt etsende i tarmen og i større mengder er det giftig for alle celler i kroppen. Noen utvikler symptomer allerede etter inntak av 20 mg jern/ kg kroppsvekt. Alvorlige forgiftninger sees etter inntak av mer enn 40 mg jern/kg kroppsvekt. Symptomer på jernforgiftning er de første timene etter inntak magesmerter, oppkast, diare som kan være blodtilblandet, kramper, lavt blodtrykk og sjokk. 1-2 dager etter inntak kan det enten utvikles sjokk, anemi, lever eller nyresvik som kan medføre død etter 1-3 døgn. En senkomplikasjon etter jernforgiftning er etseskade i mage tarmkanalen.
Det er de sterke jerntablettene som fås på apotek som kan gi forgiftniger. Til en toåring som veier 10 kg vil 400mg jern være nok til å gi alvorlig forgiftning og det er ikke mer enn 4 tabletter Ferro-retard eller Duroferron(100mg jern pr. tablett) eller 7 tabletter Noe-Fer eller Ferromax(60 mg jern pr. tablett). Derfor er det viktig og oppbevare jerntabletter forsvarlig så barn ikke får tak i de.
Ved mistanke om jernforgiftning bør barnet innlegges på sykehus øyeblikkelig hjelp, hvis det er under en time siden inntaket av jerntabletter bør brekninger fremkalles. På sykehus oppstartes med en gang aktiv behandling og overvåkning.
Jerntilskudd som inneholder lite jern som hemojerntabletter eller floradix er derimot lite farlig også for barn.
Hilsen Bernt Rognlien
Minipille
Jeg bruker minipillen som prevensjon og legen min har fortalt meg at jeg må ta den daglig til helt faste tider. Hvis jeg glemmer den en morgen, kan jeg ta den om kvelden?
Svar: Minipille må tas til samme tid hver dag, sikkerheten reduseres hvis det går mer enn 3 timer over tiden for tablettinntaket. Hvis du glemmer å ta den til fast tid og du tar den mer enn 3 timer for sent, må du bruke annen prevensjon de neste 14 dagene. Minipille har mindre prevensjonssikkerhet enn p-pille og kan bare brukes av kvinner som greier å ta den til helt faste tider. Greie du ikke å ta den til samme tid hver dag, er det bedre å gå over til p-pille, men også den må tas daglig for å gi god prevensjonssikkerhet. P-pille skal også tas til faste tider, men den mister ikke virkningen hvis du glemmer den en morgen og tar den om kvelden i stedet.
Hilsen Bernt Rognlien
Urolige ben
Jeg er en 67 år gammel kvinne som de siste 15 årene stadig har hatt økende plager med urolige ben om natten. Jeg må ofte opp å gå for å lindre urolighetene. Dessverre våkner jeg både 4 og 5 ganger hver natt på grunn av dette. Jeg har hørt at magnesium kan hjelp, stemmer det? Hvor mye skal jeg ta, og er det noe jeg må bruke over lengre tid?
Svar: Magnesium virker ofte godt på urolige bein om natten eller restless legs som det også kalles. Magnesium virker også hvis du har tendens til leggkramper om natten, som er en vanlig plage. Du kan ta opptil 300 mg 2-3 ganger daglig. Får du god effekt av det kan du sannsynligvis redusere dosen etter noen uker. Får du plagene tilbake må du bare øke dosen igjen. Du må regne med å bruke magnesiumtilskudd regelmessig. Magnesiumtilskudd kan godt kombineres med tilskudd av kalsium og tilskudd av E-vitamin, som også kan ha effekt. Hvis ikke dette er tilstrekkelig får du prøve Ginkgo biloba som bedrer blodsirkulasjonen i de små blodårene i beina, det lindrer ofte urolige ben. Virker ikke det heller, vil jeg anbefale deg akupunktur, som ofte gir god effekt både på urolige ben og på nattesøvnen.
Hilsen Bernt Rognlien
Overgangsalderen og svettetokter
Jeg er en kvinne på snart 44 år som har vært plaget med overgangsalder i 7 år. Det siste året har jeg brukt DHEA og Multivitaminer, og det har virket bra. Men de siste ukene har jeg svettet hele tiden og sovet dårlig om natten på grunn av svetting. Jeg har også prøvd Soyalife og Supersoy. Jeg ønsker ikke østrogentilskudd fordi jeg da går mye opp i vekt. Finnes det andre naturlige preparater jeg kan prøve som hjelper mot svetting?
