Med Facebooks nye funksjon for bildesynkronisering, lastes bildene dine opp umiddelbart etter at de er tatt. Foto: Pål Joakim Olsen
Med Facebooks nye funksjon for bildesynkronisering, lastes bildene dine opp umiddelbart etter at de er tatt. Foto: Pål Joakim OlsenVis mer

Facebook med bildesynkronisering

Laster opp bildene automatisk, men tenk deg om en gang først.

Flere nettjenester har de siste månedene tilbudt umiddelbar opplasting av bildene du tar på mobiltelefonen din. Blant annet ble det tilgjengelig både for Dropbox og Google+ i februar i år.

Forleden dag slang Facebook seg også på – i de siste versjonene av appene for iOS og Android, tilbys den nye funksjonen bildesynkronisering.

Hvordan fungerer det?

Dersom du velger å takke ja til bildesynkronisering via Facebook, blir de siste 20 bildene du har tatt og de du tar i fremtiden automatisk lastet opp til Facebooks servere. Disse blir så lagt i et privat album som bare du kan se, men der ideen er at det blir lettere for deg å dele dem med vennene dine (enten fra mobilen eller PC-en), siden de da allerede er lastet opp.

Du velger selv om bildesynkroniseringen kun skal skje når du er koblet til et trådløst nettverk, eller om det også skal gjøres når du bruker mobilnettet. Bruker du mobilnettet, vil Facebook laste opp en lavere oppløst versjon av bildet (cirka 100kB) slik at du ikke bruker så mye datatrafikk som om du hadde lastet opp bildet i full oppløsning. Facebook synkroniserer heller ikke bilder dersom du har lite batteri igjen på telefonen.

Løsningen har en maksimal grense på 2GB med bilder (i størrelsesorden tusen bilder med dagens mobilkameraer), så om du passerer denne, må du slette bilder fra det aktuelle albumet på Facebook.

Bilder som har blitt synkronisert finner du både via telefonen og PC-en. På telefonen kan du trykke på menyknappen øverst til venstre, velge «bilder» og «synkroniserte bilder», mens du på PC-en trykker går inn på tidslinjen din, trykker på «bilder» og «synkronisert fra telefon».

Les også: Facebook-knappen kan spionere på deg

Tenk deg om

Det høres selvsagt praktisk ut (og dessuten får du en slags backupløsning på kjøpet), men medaljen har også en bakside. For det første vil da alle bilder du tar lastes direkte opp til den amerikanske nettjenesten. Og selv om de blir flagget private, er de selvsagt tilgjengelig for Facebook selv. Det kan jo være at du i ny og ne tar et bilde du helst vil at skal ligge på telefonen din og kun der.

Glemmer du for eksempel å logge deg av Facebook på datamaskinen, kan en annen gå inn i det private albumet og se alle mobilbildene dine.

Og privat eller ikke – du gir fortsatt Facebook en ikke-eksklusiv, overførbar, royaltyfri, underlisensierbar og verdensomfattende lisens til å bruke alt åndsverkbeskyttet innhold du publiserer på eller i forbindelse med Facebook (åndsverklisens)., som det heter seg fra Facebooks brukervilkår.

Les også: Vi har finlest Facebooks bruksvilkår

Gir fra deg mye informasjon

Bilder du tar med mobiltelefonen inneholder også utvidede data (såkalt EXIF-informasjon) om når og hvor bildet er tatt. Dermed gir du også Facebook informasjon om hvor du pleier å befinne deg.

I juni i år kjøpte Facebook opp ansiktsgjenkjenningstjenesten Face.com og kan nå automatisk finne ut av hvem man har tatt bilde av. Det kan også hjelpe tjenesten til å finne ut av hvem du omgås mest med også når du ikke sitter på Facebook.

Vis mer


Hvordan angrer jeg?

Har du allerede aktivert funksjonen kan den slås av:

Android:
Åpne Facebook-appen og trykk på menyknappen øverst til venstre.

Blar du ned til «brukerkonto», «applikasjonsinnstillinger» og «synkroniser bilder».

Til slutt velger du «ikke synkroniser bilder».

iOS:
Åpne Facebook-appen og trykk på menyknappen øverst til venstre.

Trykk på «bilder» i menyen og «synkroniser bilder» nederst.

Til slutt trykker du på tannhjul-ikonet og velger «ikke synkroniser bilder».

TEMA:

Facebook