Foto: Produsentene (montasje)
Foto: Produsentene (montasje)Vis mer

Hva er flaskevann?

Vet du egentlig hva du går rundt og drikker på?

Visste du at det skilles mellom tre typer vann på flaske?

Fresh opp springvannet og spar tusener

Nemlig naturlig mineralvann, kildevann og alminnelig drikkevann.

Men hva er forskjellen?

Mye bakterier i flaskevann

Naturlig mineralvann

Naturlig mineralvann er vann som kommer fra en underjordisk kilde - eller grunnvannsreservoar.

Vannet er beskyttet mot forurensning og har sin naturlige renhet i behold. Et av kjennetegnene ved naturlig mineralvann er det rike innholdet av mineraler og sporstoffer.

Stem her!

Bryr du deg om hvilken type vann du kjøper? (Avsluttet)
Kjøper aldri vann(40%) 191
Ja, noe er jo bare alminnelig drikkevann(24%) 118
Nei, spiller ingen rolle hvilken type det er(18%) 87
Ikke før nå, var ikke klar over forskjellene(18%) 87
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Eksempler på naturlig mineralvann:

  • Farris
  • Olden
  • Isklar
Trendy med vann

Kildevann

Kildevann skal også komme fra en underjordisk kilde og ha god mikrobiologisk kvalitet, men har ikke det samme innholdet av mineraler og sporstoffer som naturlig mineralvann.

Eksempler på kildevann:

  • Imsdal
  • Christians
- Du trenger ikke vann

Drikkevann

Annet vann på flaske er alminnelig drikkevann som gjerne er renset/filtrert og tilsatt mineraler (salter) og kullsyre. Dette vannet skal tilfredsstille de samme kravene til kvalitet som det vannet du tapper direkte i springen.

Eksempler på drikkevann:

  • Bon Aqua (med kullsyre)
  • Taffel
  • Glitre
Her er slankevannet

Spesielle krav

Tapping og behandling
Både naturlig mineralvann og kildevann skal tappes fra en kilde med eller flere naturlige eller kunstige utspring, og må fylles i forbrukerpakning på stedet.

I motsetning til drikkevann, kan verken kildevann eller mineralvann være gjenstand for annen behandling enn:

  • utskillelse av ustabile stoffer, som jern og mangan
  • fullstendig/delvis fjerning av karbondioksid
  • tilførsel/gjeninnførsel av karbondioksid
Vannet kan heller ikke desinfiseres for å redusere eller fjerne de naturlig forekommende mikroorganismene. Det skal altså være så naturlig og så representativt for kilden som mulig.

Det betyr at vann som tilsettes smak ikke lenger går inn under varebetegnelsen kildevann eller mineralvann – og kan heller ikke markedsføres som dette. Kildevann eller mineralvann er da kun en ingrediens.

Avskaffer flaskevann

Merking
Naturlig mineralvann skal merkes og markedsføres som «naturlig mineralvann». Det skal opplyses om karbondioksid er naturlig til stede, er fjernet eller tilført.

Navn på kilde og utvinningssted skal også oppgis - både for naturlig mineralvann og kildevann. Navnet på kilden skal alltid stå med større bokstaver enn varenavnet for å gjøre det lett å identifisere vannet.

Produkter som ikke oppfyller kravene til naturlig mineralvann/kildevann/vann, skal ikke merkes og/eller markedsføres på en måte som gir inntrykk av at produktet er naturlig mineralvann, kildevann eller vann.

Prislisten: Så mye koster vannet

OBS: Se opp for vann med smak

Mange tenker gjerne ikke over at flaskevann kan være skadelig for tennene. Men hvis det er tilsatt smak, kan det faktisk være det.

Vannet kan da inneholde sitronsyre, som gir det en lav pH-verdi og kan føre til syreskader på tennene.

Alle produkter med pH lavere enn 4,0 - 4,5 kan gi syreskader. Det er derfor viktig å være klar over hva du drikker. Les varedeklarasjonen nøye.

Vannet etser bort tennene

For eksempel har Imsdal lime og Bon Aqua lemon en pH-verdi mellom 3,5 og 4,0.
Olden skogsbær/markjordbær pH 2,8, Imsdal solbær og jasmin pH 3,3 og Bon Aqua silver lemon pH 3,2.

Kilder: Matportalen.no, Wikipedia, Norsk Tannpleierforening, Oslo kommune og seniorrådgiver Anne-Pia Lødemel ved Mattilsynet.