SNART FÅR DU IKKE BRUKE DISSE: Svenske 1-, 2- og 5-kroner blir snart ugyldige, samtidig med de gamle 100- og 500-kronerssedlene. Foto: Kristin Sørdal
SNART FÅR DU IKKE BRUKE DISSE: Svenske 1-, 2- og 5-kroner blir snart ugyldige, samtidig med de gamle 100- og 500-kronerssedlene. Foto: Kristin SørdalVis mer

Svenske penger blir snart for gamle

1,7 milliarder svenske kroner blir snart ugyldige

Svenskene skroter gamle mynter og sedler: 30. juni er det slutt for en rekke sedler og mynter. 

Mens vi i Norge snart skal få ta i bruk de første nye sedlene i et større seddelbytte, har svenskene i løpet av 2015 og 2016 gjennomgått det største mynt- og seddelbyttet i Sveriges historie.

Alle mynter og sedler blir byttet ut, med unntak av 10-kroningen.

I tillegg får de en ny valør: 200-kronersseddelen. Og 2-kroningen settes inn som mynt igjen.

I takt med at nye sedler og mynter er satt inn, skal de gamle ut av omløp. Og snart er det slutt for en rekke sedler og mynter:

Slutt for disse

DISSE SKAL UT: De gamle 1-, 2- og 5-kroningene blir ugyldige etter 30. juni. Foto: Riksbanken Vis mer

Etter 30. juni er det slutt for de gamle 1-, 2- og 5-kronersmyntene samt de eldre 100- og 500-kronerssedlene.

SKAL UT: Gamle 100- og 500-lapper skal også ut, og siste dag for å betale med dem i svenske butikker er 30. juni 2017. Foto: Riksbanken Vis mer

Den svenske 10-kroningen er den eneste mynten som ikke byttes ut.

Ifølge Sveriges Riksbank, var det det i slutten av april fremdeles gammel mynt til en verdi av 2 milliarder kroner ute i de millioner hjem - i tillegg til eldre sedler til en verdi av 13 milliarder svenske kroner.

Den gamle og snart ugyldige mynten som fremdeles er ute i omløp, veier til sammen 9.500 tonn - eller åtte Vasaskip, om man skal bruke en svensk sammenlikning.

De snart ugyldige gamle sedlene er i et antall som ville dekke 70 fotballbaner.

NYE MYNTER: Slik er de nye myntene. Foto: Riksbanken Vis mer

Det er aller flest kronestykker som er ute i omløp ennå: Av dem finnes det over 1 milliard i svenske - og kanskje norske - hjem.

NYE SEDLER: Slik ser de nye sedlene ut. Foto: Riksbanken Vis mer

Allerede ugyldige penger?

Det er noen sedler det allerede er for sent for å få brukt: Fristen for å bruke de gamle 20-, 50- og 1000-lappene var 30. juni 2016. Det er dermed for seint å bruke disse i butikken.

Ugyldige sedler kan leveres til Riksbanken. De vil ta imot de gamle pengene og sette inn beløpet på din konto - men da mot et honorar på 100 svenske kroner. Dette er mulig frem til 30 juni 2018.

Les også: