Dersom du ikke lider av cøliaki er det ingen fordeler ved å kutte gluten fra kostholdet. Foto: Colourbox
Dersom du ikke lider av cøliaki er det ingen fordeler ved å kutte gluten fra kostholdet. Foto: ColourboxVis mer

Her blir du lurt!

Butikkbrødene er ikke så sunne som de gir seg ut for å være.

Synes du at dagligvarebutikken din har et stort utvalg brød?

Ved første øyekast kan det gjerne se slik ut. Men alle er bare ulike versjoner av det samme fabrikkbrødet.

Det avslører den svenske matskribenten Mats-Eric Nilsson på Aftonbladet.no.

Ferskt, godt hevet brød uten tilsetningsstoffer er nå blitt en luksusvare, konkluderer han.

Les også: Slik velger du riktig brød

Jukser brødet «grovt»

Å finne et brød som er baket «på god gammel måte» er praktisk talt umulig.

Brødprodusentenes metoder går blant annet ut på å pumpe inn så mye luft som mulig for å få det til å «heves».

Og for å lure helsebevisste forbrukere anvender de brun karamellfarge for å gjøre brødet mørkt – og dermed «grovt».

Vi har testet: Her er den groveste grovisen

Ifølge Nilsson har matprodusentene for dårlig tid til å bake skikkelig brød som får heve ordentlig – og når det er ferdig går det ikke lang tid før det blir for gammelt.

Kjøper volum, ikke vekt

Ettersom tid er penger, prøver industrien å stadig finne fram til nye metoder som kan minimere baketiden og forlenge holdbarheten.

De presser luft og vann inn i deigen ved hjelp av høyhastighetsmikser, dobler gjærmengden, tilsetter kjemiske oksidanter, enzymer og herdet fett.

Og i butikken står vi og kjøper brød etter volum istedenfor vekt.

Les også: Slik ser du at maten er sunn

Unaturlig lang holdbarhetsdato

Ifølge produsentene er brødene holdbare i omtrent åtte dager, men på grunn av produksjonsmetoder og tilsetningsstoffer kan de faktisk holde seg betydelig lenger, skriver Nilsson.

Han forteller om et brød fra Pågen han hadde i arbeidsrommet sitt i ett år – uten andre merkbare forandringer enn at det ble svakt mørkere i kantene og var noe hardere enn et nykjøpt brød han sammenlignet det med.

Les også: Se hva brødene inneholder

Deig som er holdbar i ett år

Nå sier du kanskje at du ikke kjøper slike brød – men at du kun velger nybakte brød som kommer rett fra ovnen i butikken. Da kan Nilsson fortelle deg at disse kommer i fryste deigemner som har opptil ett års holdbarhet.

Vi har testet: Her er den groveste grovisen

Alt de butikkansette gjør, er å sette de ferdigporsjonerte deigbitene i ovnen. Brødet, som gjerne inneholder akkurat det samme som andre butikkbrød, lukter som om det kommer rett fra bakeriet – noe som får oss til å kjøpe det.