Craig Whitson: Mettende kjøttretter

Singel? Lag store porsjoner, spar på restene i kjøleskapet, og varm opp senere, er Craig Whitsons beste tips.

Chili con carne - enkelt, rimelig og massevis av smak! Foto: Matprat.no Vis mer


Det er populært med meksikansk mat, men de fleste folk kjøper halv- og helfabrikert meksikansk. Denne chilien kan spise som en vanlig middag, eller brukes til å erstatte den kjedelige kjøttdeigen med pose-krydderet.

Chili con carne


Chili con carne er ikke meksikansk mat. Riktig! Dette er en rett som har basis i det meksikanske kjøkken, men som er ekte amerikansk. Folk i Texas har påstått at det er de som fant opp chili con carne. Jeg som kommer fra Oklahoma finner det ikke nødvendig å krangle med dem, men det er selvfølgelig vi som er flinkest til å lage den. I og med at W. Bush ikke er så veldig hipt her borte, regner jeg med lite klaging.

2 ss matolje
1 liten løk, hakket
400g kjøttdeig
salt og sort pepper
1 ts malt spisskummen (velassorterte matbutikker eller innvandrerbutikker)
1 ss chilipulver (vanlig buikk-chilipulver)
1 ss paprikapulver
1 boks hermetiske tomater
kaldt vann
ev. litt hermetisk jalapeño-chili, finhakkede

1. Varm oljen i en stor, tung gryte og fres løken til den er myk.
2. Ha i kjøttet, og stek videre til kjøttet er brunet (ha litt salt og pepper på kjøttet under stekingen).
3. Ha litt mer pepper, spisskummen, chilipulver og paprikapulver på kjøttet, og stek videre i 5 minutter.
5. Ha i jalapeño-chili (hvis du vil ha en litt sterkere chili), tomatene og nok vann til å dekke godt over kjøttet og kok opp.
6. Reduser varmen, og småkok i 30 minutter. Tilsett litt mer vann hvis det er nødvendig.
7. Smak til med salt under den siste delen av koketiden.

Server med ris eller spagetti til og litt frisk salat uten dressing. Dette får du til til under hundrelappen.

Andre ting du godt kan servere til er hvetetortillas eller brød, bønner, maischips, revet ost, hakket løk, hakket chili, salsa og rømme.

Ungene elsker å fylle hvetetortillas med chili con carne og litt revet ost. Et godt alternativt til tacos-fra-eske.

Det koster kun noen få kroner mer for å kunne ha med litt salsa, revet ost, osv. Fremdeles ganske rimelig!

Mat til én

Følgende oppskrift er nok mat til fire middager, og prisen kommer faktisk til under kr 40,- per middag. Oppbevar restene i kjøleskapet og varm opp enten i mikroen eller i ovnen på lav varme.

Braisert oksekjøtt

Litt mel
2 ss matolje
1 – 1 1/2 kg oksebog eller høyrygg
2-3 gulrøtter, kuttet i store biter
800 g poteter, kuttet i store biter
2 løk, skrelt og delt i fire
2 hvitløksfedd, skrelte
havsalt og kvernet sort pepper
vann
laurbærblad

Forvarm ovnen på 150 grader celcius.

1. Vend kjøttet i mel og brun det på begge sider i en stor stekepanne.
2. Legg kjøttet i en langpanne. Spre potetene og grønnsakene rundt i pannen.
3. Ha i nok vann til å dekke ca. en tredjedel av kjøttet.
4. Ha godt med salt og pepper på kjøttet, samt litt på grønnsakene.
5. Ha laurbærblad i pannen.
6. Dekk over langpannen med aluminiumsfolie.
7. Sett langpannen i ovnen og stek til kjøttet er mørt (ca. 3-4 timer). Fyll på med litt ekstra vann underveis hvis nødvendig.

Tips: Hvis butikken har egen kjøttdisk, kan du spør om å få noen kjøttbein for å ha oppi pannen.

Dette kjøttet kan være stjernen til en bedre middag, og jeg elsker dette kjøttet på sandwicher. Jeg foretrekker selv å bruke barbecuesaus, majones eller sennep på sandwichen.

(Craig’s Kjøkken & Bar, Breitorget, Stavanger, tlf. 51 93 95 90)

>>> Tilbake til innledningen