Svar: Jeg håper du har fått ordentlig avklart at du er i overgangsalderen, det er jo sjelden den starter så tidlig som ved 35 års alder. Hormonprøver hos lege vil kunne stille diagnosen sikkert. Kvinner som kommer i overgangsalder så tidlig synes jeg bør bruke østrogen og progesteron i kombinasjon, for å unngå tidligere aldring , benskjørhet og andre plager som følger med disse tidlige hormanforandringene. Det finnes nå mange preparater og kombinasjoner av hormoner og velge mellom, så jeg synes du bør gå til en flink gynekolog som kan hjelpe deg med dette, og dosere slik at det ikke gir deg så stor vektoppgang.
Min erfaring er at soyabønner alene, eller i kombinasjon med Supersoy eller lignende preparater, gir bedre effekt enn disse preparatene alene. Det skylles at fiber i soya sammen med bakteriene i tarmen din er med på å aktivere de stoffene i soya som virker gunstig ved overgangsalder. Da bør du bruke ca 100 gram soya daglig , enten som soyabønner, soyamel, soyabars (Nutrilett, pravacan) eller son tufu. Mot svette kan du også prøve et naturlegemiddel som heter Nosweet som er laget av salvie og fås på apotek.
Hilsen Bernt Rognlien
Anoreksi og menstruasjon
Jeg er en 17 år gammel jente som ikke har hatt mens på 4 år. Jeg vet det skylles at jeg har slanket med mye og har anoreksi. Nå har jeg vært frisk i snart 1 år, men mensen har enda ikke kommet tilbake. Legene jeg har vært hos sier at jeg kan ødelegge muligheten til å få barn hvis jeg slanker meg mer. Dette plager meg mye, kan jeg få barn uten mensen?
Svar: Det er riktig at overdreven slanking og anoreksi kan gi varige hormonforandringer. Jo lenger tid den sykelige slankingen varer, og jo mer ekstrem den er, jo større er sjansene for varige skader. Anoreksi er en alvorlig sykdom som kan gi varige fysiske og psykiske skader. Det er derfor viktig at jenter som driver med overdreven slanking får stilt diagnosen tidlig og kommer inn under trygg behandling og oppfølging. Det med oppfølging er viktig, fordi den som har anoreksi skjønner ikke selv at hun eller han er syk. Du bør ha en fast lege som følger deg opp, og det er viktig at venner og nær familie får god informasjon om anoreksi, så de kan hjelpe deg å komme til behandling raskt hvis du skulle få tilbakefall.
Når det gjelder deg, så har du hatt menstruasjon når du var 12 - 13 år, før du fikk anoreksi. Du er fremdeles bare 17 år og ikke fullt utviklet, så jeg tror at du vil få menstruasjonen til bake hvis du fortsetter å være frisk. Det tar ofte tid før menstruasjonen kommer tilbake hvis den har vært borte over flere år pga sykdom, du må derfor være tålmodig og gjøre alt for å holde deg frisk så kroppen kan fortsette å utvikle seg normalt.
Hilsen Bernt Rognlien
Den fjerde barnesykdommen
Min lille datter på to år fikk plutselig feber i 39-40 grader. Hun hadde ikke vondt i hals eller ører. Da feberen forsvant plutselig etter 3 dager fikk hun et rødprikket utslett over hele kroppen. En nabo mente det var den fjerde barne sykdom - kan det stemme? Hva slag sykdom er det , kan det gi komplikasjoner og er det en farlig sykdom?
Svar: Det stemmer nok at det har vært den fjerde barnesykdom. Det er en virussykdom som vi tror skylles et virus i herpesgruppen. De fleste barn som får sykdommen er fra 6 måneder til 3 år gamle. Den kalles også tredagersfeber fordi feberen, som ofte er omkring 40 grader, plutselig går over etter 2-3 dager. Barnet er stort sett i fin form og har lite andre symptomer enn feber. Matlyst og aktivitet er som regel nedsatt, men ellers er de oppsiktsvekkende friske til tross for den høye feberen. Når feberen plutselig blir borte, kommer det et blekrødt prikkete utslett som starter i ansiktet, og brer seg over overkropp, rygg og armer. Utslette kommer også på beina, men er vanligvis svakere der. Utslettet forsvinner gradvis i løpet av en til to dager. Det kan også være lett forstørrede lymfekjertler i nakken, hvis du kjenner etter.
