HVIT ER VERST: Men ved å spise ost kan du nøytralisere effekten sure hvitviner har på tannemaljen. Foto: Montasje Colourbox.com
HVIT ER VERST: Men ved å spise ost kan du nøytralisere effekten sure hvitviner har på tannemaljen. Foto: Montasje Colourbox.comVis mer

Hvitvin er verre enn rødvin

Etser bort tannemaljen.

Hvitvin er betydelig mer skadelig for tennene dine enn rødvin.

Det har tyske forskere ved Johannes Gutenberg universitetet funnet ut, melder BBC.

Les også: Hvitvin ødelegger tennene dine

Vinens årgang, hvor den kommer fra eller alkoholmengde har ikke skylden. Det er vinens pH-verdi og hvor lenge den er i kontakt med tennene som betyr noe.

Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Nutrition Research.

Stem her!

Hva trodde du? (Avsluttet)
At rødvin var verst for tennene(50%) 120
At rødvin og hvitvin var like ille(21%) 50
At hvitvin var verst for tennene(14%) 34
Usikker(14%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Riesling er verst

Forskerne så at mennesketenner som de lot ligge i hvitvin i 24 timer hadde et signifikant tap av både kalsium og fosfor, så dypt som 60 mikrometer fra emaljeoverflaten.

Hvitviner av typen Riesling, som hadde lavest pH-verdi, ser ut til å være de verste.

Et mer tannvennlig alternativ er en fyldig rødvin, som Rioja eller Pinot noir, ifølge forskerne.

Les også: Slik får du hvitere tenner

Tannpuss kan forverre

Selv om du er flink og pusser tennene dine hver kveld etter et vinglass, kan et regelmessig inntak over mange år få følger for perleraden.

Faktisk kan ivrig tannpussing gjøre det vondt verre.

Forskerne har imidlertid et godt råd - som også er enkelt å følge - til deg som liker hvitvin: Spis ost ved siden av.

Les også: Pusser du tennene galt?

Spis ost - men ikke jordbær

Siden ost inneholder mye kalsium kan det motvirke den negative effekten sure viner har på emaljen.

Det øker også evnen spyttet har til å stabilisere mineralnivåene i tennene etter at man har inntatt noe surt.

Du bør imidlertid ikke spise jordbær når du drikker vin - eller å mikse sprudlende viner med syrlige fruktjuser. Det vil bare ha en forsterkende effekt på syreangrepet.

Les også: Te kan også gi syreskader


Hvordan du drikker teller mest

- At sur mat og drikke tærer på tannemelajen er kjent, og nå er vi klar over at hvitvin er mer skadelig enn rødvin, sier professor Damien Walmsley ved the British Dental Association til bbc.co.uk.

- Men det er hvordan du konsumerer det som teller mest. Hvis du tar et glass vin, bør du gjøre det sammen med et måltid, og la det gå minst 30 minutter før du pusser tennene, råder han.

- Drikker du vin til maten, kan spyttet du produserer når du tygger hjelpe til med å nøytralisere vinens surhet. Og ved å vente med tannpussen gir du emaljen tid til å komme seg etter syreangrepet, slik at du ikke «pusser den bort».

Les også: Bleking kan gi etsteskader