80 prosent dyrere biff i Norge

Høyt kostnadsnivå fører til høye priser i Norge.

Visste vi det ikke? Både biffen og de øvrige matvarene er mye dyrere i Norge enn i det øvrige EU.

Med i selskapet av land med høye matvarepriser er også Island, Sveits og Danmark. Dette ifølge Statistisk sentralbyrå. Island og Norge har et prisnivå på matvarer og alkoholfrie drikkevarer som er henholdsvis 64 og 58 prosent høyere enn gjennomsnittet i EU.

Dyrt kjøtt

Det er særlig kjøttprodukter som er dyre i Norge. Kjøttprisene ligger 82 prosent over gjennomsnittsprisene i EU.

Aller dyrest er likevel tobakksprisene. De ligger 127 prosent over snittet i EU.

Biffen er 82 prosent dyrere i Norge enn i EU.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Holst Vis mer


I den andre enden av skalaen ligger Makedonia og Bulgaria, som begge ligger 44 prosent under gjennomsnittet i EU, dette tilsvarer en tredjedel av de norske prisene.

Også høye inntekter

En mulig forklaring på det norske resultatet, er at Norge har et generelt høyt inntekts- og kostnadsnivå, noe som ofte går hånd i hånd med et høyt prisnivå.

SSB opplyser om at prissammenlikningen baserer seg på omkring 500 produkter. 37 europeiske land deltok i prisinnsamlingen, som ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen i mai 2006. Prismaterialet er senere justert slik at det reflekterer gjennomsnittspriser for hele året, og vektet med forbruksvekter fra det enkelte lands nasjonalregnskap. Undersøkelsen er nylig lagt frem av Europakommisjonens statistikkontor, Eurostat.

Kilde: SSB.

AKTUELT: