Curry kan hjelpe mot malaria

Curcumin, stoffet som gir gurkemeie den gule fargen, har egenskaper som kan bekjempe malaria, sier forsker.

Det er allerede kjent at curcumin kan bekjempe noen bakterier og redusere risikoen for kreft og leverskader.

I går skrev Mozon at curry-krydderet også kan bryte ned “plakket” som finnes i hjernen til Alzheimers-pasiener.

Forsker Govindarajan Padmanaban fra det indiske forskningsinstituttet i Bangalore og hans kolleger har funnet ut at krydderet gir beskyttelse til mus som er smittet av malaria. Fem daglige doser gitt oralt til musene reduserte antallet parasitter i blodet deres med over 80 prosent.

Nesten en tredel av musene var i live etter 20 dager, mens alle dyrene som ikke fikk curcumin var døde etter 13 dager.

Malariaparasitten infiserer hjernen og er ofte dødelig. Den tropiske sykdommen tar millioner av menneskeliv hvert år.

Forsker Padmanabhan sier stoffet tidligere er studert i laboratorier, og at en stor fordel med det er at det ikke er giftig.

Han peker på at immunitet er i ferd med å bli et stort problem i kampen mot malaria, og sier curcumin også kan brukes i kombinasjon med artemisin, en medisin som blir sett på som fremtidens behandling og utvinnes av søt malurt.

Mozon.no, 07.01.2005