Sykdommen gir vanligvis ikke komplikasjoner. Fordi feberen blir relativt høy hender det at den kan utløse feberkramper. Går feberen over 39,5 grader de første dagene, er det lurt å gi paracetamol som stikkpiller for å senke feber og unngå feberkramper. Den smitter ved vanlig dråpesmitte, det vil si , hoste, nysing, spytt. Barnet bør holdes borte fra barnehage så lange utslettet varer og det er lurt å informere barnehagen om at barnet har hatt sykdommen. Det er ingen vaksine mot den fjerde barnesykdom, og det er heller ikke nødvendig, for sykdommen i seg selv regnes som helt ufarlig.
Hilsen Bernt Rognlien
Trang forhud
Min sønn på snart to år har trang forhud. Forhuden sitter nærmest fast til penis og lar seg ikke dra bakover, hva skal jeg gjøre? Må jeg gå til lege for å få løsnet den? Er det fare for infeksjon når jeg ikke får vasket han under forhuden?
Svar: Du kan slappe helt av. Fra fødselen av er forhudens innside og huden på penishodet festet til hverandre. Dette har naturen selv gjort for å hindre at bakterier og andre ting trenger inn under forhuden. Når guttebarn vokser, utskilles det talg og avskalles døde celler fra hudlagene som legger seg som et tynt hvitt osteaktig lag under forhuden, smegma. Får forhuden være i ro de første årene, løsner den av seg selv ved 4 - 6 års alder.
Penis hos små gutter trenger ikke annet renhold enn mild såpe og vann. I spedbarnsalder vaskes kun ytterste urinrørsåpning. Når barnet blir større 1-2 års alder kan du dra forhuden forsiktig tilbake, men bruk ikke kraft. Vask forsiktig og fjern rester av smegma. Etter hvert som guttebarnet utvikler seg vil forhuden gradvis løsne helt. Du kan lære barnet selv å trekke forhuden tilbake og vaske seg selv. Det er best om gjør det regelmessig når han bader for da er huden myk og bløt. Men fortell han at han skal være forsiktig og ikke trekke for mye i forhuden, det medfører bare rifter og irritasjon. Oppstår det sår og for mye irritasjon kan det senere medføre virkelig trang forhud.
Hvis forhuden skulle hovne opp å bli rød og vond er det blitt en betennelse. Han klager da over at det er smertefullt å tisse. Dette behandles som regel lett med regelmessig renhold eventuelt med en antibiotikasalve hvis det er veldig irritert eller det er puss.
I sjeldne tilfeller er forhuden så trang at den ikke kan trekkes bak penishodet selv ved 10 års alder. Hvis den da sitter helt fast, må du få lege til å vurdere om det skal gjøres en omskjæring slik at forhuden skal kunne fungerer bra senere.
Hilsen Bernt Rognlien
Lavt blodtrykk
Min far er 75 år og lider mye av svimmelhet. Han har vært til mange undersøkelser de fem siste årene, uten at noen lege kan finne årsaken. Alle nevrologene har kommentert hans blodtrykk på 115/75, men ingen kan sikkert si om dette har noe med svimmelheten å gjøre. Finnes det noe han selv kan gjøre med dette. Finnes det medisiner som får blodtrykket til å stige?
Svar: Blodtrykket til din far er ikke veldig lavt, men det er så lavt at det kan være en medårsak til svimmelheten hans. Svimmelhet er et vanlig symptom ved lavt blodtrykk. Denne svimmelheten, særlig hos eldre med lavt blodtrykk, kommer ofte når man reiser seg fort opp. Flere undersøkelser viser at lavt blodtrykk er et vanlig problem hos friske eldre som ikke bruker medisiner (omkring 5% har det). Oftere er nok lavt blodtrykk forårsaket av medisiner mot høyt blodtrykk, for eksempel bruk av vanndrivende medisiner. Alkohol, andre hjertemedisiner, beroligende medisiner og enkelte medisiner mot depresjon kan også gi lavt blodtrykk. Hvis din far bruker noen av disse medisinene bør han snakke med legen sin om å endre medisineringen.
