JULEGRØT: Nordmenn elsker risengrynsgrøt, spesielt i jula. Nå trenger du ikke lage den selv lenger. DinSides testpanel har funnet frem til de beste og verste ferdig-grøtene.  Foto: Per Ervland
JULEGRØT: Nordmenn elsker risengrynsgrøt, spesielt i jula. Nå trenger du ikke lage den selv lenger. DinSides testpanel har funnet frem til de beste og verste ferdig-grøtene. Foto: Per ErvlandVis mer

De beste ferdig-grøtene

Hvilken bør du velge: Fjordland, Toro, Coop, FirstPrice eller Nordfjord?

Å koke risengrynsgrøt kan fort bli et julemareritt for uerfarne riskokere.

Melken har en tendens til å fosskoke akkurat i det du kikker vekk et øyeblikk, og brune klumper oppstår fort om du ikke slaver over kjelen slik grøten befaler.

Men frykt ikke: Matindustrien har som alltid svaret. De siste årene har det dukket opp stadig flere typer ferdig-grøt, som ikke krever stort mer enn at du klarer å gjøre noe varmt.

Lyver bildene av ferdig-mat? - Ja! mener kokker

VARMES OPP: Det eneste som kreves av det er at du klarer å varme opp noe. I en kjele, for eksempel. Det skal du nok klare. Foto: Per Ervland Vis mer


Enkelt å lage

Hvordan du forbreder ferdig-grøten er helt opp til deg selv. Man kan varme en og en asjett eller hele pakken i mikrobølgeovnen, helle grøten over i en kjele eller varme pakkene i vannbad, alt etter som. Ikke alle pakker egner seg til alle metoder, men så lenge grøten blir varm, spiller det liten rolle hvordan du gjør det.

DinSide har testet alle de fem ulike typene ferdig-grøt vi klarte å finne: Fjordland, Toro, Coop, FirstPrice og Nordfjord.

Fire voksne og ett barn på seks år spiste seg gjennom dem alle i en blindtest, for å kåre julens vinner. Noe som skulle vise seg å være vanskeligere enn først antatt. Alle de fem grøtene holdt nemlig overraskende god kvalitet, og smaksforskjellen var ikke alltid særlig merkbar. Prisforskjellen er på sin side stor, men det viste seg at billig kan være minst like godt som de dyrt.

SMØR: Ettersom de fleste ferdig-grøter er for søte, anbefales det å finne fram godsmøret. Om butikken har det, da. Foto: Per Ervland Vis mer


For søte

Et gjennomgående problem var mangel på saltsmak. Mange av grøtene var for søte, og flere av dem hadde sterke innslag av vaniljesmak, spesielt Toro og Nordfjord sine. Dette satte ikke den voksne delen av panelet særlig pris på, mens minstemann likte den aller søteste aller best: Toro.

Et generøst smørøye med ekte, salt smør er å anbefale, eventuelt en dæsj salt i grøten under oppvarming.

Når det gjelder innholdet er det stort sett melk, ris, sukker og salt det går i. Risinnholdet varierer fra bare 12,5 prosent i Toro-grøten til 20 prosent i Nordfjord sin.

Avslørt: Bare syv prosent steinbit i ferdiglagde steinbit-karbonader

Her er alle grøtene i rangert rekkefølge:

FØRSTEPLASS: Coop Risgrøt. Foto: Per Ervland Vis mer


1. Coop Risgrøt

  • 29,90 kroner for 1.200 gram
  • 24,92 kroner per kilo
  • Ingredienser: Helmelk, vann, grøtris (15,9 prosent), sukker, salt
- Søt! er den spontane reaksjonen.

- Ja, den kunne gjerne vært mer salt, stemmer de andre voksne i.

Minstemann gir på sin side en demonstrativ tommel opp, og mener søtheten bare er et pluss.

- Men konsistensen er veldig bra. Den kjennes ikke billig ut, jeg ville betalt mye for denne, sier en tester fornøyd.

Etter å ha smakt på alle grøtene er panelets flertall enig om at dette blir testens vinner. Pakken er stor, prisen lav og smaken god. Det mangler salt, men panelets husligste har et tips til de som skal ha juleselskap:

- Skulle jeg hatt folk ville jeg bare kjøpt denne og saltet den litt!

