Folk har enten aldri lært å lage saus, eller de sliter med å få sausen til å fungere og smake godt. Foto: Colourbox
Folk har enten aldri lært å lage saus, eller de sliter med å få sausen til å fungere og smake godt. Foto: ColourboxVis mer

Dette gidder vi ikke lenger

Det er slutt på den hjemmelagde sausen.

Hvor ofte lager du saus fra bunnen av? Er du som folk flest blir det lenge mellom hver gang.

En undersøkelse gjennomført av den danske ferdigmatprodusenten Knorr viser at hjemmelaget saus er på vei ut.

Ferdigmat er saltbomber

For tungvint

75 prosent av de 50 som ble intervjuet mente at sausen var den mest tungvinte delen av middagsforberedelsene.

Slik blir usunt sunt

Deretter var det kjøttet, grønnsakene, koordinering, kombinasjonen av retter og manglende inspirasjon som var vanskeligst med matlagingen.

Vær ærlig!

Hvor ofte lager du saus fra bunnen av? (Avsluttet)
Av og til, kommer an på retten(42%) 698
Aldri, jeg kjøper ferdigsaus(24%) 393
Alltid, til hver middag(19%) 316
Bare ved spesielle anledninger(16%) 261
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Deltakerne i undersøkelsen forklarer at de enten aldri har lært å lage saus, eller at de ikke får sausen til å fungere eller smake godt.

5 middager under 500 kalorier

- Går glipp av mye

Undersøkelsen er omtalt i den danske landbruksnæringens bransjeblad FoodCulture. Her uttrykker matkonsulent i bransjeorganisasjonen Landbrug & Fødevarer Else Nørgaard skuffelse over resultatene.

Hva er å spise «normalt»?

Hun mener saus har en viktig smaksfunksjon og at de som dropper den gode hjemmelagde sausen går glipp av mye.

- Sausen gir måltidet ekstra smaksnyanser. Du kjenner smakene salt, surt, søtt, bittert og umami. Det gjør måltidet komplett slik at det sansemessig blir en tilfredsstillende opplevelse.