FERSKT ELLER FRYST? Frosne grønnsaker er minst like sunne som dem du har i kjøleskapet. Foto: Montasje: Colourbox og Findus
FERSKT ELLER FRYST? Frosne grønnsaker er minst like sunne som dem du har i kjøleskapet. Foto: Montasje: Colourbox og FindusVis mer

Ferske eller frosne grønnsaker?

Dette bør du velge.

Hva bør du velge? Ferske eller frosne grønnsaker?

Her får du svar – og du kommer kanskje til å bli overrasket.

Verdens sunneste mat

Ferskt - ikke nødvendigvis best

Det mange ikke er klar over, er at frukt og grønnsaker mister mye næring hvis de lagres lenger enn noen få dager.

Når du kjøper dem, har de gjerne allerede tilbrakt flere dager i transport og butikkhyller.

- Når frukten og grønnsakene til slutt ender opp i kjøleskapet ditt, vil innholdet av C-vitaminer og andre næringsstoffer reduseres med opptil 50 prosent i den påfølgende uka, avhengig av temperaturen, sier Barbara P. Klein, ernæringsprofessor ved University of Illinois til New York Times.

Nordisk mat som slankekost?

Stem her!

Hva trodde du? (Avsluttet)
At ferske grønnsaker var sunnest(60%) 795
At ferske og frosne var like sunne(20%) 264
At frosne grønnsaker var sunnest(17%) 227
Usikker(3%) 42
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Frysing bevarer næringsinnholdet

Et godt alternativ finnes imidlertid ikke langt unna: I frysedisken.

Frukt og grønt som er frosset mangler gjerne noe smak og ser kanskje ikke like appetittlig ut, men ingen kan si at de ikke er like sunne. I tillegg er de enkle å lagre - posen i fryseren holder seg god mye lenger - dessuten er det billig.

Økologisk - skal, skal ikke?

Den hurtige nedfrysningen kort tid etter innhøsting bremser tapet av vitaminer og næringsstoffer. Frossen frukt eller grønt vil dermed miste lite av sin næringsverdi.

Bekreftet av norske forskere

En norsk studie ved Matforsk og Høgskolen i Akershus bekrefter dette.

- Folk kan trygt spise frosne grønnsaker. Det som overrasket mest, var at næringsstoffene holdt seg så godt under fryseprossessen, sa forsker Grete Skrede til Dagbladet.no da studien ble offentliggjort.

I studien er bare gulrøtter undersøkt, men Skrede regner med at resultatene i stor grad også gjelder for andre grønnsaker.

Du har vel ikke sluttet å spise disse?

Tilberedning er avgjørende

Også flere måter å tilberede gulrøttene på ble undersøkt.

Forskerne tror det først og fremst er dette som avgjør næringsinnholdet i grønnsakene – uansett om de er ferske eller frosne.

Studien viser at jo mer vann og jo lengre koketid, desto mindre C-vitaminer og andre antioksidanter inneholder sluttproduktet på tallerkenen din.

Spis sunt på budsjett

Ta fram wokpanna!

Ønsker du grønnsaker med optimalt næringsinnhold bør du heller woke dem, ifølge resultatene.

Denne tilberedningsmetoden kom best ut totalt sett i undersøkelsen. Spesielt frosne rotgrønnsaker hadde en meget høy konsentrasjon av antioksidanter etter litt kjapp fresing i wokpanna, skriver Dagbladet.no.

Så lett er det å leve sunt

Råd for fersk-friker

Nå ble du gjerne skuffet, du som sverger til ferskt grøntfôr. Du synes gjerne det smaker ufattelig mye bedre – eller du fikk nok av frossenposer allerede i barndommen.

I så fall råder ernæringsprofessor Barbara P. Klein deg til å gjøre følgende:

1. Se etter grønnsaker som kommer fra lokale bønder. Disse vil vanligvis ikke ha vært lagret like lenge.
2. Kjøp mindre og oftere. Ikke handle inn mer grønnsaker enn til ei uke.

Ikke kutt opp gulrøttene