ANDREPLASS: Nordfjord Risengrynsgraut. Foto: Per Ervland Vis mer


2. Nordfjord Risengrynsgraut

  • 19,90 kroner for 900 gram
  • 22,11 kroner per kilo
  • Ingredienser: Melk, vann, ris (20 prosent), sukker, salt
- Denne likte jeg! Min favoritt! sier panelets mest positive.

- Det blir nok litt for søtt for meg dette også, sier en mer nøktern grøtspiser.

Minstemann gir en "tommel bortover", som ifølge han selv skal indikere "midt på treet".

- Den smakte godt, men det blir litt rart med vaniljesmaken, sier en skeptisk voksen, selv om vanilje ikke er en del av oppskriften.

- Min far pleide faktisk å ha vaniljesaus i grøten da jeg var liten, sier panelets bergenser, som derfor er mer åpen for vaniljesmaken.

Pakken leveres med to poser for to porsjoner på 450 gram hver. Prisen er dermed lav, selv om den fremstår som en mer sofistikert grøt, og har testens høyeste innhold av ris. Nordfjord får derfor en velfortjent andreplass.

Tine kjøtt med mikrobølger? Nei, nei, nei!

TREDJEPLASS: Fjordland Risgrøt. Foto: Per Ervland Vis mer


3. Fjordland Risgrøt

  • 19,90 kroner for 450 gram
  • 42,22 kroner per kilo
  • Ingredienser: Helmelk, ris (15 prosent), salt
Minstemann hevder først at denne er søtere enn samtlige av konkurrentene, men finner raskt ut at et overdrevent tykt sukkerlag på toppen er grunnen. For dette oppleves faktisk som den salteste grøten av dem alle, og sukker står heller ikke i oppskriften.

- Dette er min favoritt, salt og god! sier panelets saltelsker.

- Men den er klissete, litt slimete, skyter en mer sofistikert tester inn.

- Enig. Det var godt med saltsmaken, men det hjelper lite når den fremstår som gelé, mener bergenseren.

FJERDEPLASS: Toro Velbekomme Risengrøt. Foto: Per Ervland Vis mer


4. Toro Velbekomme Risengrøt

  • 25,90 kroner for 400 gram
  • 64,75 kroner per kilo
  • Ingredienser: Melk, ris (12,5 prosent), vann, fløte, sukker, salt, risstivelse, vanilin
- Hva er denne smaken? undrer en av panelets herrer og smatter høylydt.

- Intens vanilje! avslører en av panelets kvinner.

- Dette fremstår som varm riskrem. Og det er ikke varm riskrem jeg er ute etter, sukker en annen.

Panelets seksåring, som ikke synes noe kan bli for søtt, er på sin side henrykt, og gir en tommel som står rett opp.

- Dette er den aller beste! jubler han, men får lite gehør fra de mer erfarne grøtspiserne.

Dette er uten tvil testens store barnegrøt. Og den er så enkel å lage at barna nesten kan gjøre det selv: Pakken begynner å pipe når den er ferdig i mikrobølgeovnen, og det følger med ferdigblandet sukker og kanel. Men dette koster; Toro er testens dyreste, med en prislapp som er tre ganger høyere enn de billigste.

Var det dette de bestilte?Dette skal være samme burger - se det ville eksempelet fra Gardermoen

SISTEPLASS: FirstPrice Risgrøt. Foto: Per Ervland Vis mer


5. FirstPrice Risgrøt

  • 19,90 kroner for 900 gram
  • 22,11 kroner per kilo
  • Ingredienser: Vann, helmelk, grøtris (16 prosent), sukker, salt
Faktisk deler denne tittelen "Testens billigste" med Nordfjord, men FirstPrice-grøten er et hav unna kvalitetsmessig.

- Den har en ettersmak av vann, brummer en snurt tester, og er nok inne på noe, ettersom vann er den ingrediensen grøten har mest av.

- Dette er den kjedeligste grøten, her har vi taperen! raser en annen.

Og hun har helt rett. Dette er testens taper. Den smaker så og si ingenting.

- Ettersom den smaker så lite, smaker alt man tar på selv veldig mye, da, sier en filosofisk tester.

- Så om man ikke er glad i grøt, men glad i alt man tar på, er dette grøten for deg.

SKEPTISK: Ikke alle grøtene falt i smak hos den seks år gamle testeren. Foto: Per Ervland Vis mer


NB: De oppgitte prisene stammer fra butikkene vi har kjøpt grøten i. Disse kan variere fra butikk til butikk.