HVA PUTTER DU I HANDLEKURVEN?: Frosne matvarer kan faktisk inneholde flere viktige næringsstoffer enn ferske matvarer, og dette gjelder særlig grønnsaker. Les mer i denne artikkelen. Foto: Colourbox
HVA PUTTER DU I HANDLEKURVEN?: Frosne matvarer kan faktisk inneholde flere viktige næringsstoffer enn ferske matvarer, og dette gjelder særlig grønnsaker. Les mer i denne artikkelen. Foto: ColourboxVis mer

Frossen mat er sunnest

Tror du all mat i frysedisken er fy-fy? Ferskvare er ikke alltid tingen, sier ekspertene.

De fleste har nok inntrykk av at det er best å fylle handlevognen med så mye ferskvarer som mulig, når vi er i matbutikken. Du svipper innom frysedisken kun ved spesielle tilfeller.

Men nå bør du kanskje tenke annerledes, for i forsyningskjeden kan fersk mat miste næringsstoffer og ”svekkes”. Dermed er det ikke alltid fersk som inneholder flest næringsstoffer, sier forskere ifølge den britiske avisen Telegraph.

I verste fall kan fersk mat ha lavere næringsverdier enn frossen mat.

Ferske eller frosne grønnsaker?

Misforståelse at fersk mat er best

For å komme fram til dette har forskere ved Sheffield Hallam University sett på næringsbehovet til barn, og hvilke lunsjalternativer de tilbys.

Deretter sammenliknet de næringsinnholdet av fersk mat og frossen mat, og regnet ut effekten av å spise frossen mat.

En ting er at frossen mat egner seg i skoler fordi de skaper mindre søppel, er billigere og lettere tilgjengelig, men nå kan det også anbefales av helsemessige årsaker, mener ekspertene.

Les på KK.no: Når du oppbevarer maten lenge i kjøleskapet går viktige næringsstoffer tapt

- Det er en misforståelse at fersk mat alltid er bedre enn frossen mat. Frossen mat kan næringsmessig være samme nivå som fersk mat, og i noen tilfeller være bedre, sier studieleder Charlotte Harden.

Hun sier hun ikke er overrasket over funnene, da tidligere studier har antydet det samme – noe direktøren i British Frozen Food Federation også bekrefter.

Hva med tunfisk på boks?

Kan bli liggende i en måned

- Gjennom raske og etablerte metoder får vi minimert tapet av næringsstoffer, fra matvaren dyrkes til det fryses, sier Brian Young, og legger til at ferskvare noen ganger kan bli liggende i opptil en måned før den kommer til forbrukerne.

Les også: Til kamp mot posematen

En norsk studie har også bekreftet dette. Studien er utført av Matforsk og Høgskolen i Akershus.

- Folk kan trygt spise frosne grønnsaker. Det som overrasket mest, var at næringsstoffene holdt seg så godt under fryseprosessen, sa forsker Grete Skrede til Dagbladet.no da studien ble offentliggjort, og la til at det er måten du tilbereder maten på som bestemmer hvor næringsrike de blir.

I studien kom forskerne blant annet fram til at grønne bønner mister rundt 77 prosent av vitamin C-innholdet når de lagres i en uke.

Her kan du lese hele rapporten til de britiske forskerne (ekstern lenke).