ANDEBRYST: Disse pakkene bør du absolutt kjøpe med deg hjem fra Sverige. I Norge er det kjempedyrt! Foto: Hanna Sikkeland.
ANDEBRYST: Disse pakkene bør du absolutt kjøpe med deg hjem fra Sverige. I Norge er det kjempedyrt! Foto: Hanna Sikkeland.Vis mer

Priser på andebryst og finnbiff

Dette kjøttet bør du kjøpe i Sverige

Du betaler godt over dobbel pris i Norge for elgstek, andebryst og finnbiff.

liNoen ganger er det deilig å kunne legge kjøttdeigen til side og slå til med noe litt utenom det vanlige.

Men så er det ganske kjedelig at det skal koste skjorta å unne seg noe ekstra godt. Vi har derfor tatt en nærmere titt på hvor mye du kan spare på å kjøpe inn gourmet-kjøttet i Sverige.

Enormt mye å spare på andebryst i Sverige

For å gjøre kjøttet så billig som mulig, har vi denne gangen valgt å se på prisene på gourmet-kjøttet som du finner i frysedisken.

Og for å ta den den største prisforskjellen først: Liker du andebryst, bør du absolutt kjøpe med deg hjem et par pakker fra Sverige.

I Sverige koster det 135 kroner per kilo for andebrystene du finner i frysedisken. Til sammenligning ligger kiloprisen på hele 369 kroner for andebryst hos Meny.

Vi tok også en titt på hvor mye det kostet for ferske andebryst hos Maximat på Nordby, og da lå prisen på rett over 200 kroner kiloen. Med andre ord fortsatt veldig mye billigere enn andebrystene du finner i frysedisken i Norge ...

Større utvalg

Kjøttype Pris hos Maximat Nordby Pris hos Meny Prisforskjell per kilo
Andebryst 135 kroner per kilo 369 kroner per kilo 234 kroner
Surret elgstek 300 kroner per kilo 319 kroner per kilo 19 kroner
Reinsdyrskav 73 kroner per kilo 129 kroner per kilo 56 kroner
Surret reinstek 300 kroner per kilo 319 kroner per kilo 19 kroner
*Prisene er hentet inn fra to tilfeldige Meny-butikker og fra Maximat Nordby

Prisene er innhentet i uke 37.

I tillegg til at frysevarene er billigere i Sverige, vil du også finne et større utvalg hos «söta bror» .

IKKE I NORGE: Utvalget av gourmet-kjøttet i frysedisken i Sverige er mye større enn i Norge. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer

Da vi gjennomførte pristesten, fant vi en rekke varer som ikke var i frysedisken hos Meny da vi tok en tur innom et par butikker.

Her finner du en prisoversikt over noen av disse varene:

Kjøttype Pris Maximat*
Vaktel 96 kroner per stykk
Fasan 83 kroner per stykk
Indrefile hjort 349 kroner per kilo
Rådyrstek i nett 290 kroner per kilo
Viltskav 97 kroner per kilo
*Prisene er innehentet fra Maximat Nordby

Hvordan kan man sjekke kvaliteten på kjøttet?

Professor i kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Bjørg Egelandsdal, sier til Dinside at det er vanskelig å sjekke kvaliteten på vakuumpakket kjøtt.

VÆSKEUTTREKK: Ser det ut som det har samlet seg opp masse veske rundt kjøttet, bør du styre unna. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer

- Man bør se etter er om det er mye væskeuttrekk i posene, forklarer hun.

Videre sier professoren at du bør la kjøttet ligge igjen i frysedisken hvis det ser ut som det er mer enn ti prosent væskeuttrekk.

Egelandsdal tipser også om å sjekke fargen på kjøttet.

- Man kan også se etter farge. Det beste valget er når kjøttet er blålilla, understreker hun.

Professoren poengterer også at den biologiske variasjonen i kjøttet gjør det vanskelig å vite akkurat hva man kjøper til en hver tid. Dette gjelder også når man kjøper kjøtt i Norge.

- Man kan egentlig aldri vite hva man kjøper, men over lang tid vil man kunne nærme seg hva som står i matvaretabellene.

Hun opplyser også om at prisforskjeller mellom kjøtt ikke trenger å reflektere kjemisk innhold, men prisene det koster for arbeidskraften som er nødvendig for å produsere kjøttet.

LES OGSÅ:

Så mye sparer du på snus, sigaretter og rulletobakk i Sverige

Her er matvarene nordmenn faktisk handler i Sverige