ENDRE SKATTEMELDINGEN: I hele tre år kan du endre skattemeldingen, om du skulle finne feil eller mangler. Foto: NTB/Scanpix
ENDRE SKATTEMELDINGEN: I hele tre år kan du endre skattemeldingen, om du skulle finne feil eller mangler. Foto: NTB/ScanpixVis mer

Du kan få mer i skattepenger:

Du kan gjøre endringer i skattemeldingen i tre år

Det er ikke for sent å få igjen på skatten for 2016.

Fra og med torsdag begynner utbetalingen av skattepengene for de som hadde betalt for mye skatt i 2016. Sjansen er stor for at skattepengene dine allerede er på konto.

Men ble det tynt med skattepenger på deg i år, samtidig som du vet at du så litt raskt over tallene i skattemeldingen før du leverte?

Det trenger faktisk ikke være for sent å få igjen på skatten for deg - hvis du har glemt noen fradrag.

Du kan gjøre endringer i tre år

Fra 1. januar i år ble det innført en ny skatteforvaltningslov, som innebærer flere endringer for deg som skattebetaler. Som at du som skatteyter har et større ansvar enn tidligere, for at alt er riktig.

Én av disse endringene er at mens du tidligere måtte klage på skatteoppgjøret, står du nå fritt til å gjøre endringer i hele tre år i allerede leverte skattemeldinger.

Altså kan det lønne seg å ta en ekstra titt på skattemeldingen.

- Vi vet at de aller fleste åpnet skattemeldingen og at rundt 3 millioner lønnstakere og pensjonister brukte leveringsfritak, noe som betyr at de ikke gjorde endringer til skattemeldingen. I år var skattemeldingen forhåndsutfylt med flere opplysninger av bedre kvalitet enn noen gang, men Skatteetaten vet ikke alt. Det er ditt eget ansvar å sjekke at alt stemmer, sier Merete Bergeland Jebsen til Dinside.

Hennes råd er å dobbeltsjekke at all inntekt og formue er med, og alle fradrag du kan ha krav på.

Når kommer eventuelt pengene?

Gjør du endringer på skatteoppgjøret som kommer i juni, som fører til at du får igjen på skatten, er ifølge Bergeland Jebsen den første nye oppgjørsdatoen 13. juli.

- Neste oppgjørsdato er 2. august. Videre har vi løpende skatteoppgjør frem til 25. oktober, som er siste oppgjør, forteller hun.

- Hva om man finner noe man må endre som fører til restskatt, hva skjer da med betalingen?

- Det er samme prinsippet for endringer som fører til restskatt. Hvis du gjør endringer som fører til restskatt er første nye oppgjørsdato 13. juli med første forfall 2. august. Hvis endringer fører til at du får nytt skatteoppgjør 2. august vil første forfall for å betale restskatt være 23. august, forteller hun.