DinSides vinguide

De mørke høstkveldene blir lysere med god vin. DinSide gir deg nå de enkle og lettfattelige vintipsene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Få av oss er vinkjennere, og mange er usikre på begreper som aromatisk fylde og fruktighet.

Gå litt opp

Likevel kan vi få mer glede av vin med relativt enkle grep. Skaff deg først grunnleggende kunnskap om ulike vintyper og hvordan du skal nyte dem. Vinekspert Toralf Bølgen har følgende tips til hvordan du får glede av vin.

- Ikke kjøp de aller billigste vinene. Kjøp viner i prisklassen rundt 100-lappen eller dyrere. Da er sjansen mye større for at du får gode viner, sier Bølgen.

Han anbefaler vinspaltene i de store avisene, bøker om vin og å danne en uformell vinklubb. Målet er å lære om vin samt å lære seg å like vin.

Sødmen

Bølgen peker på at vi har liten liten tradisjon for vin i Norge. Nordmenn drikker ofte vin uten mat, i motsetning til folk i landene lenger sør i Europa.

- Nordmenn må lære seg å drikke vin. Sødme er det første vi lærer oss å like, mens syre og bitterhet må vi venne munnen til. Derfor drikker 18-åringer søt Liebfraumilch og 35-åringene knusktørr Chablis, sier Toralf Bølgen.

Bølgen er en av gründerne bak de feirede Bølgen & Moi-restaurantene.

Toralf Bølgens beste viner:

Beste hvite under 100 kroner: Dr. Loosen Riesling Kabinett 2000
Beste rød under 100 kroner: Cuvée Christer Berens Montepulciano d'Abruzzo
Beste vin noensinne: Clos St Hune Vendange Tardive 1989

Les hva som avgjør vinens smak
Les fem nyttige vintips