Regelmessig fysisk aktivitet bedrer blodsirkulasjonen også til hjernen og det vil alltid redusere plagene med svimmelhet ved lavt blodtrykk. Blir han svimmelhet når han reiser seg, kan det hjelpe å klemme til rundt armlenet på stolen før han reiser seg - det gir en økning i blodtrykket som kan være nok til å møte det fallet som skjer når han reiser seg. Det er vanlig å oppleve svimmelhet og lavt blodtrykk etter måltidene, så han kan også prøve å spise flere små måltider med kortere mellomrom. Pass også på at han får i seg nok salt og væske, både salt og væskemangel kan gi lavt blodtrykk. Mange eldre er dessverre alt for lite flinke til å drikke rikelig med væske. Håper noe av dette kan være til nytte for han, men det viktigste er nok regelmessig mosjon og at han har en god væske- og saltbalanse.
Hilsen Bernt Rognlien
Skjedebetennelse og blærekatarr
Jeg er en kvinne på 38 år som for 3 år siden fikk en kraftig blærekatarr som jeg måtte gjennom 3 antibiotikakurer for å bli kvitt. Etter det fikk jeg soppinfeksjon i skjeden, jeg hadde aldri før hatt verken blærekatarr eller skjedebetennelse. De siste tre årene har jeg derimot fått blærekatarr 4-5 ganger i året og har måttet bruke antibiotika. Rtter hver antibiotikakur har jeg fått soppinfeksjon i skjeden som jeg har fått stikkpiller mot. Det siste året har jeg følt at jeg har gått med en lett soppinfeksjon i skjeden nærmest hele tiden, og jeg har ikke blitt ordentlig bra av de soppdrepende stikkpillene jeg har fått hos legen min. Dette blir mer og mer slitsomt og virker også ødeleggende på sexlivet mitt. Er det noe jeg kan gjøre for å bryte denne onde sirkelen jeg er kommet inn i?
Svar: Det er mange kvinner som kommer opp i samme plagsomme situasjon som deg pga. langvarig antibiotikabruk eller mange kurer med antibiotika. Bakteriefloraen i skjeden ødelegges etter mye antibiotika og da er det veldig lett å få soppinfeksjoner. Stadige soppinfeksjoner i skjeden skaper igjen lett en kroniske irritasjon rundt urinrøret som igjen disponerer for tilbakefall av blærekatarr - så det er virkelig en ond sirkel som er vanskelig å komme ut av. For å bryte ut av dette må du gjøre noe for å forebygge både blærekatarr og for å forebygge soppinfeksjon i skjeden.
Det beste du kan gjøre for å forebygge blærekatarr er å ikke fryse på beina. Du kan også bruke tranebær ekstrakt, f. eksempel Cranectin (1 kapsel x 2) for å forebygge over lengre tid og særlig i perioder hvor du er mer utsatt for blærekatarr. Soppinfeksjonen forebygger du best ved å bruke stikkpiller i skjeden med melkesyrebakterier som hjelper til med å bygge opp en mer robust bakterieflora i skjeden. På apotek finnes det flere typer slike stikkpiller som du får uten resept. I tillegg vil jeg anbefale deg å bruke solhattekstrakt regelmessig, f.eks. echinaforce eller echinagard (30 dråper i litt vann 3x daglig). Solhatt vil stimulere immunforsvaret ditt både mot bakterieinfeksjoner og sopp- infeksjoner. En stor undersøkelse viste bl.a. at kvinner som bruker solhattekstrakt sammen med soppdrepende stikkpiller og krem ved soppinfeksjon i skjeden, hadde ¼ del så stor sjanse for å få tilbake fall av soppinfeksjonen i forhold til de som ikke brukte solhatt. Med andre ord: de som ikke brukte solhatt i undersøkelsen hadde 4 ganger større sjanse for å få tilbakefall av soppinfeksjonen.
I tillegg bør du redusere inntaket av sukker og søtsaker. Bruk rennende vann og minst mulig såpe når du vasker deg nedentil. Rikelig med væskeinntak og tilskudd av C-vitamin, selen og E-vitamin beskytter også.
Hilsen Bernt Rognlien
Neglesopp
Stortåneglene mine er blitt fortykkede og har fått en gulgrå farge. Den ytterste delen er verst og smuldrer liksom opp. Neglen på to andre tær er også angrepet. Jeg synes det er flaut å gå barbeint eller i sandaler. Har jeg fått neglesopp? Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt det?
