POPULÆRE POTETER: Øverst (f.v.): Asterix, Gullauge og Pimpernell.<br />
Nederst (f.v.): Beate, Mandel og Ringerikspotet.
POPULÆRE POTETER: Øverst (f.v.): Asterix, Gullauge og Pimpernell.
Nederst (f.v.): Beate, Mandel og Ringerikspotet.Vis mer

Hvilken potet er best til julemiddagen?

Her er forskjellene mellom de ulike typene av poteter.

Hvilken type potet spiser du til jul?

Beate, mandel eller pimpernell?

Les også: Stadig dårligere poteter

Sjekk om du finner din «julepotet» under, for dette kan nemlig være greit å vite om den, ifølge matportalen.no.

Les også:
Vi har testet: Her er den beste julebrusen
Julas skjulte fettbomber
Dette er en julemiddag

Asterix

Asterix er blitt en av de mest populære matpotetene i Norge.

Den er en relativt kokefast potet – det betyr at det er vanskeligere å koke den i stykker sammenlignet med potetsorter med mer melen konsistens. Asterix trenger relativt lang koketid.

Den egner seg også godt som skrellepotet, bakt potet og pommes frites i tillegg til middagspotet.


Beate

Gode gamle Beate er fortsatt en av våre mest brukte poteter - sammen med Asterix, Pimpernell og Mandel.

Poteten regnes som en meget god matpotet og egner seg godt til koking, baking og råskrelling.

Gullauge

Gullauge er melen med middels fast struktur og svært god smak. Potetsorten egner seg best til koking med skallet på.

Den karakteriseres som en gourmetpotet - sammen med Ringerikspotet og mandelpotet.

Mandelpotet

Kalles også for langpotet og har middels høyt stivelsesinnhold. Det dyrkes særlig mye mandelpotet i Nord-Østerdal og Gudbrandsdalen som kvalitetspotet, og passer spesielt godt til lutefisk, rakefisk og lefser.

Pimpernell

Dette er en potetsort som kan lagres lenge – og den regnes også som etterjulspoteten.

Pimpernell regnes som en svært god matpotet på grunn av de gode lagringsegenskapene og det høye tørrstoffinnholdet. Den er imidlertid svak for støtskader.

Stem her!

Hvilken potetsort har dere til julemiddagen? (Avsluttet)
Mandelpotet(45%) 636
Asterix(15%) 206
Beate(14%) 199
Annen(13%) 188
Pimpernell(9%) 128
Ringerikspotet(2%) 30
Gullauge(2%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ringerikspotet

Ringerikspoteten betegnes som en matpotet med høy kvalitet, som er meget fast og tørr.

Den har såkalte dype øyne og dypt innsenket navlefeste – noe som gjør at mye av poteten forsvinner ved skrelling.

Les også: Slik får du tid til trening i desember

Slik koker du poteter:

Forsker Per Møllerhagen ved Bioforsk gir sitt beste råd for anledninger når mye poteter skal kokes – som for eksempel på julaften:

Ikke kok potetene helt ferdige/møre, men slå av vannet, ta kjelen av plata og legg et håndkle på toppen under lokket. La kjelen etterkoke i den dampen som blir i kjelen. Da unngår du at det blir grøt av potetene i bunnen av kjelen.

Andre generelle koketips:

  • Bruk tilnærmet lik størrelse på potetene. Husk at små poteter koker raskere enn store.
  • Slå ned varmen når vannet begynner å koke – eventuelt dampkok potetene på rist dersom du er utsatt for å koke i stykker melne sorter.
  • Unngå å stikke i potetene under kokingen.

Slik lagrer du poteter

Ifølge www.frukt.no skal poteter oppbevares på følgende måte:

  • Poteter skal lagres mørkt: Utsettes de for sollys kan det medføre grønnfarging.
  • Lagringstemperatur bær være 4-6 grader: Blir det kaldere enn dette, vil stivelsen gå over til sukker og potetene vil smake søtt. Oppbevares potetene for varmt, vil de bli myke og få groer.
  • Vaskede poteter har kortere holdbarhet og er derfor datomerket. De meste av poteter som selges i dagligvarehandelen er imidlertid vasket og forbrukerpakket.
Les også:
Vi har testet: Her er den beste julebrusen
Julas skjulte fettbomber
Dette er en julemiddag