Du vil bli overrasket over hvor mye Facebook lar deg kontrollere. Foto: Per Ervland
Du vil bli overrasket over hvor mye Facebook lar deg kontrollere. Foto: Per ErvlandVis mer

Du kan fint være venn med sjefen

Det er bare å tilpasse profilen først. Her får du oppskriften.

Et utspill fra bemanningsbyrået Adecco fikk i går oppmerksomhet i mange norske medier. Budskapet var at ledere bør holde seg unna Facebook-sidene til sine ansatte.

Adecco-sjef Anders Øwre-Johnsen er kritisk til ledere som sender venneinvitasjon til ansatte:

– Ledere som opptrer slik, blander kortene. Rollen som leder skal ikke kombineres med å være venn med ansatte på Facebook. Ledere bør spørre seg hva de vil oppnå med å være Facebook-venn med ansatte.

Vanskelig å avvise

Mange vil antakelig synes det er vanskelig å avvise en venneforespørsel fra sjefen eller fra andre kolleger. Det kan sende feil signaler og skape unødvendig friksjon på arbeidsplassen. Noen arbeidsplasser, for eksempel innen media og kommunikasjon, har også et miljø hvor sosiale medier brukes aktivt som arbeidsverktøy.

Å avvise sjefen på Facebook er imidlertid helt unødvendig hvis du vet hvordan Facebook fungerer. Nedenfor ser du hva du kan gjøre for å beskytte privatlivet.

>>>Full oversikt over Facebook-innstillingene

Lag en jobbliste

En ting du kan begynne med å gjøre, er å opprette en egen liste for ledere og/eller kolleger. På denne måten har du samlet alle du jobber med, og har enklere oversikten over hvem som ser hva på Facebook-profilen din. Er du selv sjef på en arbeidsplass, kan du selvsagt gjøre det samme med dine ansatte; legge dem i en egen liste og kontrollere hva de ser av din profil.

Slik gjør du: Velg "venner" i menyen til venstre under profilbildet ditt. Velg så "opprett en venneliste" øverst til høyre. Så plukker du de vennene du vil legge i en spesiell liste. Vennene dine får ikke beskjed om dette. Hver gang du senere godkjenner eller sender en venneforespørsel, får du et valg om du vil legge personen i en av listene du har opprettet.

Skjul statusoppdateringer

Tidligere var det slik at en statusoppdatering måtte være synlig for alle. Dette er det imidlertid slutt på. Dersom du på død og liv må taste inn at du vurderer å dra tidlig hjem fra jobb for å reise på stranden, kan du gjøre dette uten at alle vennene dine får beskjed:

Klikk på rullegardinen ved siden av hengelåsen og velg "tilpass" i menyen. Vis mer


I vinduet som kommer opp, kan du enten velge hvem du vil vise statusoppdateringen til eller hvem du vil skjule den for. Du kan velge enkeltpersoner eller en hel liste. Dersom du vil skjule statusoppdateringen for alle kolleger, velger du den opprettede listen. Vis mer


Denne muligheten har du også dersom du vil poste et bilde eller en link.

Se også: Slik endrer du Facebook-innstillingene - raskt

Skjul at du er pålogget

Noen velger å være koblet til chatten nederst i høyre hjørne for å kunne sende raske meldinger frem og tilbake. I dette vinduet ser du hvilke andre som er koblet til chat-funksjonen ved at de enten har en grønn eller halvt synlig (pålogget, men ikke aktivt inne på siden) prikk ved siden av navnet sitt. Men denne kan du også skru av.

Slik gjør du: Klikk på chat-boksen og velge "alternativer" øverst til høyre. Der velger du alternativet "koble fra" som ligger øverst. Men også her kan vennelistene være til hjelp. Ønsker du bare å være synlig for noen av vennene dine, så velger du "vennelister" til venstre i boksen (forutsatt at du har laget lister) og velger fra denne. Du kan logge deg av og på de listene du ønsker og på den måten skjule deg fra noen og gjøre deg tilgjengelig for andre.

Gjem bilder for sjefen

At bilder ikke trenger å være synlige for alle vennene dine, er ingen nyhet, men vi minner likevel om hvilke muligheter som ligger her. Overraskende mange har bildene sine synlige for alle, venner eller ikke.

Se også: Dansk presse får bruke Facebook-bilder

Dersom du allerede har opprettet fotoalbum som du ikke vil dele med sjefen eller andre, kan du endre innstillingene.

Slik gjør du: Velg "personverninnstillinger" under menyen "brukerkonto". Velg "tilpass innstillinger", og så velger du "rediger personverninnstillinger for fotoalbum".

Her velger du å redigere egendefinerte innstillinger, og du får igjen muligheten til å velge hvem bildene skal vises/skjules for. Vis mer


Du kan også gå rett inn på fotoalbumene dine på profilen din og redigere der. Velg "rediger album", deretter "rediger info", og da vil du også finne valget "personvern" hvor du kan endre innstillingene.

En siste sjekk

Synes du dette ble vanskelig, eller er usikker på om du har gjort det riktig, kan du sjekke dette selv.

Ved å velge "personverninnstillinger" og "tilpass innstillinger" får du opp et valg som heter "forhåndsvis profilen min". Her kan du velge sjefen din fra vennelisten og se hva han/hun ser når vedkommende klikker seg inn på din profil.

Det er altså fullt mulig å være venn med sjefen uten å dele alt du har på Facebook.

Kan du flere Facebook-triks? Tips andre i debatten under!