Svar: Dette høres ut som typisk neglesopp. Dessverre kan det være svært vanskelig å kurere. Det krever ofte langvarig innsats for å oppnå vellykket behandling. Hvis mindre enn halvparten av neglen er angrepet, kan du bruke en neglelakk loceryl (påføres 2 ganger i uken, etter at neglen er filt ned med neglefil). For tånegler tar det ofte 9-12 måneder å fullføre en slik behandling med vellykket resultat. Loceryl fås på resept og utleveres på apotek.
Et annet alternativ er Mycospor-Carbamid som inneholder Karbamid som bløtgjør og løser opp neglen i kombinasjon med et soppdrepende middel. Dette fås også på resept fra lege. Uansett bør du gå til lege å få vurdert hva slags behandling som er best egnet for deg. Hvis mer enn halvparten av neglen er angrepet, eller den er veldig fortykket, er tabletter nødvendig dersom du ønsker å behandle det. Tablettene kan ha alvorlige bivirkninger, så snakk med legen din om hva du bør velge.
Hilsen Bernt Rognlien
Langvarig forkjølelse
Jeg er en 42 år gammel kvinne som ble kraftig forkjølet for 2 - 3 måneder siden. Det startet med feber i 39 grader, hoste og slapphet. Jeg tok det med ro noen dager og ble bedre. Etter 10 - 12 dager ble jeg verre igjen med hoste om natten, slapphet og lett feber. Så ble jeg bedre noen dager for igjen å bli dårligere med mer hoste og slapphet. Slik har det bare fortsatt de siste 2 månedene. Hosten har blitt gradvis mindre, men det går opp og ned, og jeg er fortsatt slapp og i dårlig form. Er det forkjølelse eller er det noe annet?
Svar: Det virker som du har hatt en luftveisinfeksjon som har gått ned i bronkier og lunger som er mer enn forkjølelsesvirus. Hadde du hatt en forkjølelse ville du nok vært helt bra etter en til to uker. Men en forkjølelse kan disponere for ettersykdommer med bakterieinfeksjoner i hals, bronkier og ører som krever egen behandling. Hadde du fått en slik etterinfeksjon hadde du hatt mer symptomer fra disse stedene. Jeg tror du opprinnelig har hatt en kraftigere virusinfeksjon eller annen infeksjon som med en gang satte seg i luftveiene.
Det du beskriver ligner på en Mycoplasma infeksjon som veldig ofte forveksles med en kraftig forkjølelse i starten. Men infeksjonen vil hos mange ikke gå over av seg selv - men fortsette med hoste lett feber og nedsatt allmentilstand som kan gå over flere måneder dersom det ikke behandles.
Legen din kan ta spesielle virus og bakterie antistoff- prøver for å se om du har hatt en mykoplasmainfeksjon, en klamydia lungebetennelse, eller en annen hardnakket virusinfeksjon. Han kan også lytte på deg å ta et røntgenbilde av lungene siden du har hatt plagene over lang tid. Jeg synes du bør gå å få undersøkt dette nærmere. Det finnes virksom behandling mot flere av disse infeksjonene, men du bør få stilt riktig diagnose.
Hilsen Bernt Rognlien

Inngrodde negler
Jeg har et problem som stadig kommer tilbake, neglen på stortåen vokser inn i det myke vevet ved siden av neglen. Det kan også oppstå på de andre tærne, men det skjer sjeldnere. Er det noe jeg kan gjøre for å forebygge dette?
Svar: Det viktigste du kan gjøre er å unngå spisse og trange sko som trykker på tåneglene. Bruk sko med brede skotupper eller sandaler om sommeren. Du bør heller ikke klippe neglene for korte. Det er best å klippe neglene like etter at du har vasket føttene i varmt vann eller tatt et fotbad, for da er neglene myke og de fliser seg ikke så lett opp. Klipp neglen rett over med en skarp saks eller negltang. Klipp ikke tåneglene i en bue, for da gror neglkanten lettere inn i huden på sidene. Neglene skal ikke klippes mye kortere enn tåtuppen - det er meningen at neglen skal beskytte tåen mot trykk og gnissing. Er du uheldig og klipper eller brekker en negl så den blir for kort, kan du file den forsiktig i kantene så det ikke er noen skarpe punkter som kan vokse inn i huden. Bruke alltid neglfil i slike situasjoner. Ikke bruk saks, fordi saksen ofte etterlater skarpe kanter.
