Nærbilde av E.coli-bakterie hentet fra <a target="_blank" href="http://www.sciencephoto.com">Science Photo Library</a>. Foto: ERIC ERBE / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Nærbilde av E.coli-bakterie hentet fra Science Photo Library. Foto: ERIC ERBE / SCIENCE PHOTO LIBRARYVis mer

Dette er E.coli-symptomene

Personer med blodig diaré bør oppsøke lege.

Folkehelseinstituttet (FHI) slo E.coli-alarm i går. Ett barn, fra Eid i Sogn og Fjordande, har mistet livet som følge av infeksjon.

Hvor er bakteriesmitten størst?

Fra før av er det registrert to dødsfall av EHEC-infeksjon i Norge.

Det ene barnet omkom i 2004, det andre i 2006. Begge dødsfall skyldtes HUS - hemolytisk-uremisk syndrom - en alvorlig nyresykdom, som hos barn oftest skyldes EHEC-bakterier

EHEC - enterohemorragiske E.coli-bakterier – overføres vanligvis via næringsmidler, men kan også smitte via vann eller ved direkte kontakt med dyr.

Les mer om dette på www.fhi.no (ekstern lenke).

Disse mattabbene bør du unngå

Nasjonalt sykdomsutbrudd

Den samme E.coli-bakterien er dessuten funnet hos tre andre barn som er blitt syke hittil i år, ett i Tromsø og et søskenpar i Malvik.

Alle de smittede barna er under ti år. De ble syke i løpet av de første månedene i år, det siste av dem i mars.

Folkehelseinstituttet behandler nå disse tilfellene som et nasjonalt sykdomsutbrudd, og mistenker smitte via matvarer.

Tar knekken på bakteriene

Vær obs på symptomer

FHI anbefaler alle personer, særlig barn, med blodig diaré om å oppsøke lege raskt for utredning.

Det første sykdomstegnet er imidlertid akutte magesmerter, deretter vandig diaré som så blir blodig.

Nyresykdom (HUS) kan oppstå etter en ukes tid, spesielt hos barn, som kan føre til nyresvikt og i verste fall død. Symptomer på HUS er blekhet, utmatthet, hudblødninger og nedsatt urinmengde.

Normalt vil det gå rundt tre-fire dager fra du er infisert til du får symptomer. Noen ganger kan det imidlertid ta opptil 10 dager. Er du i tvil, henvend deg til fastlegen din.

Dette er det skitneste yrket

Tidligere nasjonale utbrudd

I Norge har vi tidligere hatt større utbrudd med E.coli-infeksjoner i 1999, 2003 og 2006.

Smittekilden er ikke alltid blitt funnet.

1999: Ved hjelp av pasientintervjuer ble salat utpekt som en sannsynlig smittekilde. Salaten ble sporet til en økologisk produsent, hvor Mattilsynet fant flere muligheter for kontaminasjon av salaten. Bakterien ble imidlertid ikke funnet i salaten eller i miljøet hos produsent.

Frukt og grønt kan gjøre deg syk

2003: Smittekilden ble ikke påvist. Utbruddet omfattet totalt fem barn mellom ett til fire år i Trondheim. Kun fire av dem fikk påvist E.coli, kun to av disse hadde symptomer – ingen med alvorlig sykdom. I tillegg til disse fire viste ett barn kliniske sykdomstegn, uten at bakterie ble påvist.

2006: Smittekilden var morrpølser produsert ved Gildes anlegg Terina Sogndal. Utbruddet omfattet 18 registrerte pasienter. 10 barn i alderen to-åtte år utviklet nyresvikt (HUS), én med dødelig utgang.

Mer utfyllende info om disse utbruddene får du på www.fhi.no (ekstern lenke).

Ti råd mot bassilusker

Kilder: Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet.