<b>IKKE HJEMMELAGET: </b>Folkets Kjøttkaker i brun saus har langt flere ingredienser enn de du lager selv. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE HJEMMELAGET: Folkets Kjøttkaker i brun saus har langt flere ingredienser enn de du lager selv. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Folkets Kjøttkaker inneholder mer enn 65 ulike ingredienser

Og mange av dem, som psyllium og maltodekstrin, er helt greske for folk flest.

«Raskt og enkelt!» står det på ferdigretten Folkets Kjøttkaker i brun saus. Men leser du ingredienslisten oppdager du raskt at den er langt fra enkel.

Retten består av ikke mindre enn 65 spesifiserte ingredienser. Og spor av hele syv allergener, alt fra skalldyr til egg.

27 av ingrediensene danner kjøttkakene. Til sammenlikning består Matprats hjemmelagde kjøttkaker av syv ingredienser. Sausen består av 38 ingredienser. Matprats brune saus har syv.

Samtidig forholder Folkets ferdigretter seg til normen i norsk matbransje: «Aroma» spesifiseres ikke. Og «krydder» spesifiseres hyppigere enn normalt, men ikke alltid. Hadde dette blitt gjort, ville ingredienslisten vokst seg enda større.

LES OGSÅ: En enkel Pin-Up-ispinne inneholder alger, soya, treverk og korn – hvorfor trenger det å være så komplisert?

NØYE: Kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen mener de er nøye med deklareringen, og at lista derfor blir lang. Foto: NORGSEGRUPPEN Vis mer


«Mikroskopiske»

- Vi deklarerer ned til aller minste bestanddel, derfor fremstår ingredienslisten veldig lang, forteller kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen, som produserer maten, til Dinside.

- Mange av ingrediensene er mikroskopiske når det gjelder mengde. Vi deklarerer mer detaljert enn vi strengt tatt er pålagt, men det er i henhold til vår policy om ærlig merking.

I ingredienslisten finner du uttrykk du trolig aldri har hørt før. Dinside ba derfor NorgesGruppen forklare oss hva de rareste ingrediensene er, i tillegg til å sjekke opp enkelte av dem på egenhånd.

LES OGSÅ: Dette ekle stoffet kan skjule seg bak ferdigmatens «aroma»

OMFATTENDE: Ingredienslista til Folkets kjøttkaker teller 65 oppføringer. Vi tar derfor ikke for oss alle, og har heller ikke bedt NorgesGruppen forklare oss alt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Dette betyr fremmedordene

SITRONSYRE: Kommer fra sitrusfrukter, ifølge NorgesGruppen. Foto: PANTHERMEDIA Vis mer

  • Dekstrose
    Det samme som druesukker og glukose, brukt for smaken. Framstilles ofte fra diverse korn, men NorgesGruppen oppgir ingen kilde til oss.
  • Antioksidant, E331 og E330

    Kan i ferdigmat for eksempel hindre oksideringen av fett, så det ikke blir harskt. E331 er natriumsitrat, saltet til sitronsyre, mens E330 er sitronsyre. Kildene er ifølge NorgesGruppen sitrusfrukter, men er vanligere å framstille kunstig, blant annet ved hjelp av sopp.
  • Hydrolysert vegetabilsk protein
    Hydrolyse er et kjemisk prosess hvor stoffer opptar vann. Proteinet i dette tilfellet skal komme fra mais og raps. Brukes i krydderblandingen i sausen for å fremheve andre krydder.
  • LES OGSÅ: Noen ganger prøvd å skjønne innholdsfortegnelsen på en sjampo? Vi hjelper deg!

    INULIN: Kan komme fra blant annet banan, uten at NorgesGruppen vet hvor deres kommer fra. Foto: Colourbox.com Vis mer

  • Hvetefiber/havrefiber
    Som navnet tilsier; fiber tatt ut av hvete og havre. Hvetefiberet brukes for å holde kakene saftige etter varmebehandling. Havrefiberet brukes som en fetterstatter og vannbinder.
  • Inulin

    Et kostfiber som kan komme fra tusenvis av kilder som banan, løk og asparges, uten at NorgesGruppen kan fortelle hvor deres kommer fra. Blandes sammen med, og hjelper, havrefiberet.
  • Psyllium
    Et kostfiber hentet fra planten plantago ovata. Blandes sammen med, og hjelper, havrefiberet.
  • Soyalecitin, E471
    En emulgator som brukes for å få ingredienser til å blande seg, og kommer fra soyabønner. Beskrives som en seig, tjæreaktig og nesten sort masse.
  • LES OGSÅ: Norske matprodusenter nekter å oppgi hva de putter i maten

    MALTODEKSTRIN: Kan hentes fra stivelsen til blant annet potet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

  • Maltodekstrin

    Hentes fra stivelsen til ris, mais og potet. Har en søtlig smak som runder av smaken på produktet.
  • Stabilisator, E412 og E415
    Stabilisatorer brukes for å binde ingredienser og gi produktet ønsket tekstur. E412 er guargummi fra frøene til guarplanten. E415 er xantangummi, som kan framstilles av sukkerartene til en rekke grønnsaker gjennom blant annet gjæring.
  • Bestrålt krydder
    Krydder kan utsettes for gammastråling for å drepe mikroorganismer. Dette gjøres i stedet for andre metoder som varmebehandling for å beholde smaken, samt være mer effektivt. Krydderet spesifiseres til tider på Folkets kjøttkaker, men ikke alltid, noe regelverket heller ikke krever.
  • LES OGSÅ: Hvordan bestråles krydder, og er det farlig?

    E1442: Hydroksypropyldistivelsesfosfat kommer fra mais. Foto: PantherMedia / Robert Byron Vis mer

  • Modifisert maisstivelse, E1442

    Stivelse gir matvaren ønsket konsistens. At denne, fra mais, er modifisert, betyr at den er behandlet kjemisk i ettertid til E1442; hydroksypropyldistivelsesfosfat.
  • Emulgator, E572
    Emulgatorer brukes for å få ingredienser til å blande seg lettere. E572 kan enten være magnesiumstearat eller kalsiumstearat, som oftest fremstilt fra stearinsyrer fra planter.
  • Melkeproteinkonsentrat
    Et tørrstoff fra melk som gir konsistens og binder vann og fett i kjøttkakene.
  • Konserveringsmiddel, E202
    Konserveringsmidler forhindrer biologisk aktivitet, altså at det for eksempel oppstår bakterier som gjør maten uspiselig over tid. E202 er kaliumsorbat, som finnes naturlig, men fremstilles kjemisk.

LES OGSÅ: Derfor har tubeutgavene av kjente matvarer andre ingredienser

Hovedkilder: Store norske leksikon, Wikipedia, Food-Info.net, NorgesGruppen, Mills, Nortura, Dinside