Har du først fått en inngrodd negl må du hjelpe den ut av hudfollen på siden av neglen. Start med å sette foten i et varmt fotbad gjerne med grønnsåpe for å mykne neglen. Tørk godt og legg forsiktig en liten steril bomullsdott inn under kanten på neglen. Bomullsdotten løfter neglen så den kan vokse over den huden den har boret seg inn i. Skift bomullsdotten daglig inntil neglen har grodd forbi det ømme stedet.
Hilsen Bernt Rognlien
Neseblødning
Jeg er en 62 år gammel kvinne som oftere og oftere får neseblødninger uten årsak. Det oppstår uten at jeg har fått et slag mot nesen og uten at jeg piller meg i nesen. Det oppstår oftere når jeg er forkjølet. Er det farlig, er det noe jeg kan gjøre for å forebygge dette? Kan jeg få blodmangel av neseblødninger?
Svar:Neseblødninger er et vanlig problem som kan skyldes at blodårene dine er blitt svakere og skjørere med årene. Blodårene brister også lettere når slimhinnene i nesen blir irriterte og hovne som ved en forkjølelse. Du bør gå til lege å sjekke at du ikke har høyt blodtrykk, noe som kan være en årsak til hyppige neseblødninger. Blodsykdommer kan også være årsak til neseblødninger. Bruker du acetylsalisylsyreholdige medisiner som Albyl-E eller Dispril eller blodfortynnende medisiner som Marevan, kan det være årsaken. Neseblødninger er sjelden så kraftige at de gir blodmangel. Har du imidlertid hyppige neseblødninger som er vanskelige å stoppe og ofte blir langvarige bør du nok gå å sjekke blodprosenten din og jernlagrene dine. Er blodprosenten lav vil det ofte forverre tendensen til neseblødninger, da bør du ta jerntilskudd og tilskudd av C-vitaminer som kan redusere tendensen til blødninger fra neseslimhinnene. Alkohol kan også øke blødningstiden og redusere blodets evne til å koagulere. Tobakksrøyk og andre irritanter tørker ut slimhinnene og bør unngås.
Hilsen Bernt Rognlien.
Diabetes hos barn og alternativ behandling
Hei Bernt! Jeg har ei datter med ny oppdaget diabetes.Har du erfaring med alternativ behandling som virker positivt i slike tilfeller?
Svar: Hei! Det ikke kjent at noen form for alternativ behandling kan fjerne insulinkrevende diabetes hos barn, men ved hjelp av riktig diett i tillegg til krom og sink kan man utsette utviklingen av full diabetes.
Hilsen Bernt Rognlien
Barn og urinveisinfeksjon
Hei, og takk for fin side! Min datter på 6 år har nå sin tredje urinveisinfeksjon på fire måneder. Hun blir temmelig humørsyk, og får litt feber og vondt i hodet, og er relativt utilpass. Jeg er også plaget med hyppige urinveisinfeksjon som går til nyrebekkenbetennelse. Jeg har forsøkt tranebærsaft, og tyggetabletter, men hun liker de ikke. Jeg fikk også vite av min venninne, som er soneterapeut og homøopat, at det kan ha en viss betydning for urinveisinfeksjon dersom bekkene er skjevt, og at jeg skulle forsøke å ta henne med til kiropraktor. Er hun for ung, og er det etter ditt skjønn verdt et forsøk? Er urinveisinfeksjoner arvelig? Burde hun vært til utredning av nyrer/urinveier siden hun er så liten?
Svar: Hei! Jeg synes ikke du skal forsøke med homeopati, soneterapi eller kiropraktikk på datteren din angående hennes urinveisinfeksjon. Hun bør undersøkes med røntgen hos en barnelege, spesielt hvis hun har hatt urinveisinfeksjon flere ganger. Urinveisinfeksjon er ikke arvelig.
Lykke til!
Vennlig hilsen Bernt Rognlien
Venastat mot hovne ben kombinert med medisiner
Hei! Jeg har Polymyositt og bruker Prednisol og Marevan. Kan jeg bruke Venastat mot hovne ben kombinert med disse preparatene?
Svar: Det er ikke farlig å kombinere Venastat med andre medisiner.
Hilsen Bernt Rognlien.
Nattspising og melatonin
Hei Bernt!
