Bysykler

I flere av landets byer kan du nå låne sykler mot symbolske avgifter eller deponering av mynter, som i handlevognsprinsippet.


De som bor, eller besøker, hovedstaden i sommersesongen kan benytte seg av bysyklene ved å kjøpe et abonnement. Det koster 50 kroner sesongen, og du får et magnetkort som brukes til å løsne sykkelen fra stativet. Du kan låne sykkelen i tre timer om gangen.

Per i dag er det cirka 25 sykkelstasjoner, og tyve stativer til er underveis.
Abonnementet kan blant annet tegnes i turistinformasjonen på Oslo S eller bak Rådhuset, eller på denne nettsiden.

Les mer om bysykkelordningen i Oslo her.

Andre bysykkelordninger i Norge finner du i:

 • Porsgrunn
 • Sandnes
 • Drammen
 • Bysykkelordningen i Trondheim, derimot, er varslet nedlagt som resultat av at over halvparten av syklene gikk tapt i fjor sommer på grunn av hærverk eller tyverier, ifølge Adressa.no.

  Bysyklene i Trondheim kunne løsnes ved å putte 20 kroner i låsen, som en fikk tilbake når sykkelen ble låst i stativet igjen. Ordningen ventes å komme i gang igjen sommeren 2006.

  Du kan lese hele artikkelen her.

  Flere sykkelbyer

  Som en del av arbeidet med handlingsprogrammet for Sykkelbyer inviterte Statens vegvesen Region sør alle kommunene i de fem fylkene til samarbeid om satsing på utvikling av sykkelbyer.

  Statens vegvesen fikk inn 12 søknader, og etter å ha evaluert kandidatene er følgende byer foreslått som de nye sykkelbyene: Kongsberg, Notodden, Stavern, Grimstad og Mandal.

  Endelig avgjørelse regnes med å være tatt innen 1. mai 2005.

  Les mer om bysykler på www.sykkelby.no

  Bildet er gjengitt med tillatelse fra Clear Channel Adshel Vis mer