Frisk opp fruktvanene!

Klar for en fruktig sommer? Slik får du mer ut av de søte og sunne godsakene:

Trenger du noen tips for å friske opp litt i fruktvanene dine? Les disse ti tipsene for frukt til frokost, middag og kvelds:

Frukt til frokost
Et eple og en banan er en brukbar frokost for folk i farta. Men med litt bedre tid kan du lage en deilig fruktsalat med yoghurt eller spise en frokostblanding med fersk frukt.

En hjemmelaget frokostblanding med tørket frukt er sunnere enn de fleste ferdiglagede variantene.

Epler som snacks
Et beger vaniljeyoghurt og en solid dæsj kanel blir en glimrende dip til eplebiter. Bruk en epledeler som tar bort kjernen og deler eplet opp i båter samtidig. Veldig godt og så sunt at du lever til du blir hundre.

Eplebiter med kanel og sukker kan stekes eller varmes i mikrobølgeovnen for en rask godbit. Epler gjør seg også veldig godt i forskjellige salater, prøv en variant av epler sammen med salat, valnøtter og blåskimmelost.

Kutt i vei
Om du kutter opp frukten i biter vil vi spise enda mer. Fruktsalat er sunt og lettlaget, med tre minutters innsats om morgenen kan du lage en sunn og slankende lunsj til å ta med på jobben.

Kjølig frukt
Mange typer frukt som druer, epler eller kiwi holder seg aller best i lave temperaturer. Om du kjøper mye frukt av gangen, bør du la noe hvile i kjøleskapet til den skal spises. Eller husk å sette fruktfatet inn i kjøleskapet hver natt så holder frukten seg lenger.

Melon til forrett og dessert
Både vannmelon og honningmelon smaker godt og kan brukes til mye. Melon med skinke er en glimrende forrett, mens melon og iskrem er en god dessert.

Frukt på jobben
Det er ikke bare hjemme du skal ha et fruktfat tilgjengelig. Mange arbeidsgivere vil gjerne kjøpe fersk frukt til jobben om du kan overbevise han eller henne om at frukten vil gi gladere og sunnere ansatte og kunder.

Ti minutter og en hundrelapp er alt du trenger for å fylle en bærepose med godsaker i butikken. Eller få frukten levert på døra, ta en kikk på firma som for eksempel Frukt & Lunch Compagniet eller Edens Gave.

Kald og varm banan
Samme år som frigjøringen fra Sverige kom den første bananbåten til Norge. Nå har vi importert bananer i hundre år og spiser over 14 kilo bananer hvert eneste år.

Bananasplit lager du med banan, is, krem, sjokoladesaus og nøtter. Du kan også lage et langt snitt gjennom skallet, fylle opp med sjokolade og nøtter, og grille bananen med skallet på i ovnen eller på en grill. En dypfrossen halv banan uten skall er like bra snacks som en iskrem for ungene i huset.

Prøv noe nytt
Frukthyllene inneholder også mer enn epler, druer og bananer. Hva med å prøve smaken av granateple, guava eller sharon?

Frukt hver gang
Gode vaner starter på handlelisten. Derfor bør du sørge for å kjøpe litt frukt HVER gang du er i butikken. Da vil du alltid ha litt frukt til deg selv eller gjester som har lyst på et lite mellommåltid.

Søte smoothies
En smoothie består av frukt eller grønt som er blandet etter lyst og mikset med en blender eller stavmikser. Prøv for eksempel en blanding av banan, appelsinjuice og noen ferske eller frosne jordbær. Eller hva med en eksotisk variant av ananas, kokosmelk og noen mynteblader?

Om du tilsetter melk eller yoghurt vil smoothien få en tykkere konsistens, mens fruktjuice vil gjøre den mer tyntflytende. Bruk gjerne kjøleskapkald eller frossen frukt, eller tilsett noen isbiter om du ønsker en kald drikk.

Først publisert: 17.07.06
Sist redigert: 19.06.2007