«Fersk og ferdig» eller «Fjordland» - hvilken ferdig juletallerken er best? Foto: Per Ervland
«Fersk og ferdig» eller «Fjordland» - hvilken ferdig juletallerken er best? Foto: Per ErvlandVis mer

Den store juletallerken-duellen!

Julemat på 4 minutter. Sjekk hvilken ferdigrett som vant.

Fysen på ribbe og dårlig med tid? Hurtigmatprodusentene har forsøkt å løse problemet for deg - om enn ikke på en fullstendig vellykket måte, skal det vise seg.

Svor er sunnere enn du tror

Både «Fjordland» og «Fersk og ferdig» (Norgesgruppen) har laget ferdige juletallerkener som selges i dagligvarebutikkene.

«Fjordland»-varianten (630 gram) koster kr. 59,90 på Meny, og «Fersk og ferdig»-varianten (530 gram) koster kr. 62,90 på samme sted.

Begge retter inneholder ett stykke ribbe, én medisterkake og én julepølse, samt saus. «Fersk og ferdig» byr på tre poteter og surkål som tilbehør, «Fjordland» har fire poteter og rødkål.

Alt om julematen

Julematelskere

Vi inviterte fire frivillige julematelskere til å teste varene. De visste at det var ferdigmat som skulle serveres, men ikke hvilke produsenter det var snakk om.

Maten ble vurdert etter følgende kriterier: Utseende, smak og konsistens.

Testpersonene fikk også anledning til bemerke om de mente noe manglet eller burde vært utelatt på tallerkenen.

Maten ble varmet i mikrobølgeovn etter anvisning på pakken, og anrettet på nøytrale tallerkener.

Testpersonene var: Olav (21), Kjersti (28), Brynjulf (57) og Su Ye (20).

Juletallerken fra «Fersk og ferdig»

Juletallerken fra "Fersk og ferdig". Foto: Per Ervland Vis mer
Vis mer


Olav: Denne ser litt slapp ut.
Su Ye: Den mangler litt liv i fargene, ja, men tradisjonell julemat er jo ikke akkurat fargerik, heller da.
Brynjulf: Hvor er svoren - og tyttebærene?
Olav: Kanskje like greit at svoren mangler, ribba smaker like slapt som den ser ut.

Kjersti: Poteten smaker metall.
Brynjulf: Men pølsa er grei.
Olav: Medisterkakene også, om enn litt seige.

Juletallerken fra «Fjordland»

Juletallerken fra "Fjordland". Foto: Per Ervland Vis mer
Vis mer


Brynjulf: Ingen tyttebær her heller, men det ser bedre og friskere ut med rødkål.
Kjersti: Ja, men sausen er rar. Tynn og lys i fargen. Litt uappetittlig. Kjøttet er imidlertid saftig og godt.
Brynjulf: Ja, god medisterkake og pølse. Men dvaske poteter her også. Og den såkalte svoren er jo som gummi.

Olav: Æsj. De burde bare droppet den.
Su Ye: Den blir jo aldri sprø når maten tilberedes i plastpose.

Konklusjon:

Ingen av middagene er noe å danse i ring rundt juletreet for. Det blir for pussig konsistens på mange av ingrediensene og sprø svor kan du bare glemme.

Testpersonene likte likevel «Fjordland» hakket bedre enn «Fersk og ferdig». Det gjorde seg med rødkål, og kjøttet er saftigere og bedre krydret.