BLI ET SPØKELSE: Om du vil, kan du slå av delingen av posisjonen din i Snapchat, og bli et spøkelse. Det samme kan du på Facebook. For det er ikke sikkert at du er klar over hvor detaljert informasjon du deler med andre, hver dag. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BLI ET SPØKELSE: Om du vil, kan du slå av delingen av posisjonen din i Snapchat, og bli et spøkelse. Det samme kan du på Facebook. For det er ikke sikkert at du er klar over hvor detaljert informasjon du deler med andre, hver dag. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Skru av deling av posisjon på Facebook og Snapchat

Slik unngår du å bli spionert på i sommer

Du kan dele hvor du er uten å vite det selv.

En dag i ferien fikk vi opp «Venner som er på reise» i Facebook-strømmen vår. Her lå det kart over hvor en rekke av vennene våre befant seg akkurat der og da.

For å se dette, må du også dele posisjonen din. Så vi var altså selv en av dem som fortalte verden hvor vi befant oss – noe vi ærlig talt hadde glemt.

Også Snapchat har fått en slik funksjon. Har du prøvd nyheten, er du kanskje en av dem som frivillig plotter deg selv inn på dette detaljerte kartet, også.

Men hvor du befinner deg til enhver tid, er en høyst sensitiv personopplysning, som ikke alle ønsker å alltid dele.

Slik sjekker du om du deler posisjonen din på Snapchat eller Facebook, og slik slår du det av.

KART PÅ FACEBOOK: Her kan vi se sånn cirka hvor en annen kollega befinner seg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Slå av «Venner i nærheten» på Facebook

Facebooks funksjon for deling av posisjon kalles «Venner i nærheten». Her får du ikke opp et detaljert kart, men du får se sånn cirka hvor vennene dine befinner seg til enhver tid.

Slik sjekker du om den er på, og skur den av:

  1. Start Facebook-appen på mobilen din, og åpne menyen ved å trykke på de tre strekene nederst til høyre. Sveip deg ned til «Venner i nærheten».
  2. Får du opp vennene dine her, har du funksjonen på.
  3. For å slå den av på iPhone, trykker du på tannhjulet øverst til høyre, og skrur av bryteren. Den samme bryteren finner du direkte over lista på Android-telefoner.

Slå av Snap-kartet på Snapchat

Snapchat lanserte nylig sitt kart. Her kan du både få se bilder fra fremmede rundt om i hele verden, og se nøyaktig hvor snappevennene dine befinner seg. Man kan zoome inn på kartet og praktisk talt se hvilket hus de sitter i. Posisjonen oppdaterer seg hver gang de er innom appen.

KART PÅ SNAPCHAT: Her kan vi se nøyaktig hvor kollegaen vår befinner seg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Slik sjekker du om den er på, og skrur den av:

  1. Åpne Snapchat-appen på mobilen din. «Klyp» på hovedskjermen, som om du zoomer kameraet ut.
  2. Da dukker kartet opp. Og du kan selv se hvor nøyaktig det er ved å zoome deg rundt, for du har trolig noen venner som dukker opp – kanskje uten at de selv tenker så mye over det.
  3. Om du selv også dukker opp, skrur det av ved å trykke på tannhjulet øverst til høyre og skru på «spøkelsesmodus».

Vær bevisst

Vi skal ikke demonisere noen av disse funksjonene; det er opp til deg hvordan du vil bruke sosiale medier.

Men det som uansett er viktig, er å være bevisst på hva du deler.

For selv om både Snapchat og Facebook bare skal dele posisjonen din med «vennene» dine, kan du ha svært mange av dem. Kanskje selskaper, også. Kanskje noen du ikke ønsker at alltid skal vite nøyaktig hvor du er.

Et alternativ kan derfor være å definere hvilke venner du vil skal ha tilgangen. Og kanskje heller skru den på, og så av igjen, når du faktisk kan ha bruk for slikt.

Sjekk også ut denne videoen, hvor vi sjekker ut Snapchat-brillene: