ÉN MILLIARD BRUKERE: WhatsApp er en svært populær meldingsapp lik Facebook Messenger, iMessage og lignende. Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO
ÉN MILLIARD BRUKERE: WhatsApp er en svært populær meldingsapp lik Facebook Messenger, iMessage og lignende. Foto: EPA/RITCHIE B. TONGOVis mer

Slik stopper du WhatsApp fra å dele brukerdata med Facebook

Har du allerede godkjent de nye brukervilkårene, må du kjappe deg.

Da Facebook kjøpte opp den populære meldingstjenesten WhatsApp for to år siden, ble det stilt spørsmål om hvordan personvernet til brukerne ville bli ivaretatt, da dette alltid har stått sterkt hos WhatsApp.

Den gang skrev WhatsApp-grunnlegger Jan Kourn i et blogginnlegg at «respekten for ditt privatliv er bygd inn i vårt DNA, og vi lagde WhatsApp med mål om å vite så lite om deg som mulig».

Facebook har på sin side vært kjent for å ville vite så mye om deg som mulig.

I forrige uke løsnet imidlertid WhatsApp på noen av restriksjonene sine, melder The Verge, da de kunngjorde at de vil begynne å dele noe av brukerdataene sine, som ditt telefonnummer, med Facebook.

LES OGSÅ: WhatsApp sperrer brukerne ute

Hva skal de med dataene?

PASS PÅ: Før du godtar de nye WhatsApp-villkårene, trykk på les mer, så får du sjansen til å skru av om du vil dele brukerdata med Facebook. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

WhatsApp sier selv i et nytt blogginnlegg at de ved å gjøre dette kan tilby bedre venneforslag og mer relevante annonser.

- For eksempel vil du kanskje se en annonse fra et selskap du allerede har et forhold til, i stedet for et fra noen du aldri har hørt om, skriver WhatsApp.

De skriver også at de ønsker å utforske hvordan bedrifter kan bruke WhatsApp for å komme i kontakt med kunder.

Selv bruker de et eksempel hvor en bank advarer en kunde om et potensielt svindelforsøk eller varsler fra flyselskaper om en forsinket flyvning.

Det er dog lett å forestille seg at det også vil bli brukt til mer spamlignende kommunikasjon, som å informere om salg og tilbud og den slags.

Brukerne reagerer

Nøyaktig hvordan dette vil påvirke brukeropplevelsen gjenstår å se. Ikke alle er like fornøyde med endringen, særlig siden WhatsApp lovet å holde brukerdataene private da Facebook-oppkjøpet ble offentliggjort.

Og som TheVerge påpeker, har WhatsApp dessuten bygd seg store på en forretningsmodell som gir brukerne en enkel og gratis måte å kommunisere på uten å bruke dataene til annonser.

Det er vel ikke helt uten grunn at WhatsApp påpeker i det nyeste blogginnlegget at de har rullet ut såkalt ende-til-ende-kryptering, hvilket innebærer at alle meldinger krypteres som standard og bare avsender og mottaker kan lese dem.

De bedyrer dessuten at de ikke vil dele telefonnummeret ditt med andre, Facebook inkludert.

- Og vi vil fortsatt ikke selge, dele eller gi nummeret ditt til annonsører, skriver WhatsApp på bloggen din.

Vil det dukke opp annonser i WhatsApp?

Nei, ifølge Cnet, i hvert fall ikke tradisjonelle bannerannonser.

SKRU AV DELING: WhatsApp lar deg skru av datadelingen til Facebook. Gjør du det ikke idet du godtar de nye brukervilkårene, finnes det et alternativ. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Men du vil som nevnt kunne få meldinger fra eksterne aktører, som nevnt ovenfor.

Enn så lenge lar WhatsApp deg velge om du vil tillate deling av brukerdata eller ikke.

Slik stopper du delingen

Det er to måter å stoppe WhatsApp å gjøre det på, ifølge Motherboard.

Den første må gjøres før du godtar de nye brukervilkårene.

Før du trykker på «Godta», må du trykke der det står «Les mer om nøkkeloppdateringene av våre vilkår og retningslinjer for personvern».

Fra denne nye siden må du skru av bryteren ved siden av «Del WhatsApp-informasjonen min med Facebook for å få en bedre oppevelse av Facebook-anonsering og -produkter».

Dersom du allerede har akseptert de nye brukervilkårene, har du 30 dager på deg å stoppe delingen. Slik går du frem:

  • Åpne WhatsApp på telefonen.
  • På Android, trykk på menyknappen (de tre prikkene) oppe til høyre og velg «Innstillinger».
  • I iOS, trykk på «Innstillinger» nederst til høyre.
  • Velg «Konto».
  • Fjern markeringen ved siden av «Del kontoinformasjonen min».
  • Trykk på «Ikke del» i sprettoppboksen som dukker opp.
  • Gjør du det, vil innstillingen deaktiveres og du vil ikke få muligheten til å endre den i ettertid.
30 DAGER: Har du godtatt WhatsApps nye vilkår med deling av kontoinformasjon, har du 30 dager på deg å angre. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Hvorvidt kontoinformasjonen din allerede er delt med Facebook og om den eventuelt trekkes tilbake, er noe usikkert, ifølge Cnet.

LES OGSÅ:
Slik blokkerer du telefonnumre
Derfor bør du styre unna personlighetstester på Facebook
11 ting du bør styre unna på internett