FORSKJELL? Fiskekarbonaden til venstre smaker mest fisk, mens steinbitkarbonaden til høyre smaker mer krydder. Den store steinbitsmaken uteblir derimot. Foto: Berit B. Njarga
FORSKJELL? Fiskekarbonaden til venstre smaker mest fisk, mens steinbitkarbonaden til høyre smaker mer krydder. Den store steinbitsmaken uteblir derimot. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Bare syv prosent steinbit i karbonadene

- Ikke å lure kundene, sier ICA Norge, som selger varen.

DinSide har tidligere slått fast at det kan være svært lite fisk i fiskekakene. Men hvor mye steinbit må det være i karbonadene, før de kan kalles steinbitkarbonader?

Særdeles lite, viser det seg. I steinbitkarbonadene fra Matmestern, som produseres for ICA Norge, er innholdet svimlende syv prosent. Det samme gjelder steinbitkakene fra samme produsent.

Til sammenligning inneholder steinbitkarbonader fra konkurrenten Sjarken 15 prosent steinbit.

Les også: Ferdigmaten var ikke helt som forventet

Purre gir riktig smak

ICA Norge mener det ikke er problematisk overfor egne kunder å kalle produktet steinbitkarbonader, til tross for det minimale innholdet av steinbit.

Og begrunnelsen? Jo, innholdet av purre og hvitløk i karbonadene gir steinbitsmak, skal vi tro kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg.

- I tillegg til steinbit inneholder produktet også de karakteristiske smakene og krydderne i steinbitkarbonader som purre og hvitløk. Fisken og krydderet gir steinbitkakene den karakteristiske smaken alle kjenner fra steinbitkaker, og det vil da være riktig å kalle produktene Steinbitkarbonader og Steinbitkaker, sier Kjellberg.

FORSKJELL? Fiskekarbonaden til venstre smaker mest fisk, mens steinbitkarbonaden til høyre smaker mer krydder. Den store steinbitsmaken uteblir derimot. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Konklusjonen er ikke helt den samme som hos ICA Norge, når undertegnede med familie smaker på Steinbitkakene hjemme. Vi smaker også på Fiskekarbonader fra samme produsent, for å se om argumentet fra ICA Norge holder stikk. Bortsett fra purre, hvitløk og steinbit, har de samme fiskeinnhold.

Rundt middagsbordet blir konklusjonen at mens steinbitkarbonadene smaker mer krydder, smaker fiskekarbonadene mer fisk, mens den store steinbitsmaken uteblir.

Les også: Fort gjort å la seg lure av disse matvarene

Bryter ikke med reglene

En enkel smakstest til side. Hvor rart det enn måtte høres ut, er det fullt lovlig av ICA Norge å kalle produktet Steinbitkarbonader, og produktet er merket etter forskriften.

Matlovens forskrift om merking av næringsmidler krever nemlig at ingredienser som fremheves i varebetegnelsen til et produkt, skal angis med mengde. Noe som her er gjort til punkt og prikke.

For forbrukeren blir løsningen å lese ingredienslista på produktet før man kjøper varen, for å unngå å føle seg lurt i etterkant.