<b<VET DU DETTE?:</b> Sannsynligvis lastes alle bildene du tar med en iPhone automatisk opp til Apples servere, men det er enkelt å deaktivere funksjonen.
Sannsynligvis lastes alle bildene du tar med en iPhone automatisk opp til Apples servere, men det er enkelt å deaktivere funksjonen.Vis mer

Ikke gå i iCloud-fella

Slik skrur du av automatisk bildeopplasting.

Denne uken ble det kjent at en rekke profilerte kjendisers private bilder hadde kommet på avveie. Ifølge flere kilder er dette som følge av et datainnbrudd i Apples nettskyløsning, iCloud.

Apple iCloud på iPhone og iPad automatiserer opplasting av bildene dine, slik at du aldri mister dem.

Det skjer av seg selv

De aller færreste tenker på at Apple tar backup av bildene dine for deg, siden det bare skjer av seg selv - uten at du ser det.

Første gang man starter en ny iPhone, eller iPad, blir man riktignok spurt om det er greit at Apple tar backup av alle bildene man tar, men man blir ikke spurt om hvilke bilder, noe som betyr at den tar med seg absolutt alt.

Noe vi vil tro de de fleste synes er greit.

Vel verdt å vite

Men det er fort gjort å glemme seg bort og ikke tenke på hva man tar bilde av, før bildene automatisk lastes opp til din Apple iCloud-konto.

Bildene er selvsagt kun synlige for deg - eller til hackerne slår til.

Vi skal ikke overdramatisere dette:

Det er sjelden vi ser så vellykkede, sett fra hackernes synspunkt, hackerangrep mot store tjenester som det Apple drifter (mer hos ITavisen.no), men det skjer, og man bør derfor være klar over hvordan man skrur av funksjoner som automatisk bildeopplasting.

Det handler om å ta kontroll over egen informasjonsflyt, og hvilke tjenester man ønsker å bruke. Det er viktig, uansett hvor liten eller stor risikoen er for datalekkasjer.

Slik skrur du det av

FØRSTE STEG: Trykk på bilder... Foto: TROND BIE Vis mer
...Deaktiver så «Min bildestrøm». Foto: TROND BIE Vis mer
EN, ELLER FLERE: Trykk markér og velg hvilke bilder du ønsker å slette. Foto: TROND BIE Vis mer





For å deaktivere automatisk opplasting av alle bildene du tar med en iPhone eller iPad, gjør du følgende:

1. Fra hjemskjermen trykk «Innstillinger» -> «iCloud» -> «Bilder».

2. Deaktiver «Min bildestrøm», som er funksjonen som automatisk laster opp nye bilder.

Slik sletter du enkeltbilder

Kanskje ønsker du bare å slette ett eller flere bilder. Dette er veldig enkelt.

Åpne bilder-appen, velg album (nederst til høyre) og albumet «Min bildestrøm» (dersom du er inne i kamerarullen må du først gå et nivå opp. Trykk Markér (øverst til høyre) og trykk på bildet, eller bildene, du ønsker å slette fra Apples servere, for så å trykke på slettikonet nederst til høyre.

Ønsker du å kvitte deg med bildene på enheten du holder i, må du også sørge for å slette bildene fra kamerarull-albumet.

Godt nettvett

Det har lenge vært en dårlig idé bruke passord som passord123 og å bruke det samme passordet på flere tjenester. Da er du ekstra sårbar hvis en tjeneste opplever et datainnbrudd, siden epostadresse/passordkombinasjonen også er gyldig andre steder.

Men det er jo helt umulig å holde orden på kompliserte passord med tall, tegn og bokstaver. Heldigvis finnes det tjenester som gjør jobben for deg. En av dem er Lastpass, som vi har skrevet en stor guide til på Dinside.

Bruker du i tillegg tofaktorautentisering er du enda sikrere. Apple introduserte dette for ikke så lenge siden her i Norge (i juli, faktisk).

Dette betyr at alle endringer knyttet til Apple-kontoen din ikke kan gjøres uten at du taster inn en kode som sendes deg per SMS, så selv om noen får tak i passordet ditt, vil de ikke kunne logge seg på fra en annen enhet uten å være i besittelse av mobiltelefonen din også.

iOS 8 på det meste

Har du en iPhone 4 eller nyere har du helt sikkert iOS 7 installert, men nå står iOS 8 på trappene, som sannsynligvis blir presentert i neste uke sammen med det man tror er to nye iPhone-modeller.

Foruten de nye iPhone-modellene er det mange store endringer i iOS 8, endringer som også innbefatter hvordan iCloud fungerer.

Det er mye å glede seg til

I iOS 8 lagres alle bildene så lenge du ønsker - borte blir altså den kjipe 30-dagers-regelen som er i iOS 7.

Å lagre filer på iCloud har lenge vært mulig, men fra og med iOS 8 blir det også mulig å manuelt organisere filene sine.

Les mer: Dette gleder vi oss mest til i iOS 8