Appelsinvarsel:Rekordpåske

I fjor sørget ekstremværet i Spania for 30 prosent nedgang i appelsinsalget i Norge. I år går det mot ny rekord.

- Hittil i år ligger vi sju prosent foran rekordåret 2004. Fortsetter trenden, kommer vi til å spise 40 000 tonn appelsiner i år, sier Hanne Linnert i Bama.

Bare nå i påsken kommer nordmenn til å skrelle 5600 tonn appelsiner.

- Det tilsvarer strekningen Oslo-Tromsø dersom alle appelsinene ble lagt etter hverandre, sier Linnert.

God og søt

I fjor vinter opplevde Spania den verste frosten på tjue år. Siden har naturen kommet i godlune igjen.

- Allerede fra blomstringen i fjor vår så vi at trærne kom til å bære store frukter. En varm og tørr sommer etterpå har gitt årets appelsiner høyt sukkerinnhold og god smak, sier Linnert.

Nordmenn er tradisjonsbundne og spiser helst appelsin når det er snø ute, og aller helst i påsken.

- Appelsinen er med på å markere skillet mellom vinter og vår. Og så er den jo veldig kjekk å ha med på tur, siden den både metter og slukker tørsten, sier Linnert.

Appelsinene på denne tiden av året kommer fra Spania, Marokko og Israel.

Men nordmenn har begynt å spise appelsiner om sommeren også, rundt 2200 tonn i løpet av juni, juli og august. Da importerer vi fra den sørlige halvkule, fra land som Argentina, Chile og Sør-Afrika.

- På smak er sommerappelsinene like gode som vinter- og påskeappelsinene, så forskjellen i konsum skyldes utelukkende gammel vane, sier Linnert.