HELT PYTON: For 744 kroner kiloen kan du ta med deg denne vietnamesiske slangen hjem fra Sverige. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
HELT PYTON: For 744 kroner kiloen kan du ta med deg denne vietnamesiske slangen hjem fra Sverige. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.Vis mer

Du kan kjøpe pytonslange, sebra og kamel i Sverige

Frister det med pytonslange til middag?

I Sverige finner du flere eksotiske dyr i frysedisken ...

Begynner du å bli litt lei av kjøttet du finner i de norske kjøttdiskene?

I Sverige kan du faktisk blant annet kjøpe både sebra, pytonslange, kamel og krokodille.

Se også hva nordmenn faktisk legger i handlekurven for å kutte på kostnadene.

Ikke akkurat billig ...

Sammenlignet med de vanligste kjøttypene i Norge, er det realtivt dyrt å kjøpe disse eksotiske kjøttypene i Sverige. Her er prisene vi noterte oss da vi tok turen innom Maximat på Nordby:

Krokodille fra Zimbabwe: 416 norske kroner per kilo.

Kamel fra Australia: 436 norske kroner per kilo.

Sebra fra Sør-Afrika: 532 norske kroner per kilo.

Pytonslange fra Vietnam: 744 norske kroner per kilo.

LES OGSÅ: Så mye sparer du på å handle til taco-fredag i Sverige

Ikke snakk om voldsomme mengder kjøtt

Butikksjef for Maximat Nordby, Ole Jørgen Lind, sier til Dinside at de har tatt inn disse varene i butikken nettopp fordi de er eksotiske.

- I tillegg til prisen er det mange som er glade for at vi har et sortiment som avviker mot det norske. De finner varer her som de ikke finner hjemme, uttaler han.

250 KILO: Butikksjef for Maximat Nordby, Ole Jørgen Lind, forteller at det er krokodille som er mest populært blant de eksotiske dyrene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Butikksjefen forteller at det ikke er snakk om noe voldsomt volum med eksotisk kjøtt som finner veien til norske handlekurver.

- Det siste året har vi solgt rundt 250 kilo av disse varene. Det er krokodille det selges mest av foran sebra, informerer han.

Men hvordan er kvaliteten?

Ifølge Lind skal det ikke være noe å si på kvaliteten på kjøttet.

- Vi handler alt dette kjøttet gjennom Viltpoolen, sier han.

For å få svar på om dette faktisk stemmer, har Dinside tatt kontakt med professor i kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Bjørg Egelandsdal.

- Topp kvalitet betyr ofte at kjøttet ikke er sykdomsfremkallende, og at det har egenskaper som menneskelige sanser enkelt kan oppfatte.

Men å bruke sansene er som kjent veldig vanskelig så lenge kjøttet er vakuumpakket. Men det man bør se etter er om det er mye væskeuttrekk i posene. Ser det ut som det er mer enn ti prosent bør du la kjøttet ligge igjen i frysedisken.

KAMEL PÅ MIDDAGSBORDET: Men hvilke næringsstoffer inneholder den egentlig? Foto: Yasser El Dershaby / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Hun forklarer videre at mørhet og smak er viktig når man kjøper kjøtt, og at dette kan være bedre hos noen dyr enn andre - for eksempel hos gris eller kylling.

- Vi ser ofte at man reklamerer for godt næringsinnhold. Det kan man ofte gjøre med kjøtt fordi det har høyt proteininnhold og har noen mikrostoffer som vanligvis er i så stort monn at man kan reklamere for at det er bra, forklarer Egelandsdal.

- Men det beste er jo å si hvilke næringsstoffer det innholder. Informasjonen på kamel, som jeg har sett på, sier konkret at det er mye protein og egentlig lite annet av interesse, understreker professoren.

Hun mener også at kvalitet betyr god dyrevelferd.

Det så jeg også var opprettholdt i noen grad for kamelen, avslutter Egelandsdal.

LES OGSÅ: Ferdigpizza eller hjemmelaget? Så mye sparer du på å handle grandisen på harrytur