Gebyrfrie banker?

Nyheten om at 20 sparebanker har begynt å tilby gratis nettbank og kortbruk er sterkt overdrevet. De fleste sparebankene har lenge tilbudt gratis kortbruk i Norge, men gratis kortbruk i utlandet og gratis nettbank er det svært få som tilbyr.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Det NRK gikk ut med, var direkte feil, sier Odd Erik Løfald i Rindal Sparebank. Han viser til nyheten om at 20 sparebanker nylig skulle ha fjernet gebyrene på alle elektroniske tjenester.

Billigere, men ikke gratis

De fleste sparebankene har lenge hatt rimeligere priser på sine tjenester enn de store forretningsbankene. Dette har spesielt vist seg i rimeligere kortbruk, der mange sparebanker ikke tar gebyr på varekjøp og kontantuttak innenlands.

Sparebankene har også bedre betingelser på innskudd og lån..

Ikke gratis nettbank

- Vi har lenge tilbudt gratis kortbruk i Norge, sier Bjørn Angvik fra Meldal Sparebank. Han stiller seg uforstående til nyheten om at alle elektroniske tjenester fra banken skulle være gratis.

- Gebyrene vi tar av våre nettkunder dekker de faktiske kostnadene som påløper, sier Angvik. Angvik sier også at banken heller ikke tilbyr gratis kortbruk i utlandet, men framhever svært konkurransedyktige betingelser.

Gratis nettbank og gratis kortbruk

Fra 1.mars er det to banker i Norge som tilbyr kostnadsfrie elektroniske tjenester, Skandiabanken og GS Banken. Dette betyr at alle varekjøp og kontantuttak er gratis, samtidig som det ikke er noen gebyrer på verken nettbank eller telegiro. Dette utgjør for en gjennomsnittsbruker flere tusen kroner i løpet av ett år.

Fundamentale forskjeller?

- I en nettbank gjør kundene store deler av jobben, dette må også reflektere kostnadene på de tjenestene vi tilbyr, sier Øyvind Thomasen i Skandiabanken.

Thomasen mener norske bankkunder har vært for lojale og ukritiske i sine bankforhold, og mener at dette er noe av årsaken til at de største bankene tar opp til 6 kroner for kontantuttak i minibanker.

Mona Strøm Arnøy, informasjonssjef i Gjensidige-Nor, mener at forholdene i Sverige, der slike tjenester er gratis, og Norge ikke kan sammenlignes.

- Vi ønsker å synliggjøre kostnadene der de fremkommer, sier Arnøy, som mener at ”gratis-bankene” tar inn dette på høyere marginer på innskudds- og utlånsrenta.

Skandiabanken tilbyr i dag den høyeste innskuddsrenta, samtidig som de tilbyr den billigste kortbruken.

Billigere kortbruk

Bankkortet har etter hvert blitt innarbeidet som et enkelt og greit betalingsmiddel. Men med økt utbredelse og hyppigere bruk er det mye penger å spare på å velge bankene som ikke opererer med gigantiske gebyrer.

Nettbankene koster

Nettbanker brukes også stadig mer til å betale regninger og andre banktransaksjoner. Også her er det svært store forskjeller i gebyrene, spesielt forretningsbankene er veldig dyre i bruk.