Dette er noen av sommerens grillmatnyheter. Foto: Produsentene
Dette er noen av sommerens grillmatnyheter. Foto: ProdusenteneVis mer

Dette skal du spise i sommer

Her er sommerens grillnyheter.

Mange har allerede vasket grillen og prøvekjørt den for sesongen.

Uansett om du følger trenden og har en stor grill, eller om du stort sett griller på engangsgrill: Her er sommerens grillnyheter!

Populære grillpølser

Så hva er det egentlig vi skal grille i sommer?

Ender du lett opp med grillpølser og grillskiver, er du ikke alene.

– Det går fortsatt store volum på både grillpølser, grillskiver og flintstek, særlig tidlig i grillsesongen. Men vi ser at når grillsesongen setter i gang for alvor begynner breddesortimentet å nå tallerkenene, sier kokk og leder Espen Lie i Menys MenyLauget.

Espen Lie, kokk og leder i MenyLauget. Vis mer


– Men folket vil ha mer en bare det tradisjonelle. Grillmat av fisk, rå pølser, skikkelige burgere, "pulled pork" og spesialiteter bearbeidet i butikk går det stadig mer av. Stadig flere griller fisk og våre marinerte og fylte fiskespesialiteter øker i salg for hvert år. Som et eksempel solgte våre lakseporsjoner rett i underkant av én million stykk bare i fjor sommer, forteller Lie.

Han mener salget også viser at folk setter pris på en skikkelig burger.

– Rene, gode burgere, skikkelige saker. De ferske, saftige variantene øker stadig i salg, sier Lie.

Les også: Slik unngår du helsefarlig grilling

Han synes også det er artig at folk har fått øynene opp for rå pølser. Rå pølser er den ferskeste pølsa du kan få tak i. Den er hverken røkt eller kokt.

– Dette er ferskvare så det holder. Skikkelige råvarer i klassiske oppskrifter, godt håndverk!

En nykommer på grillbordet er "pulled pork", som tradisjonelt er tilberedt i timesvis i en amerikansk "smoker".

– Det er ikke alle forunt å ha en smoker stående, men bruner du et godt nakke- eller bogstykke på en kullgrill, kan du langtidsteke i en stekepose eller en leirgryte i ovnen. Når kjøttet når rett temperatur sitter du igjen med "real americal soulfood": Saftige, møre tråder som du kan smaksette med "barbecue-saus", forteller Lie.

Solvår er et norsk alternativ til fetaost og skal lages ved TINE Meieriet Selbu. Salatosten er ystet for hånd. Kommer i tre smaker: Soltørket tomat, Urter & hvitløk og Chili & fennikel. Foto: Tine
Texmex på grillen: Nå skal du lage fajita eller quesadilla på grillen. Mexican BBQ Spice Mix med chili & Garlic, og BBQ Fajita Marinade er nyheter - ellers er det gamle kjenninger i sommerutgave. Foto: Santa Maria
Flying Culinary Cirkus – Bearnaisesauser. Del av en serie tilbehør, sauser, glazer og dressinger. Bearnaise-sausene kan varmes, eller spises fra boksen. Foto: Meny
I februar lanserte Meny serien Jippi, rettet mot barnefamiliene.Grillpølsene er et nytt bidrag til serien. Når det gjelder pølser generelt, kan du enkelt sjekke kjøttinnholdet ved å lese innholdsfortegnelsen på pakken - og sammenlikne med andre produkter i kjøledisken. Foto: Meny
Folkets Raskt på Grillen er en serie med kjøttprodukter som er spesielt utvilket med tanke på sommer og grill. Alle produktene i serien er forkokte i vakuumpose, som gjør at kjøttet blir raskere å grille. Biff på grillen: Storfe fra de Namibiske gress-sletter. Kjøttet er modnet i minimum 30 dager, for å få et mørt kjøtt og god smak. Fås som entrecote, mørbradbiff og ytrefilet. Foto: Norgesgruppen
Kiwi satser på den svenske TV-kokken Tina, og lanserer en rekke produkter under navnet "Tinas sommer". Her er to av dem: Entrecote og laks. Foto: Kiwi
Tzatziki potetsalat er nyhet fra Denja. Potetsalaten inneholder yoghurt,agurk og rapsolje. Foto: Denja
Rema lanserer en serie med tre ulike grillkrydder, her kalt "rub", som du altså gnir inn i kjøttet eller fisken før grilling. Foto: Rema
Tre nye potetsalater fra Delikat: To med crème fraîche og en amerikaner: Grillpotetsalat Amerikansk BBQ. Sistnevnte er utviklet for storspiserne av potetsalater, ifølge Delikat. Foto: Delikat
Coop lanserer en ny grillserie med 43 produkter. Seks av produktene kom i butikkene før påske, mens resten blir tilgjengelig nå i mai.Dette er et par eksempler.
Espen Lie, kokk og leder i MenyLauget.
Gaea lanserer et par nye typer tapenade, som du kan bruke som dip, eller smøre på brød eller på grillet kjøtt. Foto: Haugen-Gruppen

Her er noen av grillnyhetene du kan se i butikkene nå:

Tre vanlige tabber

Vi har spurt Lie hva som er de vanligste grilltabbene folk gjør, som også er enkle å unngå.

– Det folk oftest gjør feil når de griller er at de er litt for utålmodige, sier Lie.

Hans beste grilltips er:

  1. Temperer kjøttet
    Kaldt kjøtt i en varmekilde gjør at porene eksploderer og saften forsvinner. Det kan få et førsteklasses kjøttstykke til å bli seigt som en skosåle! Ved å temperere kjøttet en halvtimes tid før grilling unngår du også at kjøttet blir "kokt" isteden for stekt.
  2. La grillen bli skikkelig varm før du griller
    Da får du den ønskede effekten som bare sterk varme fra grillen gir. I verste fall setter smaken av tennvæske seg i kjøttet i tillegg og maten er ødelagt.
  3. Ikke snu råvaren før det har fått skikkelig stekeskorpe
    Når du har fått en ordentlig stekeskorpe slipper også råvaren lettere fra grillristen.
- Vent før du legger på maten