PÅSKEÅPENT:  Både onsdag før skjærtorsdag og på påskeaften kan du nå handle på Vinmonopolet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
PÅSKEÅPENT: Både onsdag før skjærtorsdag og på påskeaften kan du nå handle på Vinmonopolet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB ScanpixVis mer

Åpningstider for polet og ølsalget påsken 2017

Dette er siste frist om du skal handle på polet påskeaften

Her er Vinmonopolets åpningstider i påsken. For første gang blir det også åpne dører på påskeaften. 

Årets påskeaften er historisk. For første gang holder Vinmonopolet åpent denne dagen.

Åpningstiden er fra 10:00 til 15:00. Altså den samme som onsdag, dagen før skjærtorsdag.

FØRSTE GANG: Etter lovendringen vil polene for første gang holde åpent på påskeaften. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mandag og tirsdag i påskeuka er Vinmonopolet åpent som normalt, fra 10:00 til 18:00. På helligdagene skjærtorsdag, langfredag og 2. påskedag (mandag 17. april) er det fortsatt stengt.

Dette er likevel normalåpningstider for Vinmonopol i byene. Utsalg på mindre steder kan ha kortere åpningstid. Du finner oversikten over samtlige butikker i hele landet med åpningstider på Vinmonopolets nettside.

Hammerfest er unntaket

- Samtlige utsalg har vanlige lørdagsåpningtider påskeaften, med ett unntak: Hammerfest. Årsaken til dette er at kjøpesenteret som utsalget ligger i er stengt denne dagen, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Dinside.

Han sier at det også kan forekomme enkelte lokale variasjoner i åpningstidene.

- For eksempel har vårt utsalg i Vanylven stengt mandag. Andre utsalg åpner 11:00 eller 12:00 i stedet for 10:00 på virkedagene i påsken. I Vardø stenger de klokka 14:00 i stedet for klokka 15:00 på påskeaften, mens de i Hammerfest stenger 14 onsdag. Jeg anbefaler folk å gå inn på våre nettsider og sjekke for sikkerhets skyld, sier Bing Lorentzen.

Han kan for øvrig fortelle at utsalgene på de store utfartsstedene på Østlandet (Gol, Hemsedal, Geilo med flere) har samme åpningstider som i byene. Altså 10:00-18:00 mandag og tirsdag og 10:00-15:00 onsdag og påskeaften. Ett av dem, Øyer i Gubrandsdalen, åpner kl. 9:00 om morgenen mandag, tirsdag og onsdag i påskeuka. Påskeaften åpner de klokka 10:00.

Tok sin tid

Allerede i 2014 at det ble bestemt at Vinmonopolet skulle få selge alkohol på en rekke dager hvor de tidligere holdt stengt, nærmere bestemt påskeaften, pinseaften, valgdager samt nyttårsaften.

Men selv om lovendringen trådte i kraft allerede 1. januar 2015, holdt polene stengt påskeaften både i fjor og forfjor. Årsaken var at denne dagen ikke var forhandlet frem som arbeidsdag for polets ansatte. Nå har heldigvis partene kommet til enighet.

Dermed blir det for første gang åpne pol på påskeaften i 2017, med vanlige lørdagsåpningstider.

En tur over grensa?

Systembolaget i Sverige har stengt både langfredag og mandag 2. påskedag.

I Stömstad har Systembolaget stengt Skjærtorsdag, angivelig på grunn av stor tilstrømning av nordmenn i festhumør. I resten av landet er det åpent.

De øvrige dagene i påsken varierer åpningstidene noe fra utsalg til utsalg.

På mandag, tirsdag og onsdag i påskeuka har Systembolaget i Oslovägen 56 i Strömstad åpent 10:00-19:00, mens åpningstiden på påskeaften er 9:00-15:00.

Filialen i Oslovägen 7 stenger 18:00 på virkedagene, mens avdelingen i Munkedal har åpent 10:00-18:00 på virkedagene og 10:00-14:00 på påskeaften.

Systembolaget.se finner du åpningstidene for hvert enkelt butikk. Men husk kvoten - den gjelder også i påsken!

Sjekk når du kan kjøpe øl

Salg av øl med alkoholstyrke opp 4,7 prosent i butikk er både regulert av nasjonal lov og kommunale forskrifter. Det kan derfor være variasjoner fra kommune til kommune.

Ifølge loven skal alt salg av alkoholholdig drikke fra butikk opphøre skjærtorsdag, langfredag og 2. påskedag.

På onsdag før skjærtorsdag skal ølsalget etter hovedregelen stoppe klokka 15:00, men den enkelte kommune har anledning til å utvide til klokka 18:00.

På påskeaften gjelder samme regler.

Øl i nabolandet

I Sverige er det jo slik at bare øl med maks 2,8 eller 3,5 prosent alkoholinnhold kan selges i vanlige butikker.

Det som vi forbinder med øl i Norge må du altså på Systembolaget for å få tak i.

Forøvrig følger ølsalget åpningstidene i butikkene, og det er dermed ingen restriksjoner på hvilke dager eller tider ølet kan selges.

Og her er det jo en redning for de som gjerne vil ha seg en skummende pils i påskesola, og legger mer vekt på smak enn alkoholinnhold.

Dagligvarebutikkene i Nordby-senteret rett over grensen ved Svinesund har for eksempel åpent alle påskedagene (inklusive skjærtorsdag, langfredag og 2. påskedag) fra 9:00 til 21:00.

Det samme gjelder Töcksfors kjøpesenter over grensa ved Ørje.

LES OGSÅ:
Så mye alkohol kan du ta med deg
Helt andre aldersgrenser i Sverige
Nå er det lov på valgdagen også