Ekspertene både lukter og smaker lenge når årets juleakevitt skal testes. (Fra venstre: Ole Jonny Eikefjord, Torkjell Berulfsen og Halvor Heuch) Foto: Kristina Picard
Ekspertene både lukter og smaker lenge når årets juleakevitt skal testes. (Fra venstre: Ole Jonny Eikefjord, Torkjell Berulfsen og Halvor Heuch) Foto: Kristina PicardVis mer

- Denne er for damene

- Og denne overrasker. Vi har fått testet årets juleakevitt.

«Det er en grunn til at en del mennesker har tranflasken i kjøleskapet.Torkjell Berulfsen»


DinSide kontaktet tre menn med god greie på edle dråper for å teste årets juleakevitt. En av akevittene var en ekstra positiv overraskelse for testpanelet.

DinSide understreker at alle akevittene ble testet første gang uten at panelet fikk se flaskene de kom fra.

Vis mer


Årets testvinner:

Lauritz aquavit, Aass bryggeri:
- Dette er en klassisk akevitt. Riktig og typisk, sier Halvor Heuch.

Berulfsen er enig: - Denne hadde jeg veldig sans for. En veldig god, hyggelig og anvendelig akevitt. Dette var den jeg umiddelbart falt mest for.

Også Eikefjord liker denne svært godt. - Denne ville vært mitt valg til for eksempel pinnekjøtt, sier han.

Når DinSide avlsører navnet, er både Heuch og Berulfsen enig i at akevitten overrasker positivt. Alle tre i panelet trekker den frem som favoritt.

Vis mer


For damer:

Fru Lysholm, Arcus:
- Her finner du nesten ikke karve, sier Heuch.

- Mitt inntrykk er at damene ikke er så glad i karve, og da er jo denne fin, sier Eikefjord. Han synes akevitten skiller seg klart ut på smak. - Den har en søt lukt og en snill smak, nesten litt marsipanaktig.

- Dette er definitivt damenes akevitt, sier Berulfsen. - Eller for dem som ikke er så glad i akevitt. Ikke noe ildvann akkurat, denne ville jeg overlatt til noen andre.

Vis mer


Klassisk juleakevitt:

Gilde juleaquavit 2008, Arcus:
- Hvis jeg skulle drukket akevitt til svineribbe, ville jeg nok valgt denne eller nr 1 (Gammel Opland, red. anm.). Dette er definitivt en god akevitt til julemat, sier Eikefjord.

Denne har ikke noe markant karvepreg, mener Heuch og Berulfsen.

- Jeg er veldig fornøyd med denne, sier Heuch.

Vis mer


Kos etter maten:

Gilde Non Plus Ultra, Arcus:
- Dette er helt klart en avec, mener Eikefjord.

- Ja, når jeg drikker denne da har jeg gått fra bordet og er ferdig med ribbe og det hele. Her har jeg gått på kaffen, for dette er en avec, sier Berulfsen.

Vis mer


Årets sterkeste:

Aalborg Jule Akvavit, De danske spritfabrikker: Nydelig flaske, men hva med innholdet?

- Det er morsomt at danskene er inne med en juleakevitt, men spørsmålet er om det blir litt alkoholsterkt, sier Heuch, som er forundret over den pepperaktige ettersmaken.

- I lukten er denne litt fruktig, nesten litt bringebær. Jeg tror denne kan fungerer for eksempel til peppersyltet makrell, sier Eikefjord.

Vis mer


Leverer alltid:

Gammel Opland, Oplandske Spritfabrik:
- Denne synes jeg var veldig tiltalende og trivelig. Den inneholder både innslag av karve og sitrus, sier Heuch.

- Denne er den som er best balansert på duft. Jeg synes også det er akkurat passe med alkohol i forhold til krydder, sier Eikefjord.

- Jeg synes det er et snilt fløyelspreg på denne. Men jeg fikk litt sånn kjøttsmak i den, jeg, sier Berulfsen.

Disse ble det også smakt på:

Atlungstad Aquavit av Mandelpotet, Spritfabrik Pr. Ottestad:
- Jeg ville ikke drikke denne bar, jeg ville drikke den med mat. Hvis du drikker den bar, tenker du dæven, den var ikke noe god. Men med mat tenker du at her har det skjedd noe. (Berulfsen)

Bergens Aquavit, Arcus:
- Denne har litt pepperavslutning og varmer deg litt i munnvikene. (Heuch)
- Min klare favoritt til sild. (Berulfsen)

Linie Aquavit, Løiten Brænderi:
- Denne har en veldig markant karvelukt og passer til kraftig mat. (Eikefjord)
- Denne har hår på brøstet - med full bredde og lang ettersmak. (Berulfsen)

God gamal Smala Dram, Arcus:
- Det overrasker meg at det er så mye kraft i denne, sier Heuch etter å ha sett etiketten.
- Denne fungerer til pinnekjøtt, men ikke til ribbe. (Heuch)


Hver til sitt bruk

- Javel, og hva er så familiens eneste rødvin? spør Berulfsen folk som sier at de alltid holder seg til Gammel Opland.

- Det blir for dumt å si at min akevitt er den typen og ferdig med det.

Hele panelet er skjønt enige om at hver akevitt har sitt særpreg og bør nytes deretter.

- Det er noen akevitter som jeg synes passer veldig dårlig til mat. Andre kan dra i retning av et whisky-element og nytes godt alene. Bergens-akevitten er for eksempel fantastisk til sild, sier Berulfsen, som hevder at han er så glad i akevitt at han ikke klarer å se en sau uten å se på den sauen som en dårlig kamuflert akevittflaske.

Vis mer


Hva er den beste juleakevitten? Diskuter i DinSides Forum

- Fordi aquavit er lagret på fat, bør den drikkes av glass som får frem bouqueten, ikke av vanlige snapsglass, sier Halvor Heuch. Foto: Kristina Picard Vis mer


Skal drikkes temperert

En del nordmenn drikker akevitten kald, men testpanelet mener akevitten bør nytes temperert.

- Jeg pleier å si at det er en grunn til at en del mennesker har tranflasken i kjøleskapet, ler Berulfsen.

Poenget er at det meste smaker mindre når det serveres kaldt. For å få frem akevittens virkelige særpreg bør akevitten drikkes romtemperert og av glass som får frem bouqueten.

Se også: Stor test av juleøl