Jeg er en kvinne på 32år som sliter med søvnproblemer. Det har vart i ca.14år. De arter seg slik at jeg våkner flere ganger om natten og spiser. Ofte uten at jeg selv vet om det. Har gjennomgått søvntest som viste at søvnfasene var normale. Har prøvd ulike typer medisiner uten effekt. Prøver nå melatonin som heller ikke ser ut til å virke. Så frokost TV der melatonin ble omtalt da sa du at det måtte 15mg til for effekt. Jeg har tatt 6mg(2 tbl), så kanskje dette er for lite? Lurer også på om det må tas over tid for å ha effekt?
Det er et slitsomt problem jeg sliter med både i forhold til søvn og at jeg legger på meg. Håper du kan gi meg et svar!
Svar: Mange har plager med søvnvansker og våkner flere ganger om natten og spiser som deg. En Norsk lege, Grethe Støa Birketvedt, har forsket på dette, og vist at en liten dose melatonin 2-3mg ofte har god effekt på nattespisere. Du har ikke hatt effekt av 6 mg - så jeg vil ikke forvente at du har effekt av å øke dosen med melatonin. Men det skader ikke å forsøke, da kan du gjøre det ved å øke til 15mg daglig som du f. eks. tar i 3 uker - dosen skal tas en time før sengetid. Etter 3 uker reduserer du med 3 mg hver uke til du er nede i 3mg daglig som du kan fortsette med som vedlikeholds dose hvis du har effekt. Hvis ikke det heller gir effekt er mitt forslag at du bruker perikum som har vist seg å øke egenproduksjonen av melatonin. Det meste av forksningen på perikum er gjort på preparatet Kira, les mere om perikum under naturmidler og urter. Start med Kira 1 tbl.3 x daglig i en uke, øk så til 2 tbl 3x daglig som du tar i minst 6 uker. Får du effekt kan du forsøke å redusere til 1 tbl x 3 igjen. Hvis ikke perikum virker - kan kanskje akupunktur hjelpe deg hvis du ikke allerede har forsøkt det?
Hilsen Bernt Rognlien
Akupunktur og overvekt
Hei! Jeg sliter med vekten. Veier 15 - 20 kg for mye. Kan det være verdt et forsøk å prøve med akupunktur. Har brukt akupunktur ved svangerskaps kvalme og ved kneledd betennelse. Begge gangene med god effekt. På forhånd takk for svar!
Svar: Det er hyggelig å høre at du har hatt god effekt av akupunktur ved svangerskapskvalme og ved kneleddbetennelse. Dette er plager hvor akupunktur kan gi både rask og god virkning. Akupunktur kan også brukes ved overvekt - men må da kombineres med diett og mosjon. Den viktigste virkningen ved vektproblemer er at akupunktur kan redusere søttrang. Har du stort søtbehov bør du i tillegg ta kromtilskudd. Akupunktur kan også redusere ekstrem sultfølelse og gjøre det lettere å holde en diett og spise regelmessig - som du må gjøre hvis du skal greie å gå ned så mye som 15 - 20 kg og holde vekten nede. Mange med overvekt føler at de har svært lav forbrenning - min erfaring er at regelmessig og mye fysisk aktivitet er nødvendig for å øke forbrenningen. Det er mulig at akupunktur også kan virke direkte på forbrenningen, men her er det ikke gjort forskning som viser det. Min erfaring er at akupunktur gjør det letter å følge et vektreduksjonsprogram med mosjon og diett, fordi det bidrar til å dempe abstinensplagene som oppstår når du skal endre på innarbeidede spise vaner. Lykke til!
Hilsen Bernt Rognlien
Naturmidler mot Meniers sykdom
Jeg er 38 år og har MENIERS. Finnes det naturmiddel som kan hjelpe?
Svar: Meniers sykdom kommer med anfall av svimmelhet øresus og nedsatt hørsel. I skolemedisinen har vi dessverre lite å tilby. Men det er gjort flere studier som viser at ekstrakt av Gingko biloba kan redusere både intensitet og varighet av plagene. Det preparatet som er best dokumenter selges i Norge som Memoplant. Det selges på apotek og i helsekost og er godkjent naturlegemiddel. Gingko virker ved å bedre blodgjennomstrømningen i hjernen og inneholder kraftige antioksidanter. Du kan lese mer om Gingko i det grønne leksikon. I tillegg til Gingko er min erfaring at de fleste med Menier har god effekt av akupunktur.
Hilsen Bernt Rognlien