RIK PÅ B6: Bananer, kjøtt, nøtter, belgfrukter og fisk inneholder B6.  Foto: Panthermedia/kollasj
RIK PÅ B6: Bananer, kjøtt, nøtter, belgfrukter og fisk inneholder B6. Foto: Panthermedia/kollasjVis mer

B-vitamin reduserer risikoen for kreft

Dette gjør du lurt i å spise.

Personer som har et høyt nivå med B-vitamin i blodet har lavere risiko for å utvikle lungekreft, ifølge Göteborgs-Posten.

Det viser en ny europeisk studie der rundt 400 000 personer gav blodprøver ved starten. Forskere er likevel usikker på hvorfor B-vitaminer minsker risikoen for kreft.

Les også: Slik øker kreftfaren

Friske hadde mer B6

Av de rundt 400.000 personene som deltok i undersøkelsen, hadde 900 personer fått lungekreft på grunn av røyking fem år senere.

Blodprøvene deres ble sammenlignet med 1800 friske personer, og det viste seg at det var en sammenheng mellom lav kreftrisiko og høye nivåer av vitamin B6 og metionin, som er en aminosyre.

Personene som hadde mesteparten av disse stoffene i blodet, hadde halvparten så stor risiko for å få kreft, sammenlignet med de som hadde lavere verdier.

Les også: Så kjapt virker røykekutten

Beskytter alle

- Beskyttelsen er der selv om du røyker, er tidligere røykere eller aldri røykt, sier Mattias Johansson, som jobber ved kreftforskningsinstituttet IARC i Lyon, til Göteborgs-Posten.

Men det betyr selvsagt ikke at det er lurt å røyke av den grunn. Bare se her!

Det er foreløpig ikke klart om B-vitaminer er årsaken til en lavere kreftrisiko, eller om det bare er en indikator på en annen sammenheng.

Les også: Brokkoli kan redusere risikoen for hudkreft

Dette bør du vite om B-vitaminer

B-vitaminer tilhører de vannløslige vitaminene, som raskt skilles ut av kroppen. Derfor anbefales det et daglig påfyll.

Du får i deg Vitamin B6 ved å spise fisk, innmat, kjøtt, bananer, nøtter, belgfrukter og poteter, ifølge Lommelegen.no

Anbefalte dagsbehovet for vitamin B6 er 1,2 for kvinner og 1,6 mg for menn. Gravide og ammende trenger litt mer, mens barn trenger mindre doser.

Vitamin B6 kan også redusere homocystein, som er en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer.