Frukt og grønt kan gjøre deg syk

Hvis du spiser det rått.

Stadig flere utbrudd av matforgiftning skyldes inntak av rå frukt og grønnsaker.

Det fastslår flere eksperter på området i fagtidsskriftet Epidemiology and Inceftion, melder Science Daily.

Rå frukt og grønnsaker avsløres stadig oftere som kilden til utbrudd med matbåren sykdom.

Les også: Disse mattabbene bør du unngå

E.coli og salmonella

I Europa har nylige utbrudd vist «nye og uforklarlige forbindelser» mellom enkelte bakterier og viruser som forårsaker matforgiftning og importerte varer som salater, babymais og bringebær.

Les mer på KK.no: Pakkesalat kan være giftig

I USA har utbrudd med E.coli blitt knyttet til ferskpakket babyspinat, mens paprika, cantaloupe-melon og tomater har stått bak salmonellainfeksjoner.

- Dette bekrefter at rå frukt og grønnsaker kan føre til matforgiftning, sier professor Norman Noah, sjefredaktør i Epidemiology and Inceftion.

Les også: Du spiser gammel mat

Lang vei til tallerkenen

- For å få tak i frukt og grønt utenfor sesongen må varene transporteres tusenvis av mil fra dyrkingsområdet, og utbrudd kan ramme mange forskjellige land på samme tid, forklarer Noah.

- Videre forskning bør fokusere på å finne ut hvor organismene som forårsaker matforgiftningen kommer fra – og identifisere akkurat når dette skjer i løpet av matens vandring fra jorde til gaffel.

Les også: Slik unngår du matforgiftning