<B>STÅR FOR EN STØYT</B>: Cat S40 er en av markedets tøffeste smartmobiler, i hvert fall når det kommer til fysiske påkjenninger. Foto: BJØRN E LOFTÅS
STÅR FOR EN STØYT: Cat S40 er en av markedets tøffeste smartmobiler, i hvert fall når det kommer til fysiske påkjenninger. Foto: BJØRN E LOFTÅSVis mer

CAT S40: En skikkelig hardhaus

Den tåler 25 minusgrader, heftig regnvær og fall i betongen fra 1,8 meter. Vi har sett nærmere på S40 fra Caterpillar.

Alle som har eid noen smartmobiler vet at de må behandles med omhu. Å miste dem i bakken er ofte ensbetydende med at glasset slår sprekker. Og både produsenter og forhandlere gjør god forretning på å bytte knuste glass for uheldige eiere.

Ikke for hvermansen

Enkelte mobilprodusenter har imidlertid spesialisert seg på å lage mobiler som tåler langt mer enn et lite dunk, og blant dem finner vi Caterpillar. Og i likhet med andre produkter fra selskapet, er også smartmobilen Cat 40 myntet på et publikum som ikke er redde for å få møkk under neglene.

Dette er rett og slett en solid håndverkertelefon.

Før vi går nærmere inn på byggekvaliteten, skal vi ta en titt på spesifikasjonene:

 • Skjerm: 4,7 tommer, 540 x 960 piksler, Gorilla Glass 4
 • Operativsystem: Android OS v5.1 (Lollipop)
 • Lagringsminne: 16 GB + inntil 64GB microSD-kort
 • Arbeidsminne: 1 GB
 • Prosessor: Firekjernet Cortex-A7 på 1,1 GHz
 • Kamera: 8 MP + 2 MP
 • Video: 1080P
 • Kommunikasjon: GSM/HSPA/4G-LTE/802.11bgn/Bluetooth 4.1
 • Navigasjon: A-GPS og GLONASS
 • Batteri: Li-ion 3000 mAh (fast)
 • Batteritid: Standby 936 timer, taletid 18 timer
 • Sertifiseringer: IP68, MIL-STD-810G
 • Annet: Plass til to SIM-kort
 • Størrelse: 144.9 x 74.1 x 12.5 mm
 • Vekt: 185 gram
 • Pris: Fra 3.739 kroner (jf Prisjakt 29.9.)

Les også: Slik velger du riktig smartmobil

Verdt å merke seg

De generelle spesifikasjonene plasserer ikke telefonene i toppskiktet, men det er likevel noen punkter som er verdt å merke seg. For det første leveres den med siste generasjon Android, en ganske uberørt utgave også, så det bør være håp om å få fremtidige oppdateringer raskt.

For det andre har den et batteri med meget god kapasitet, og for det tredje har den plass til to SIM-kort. Dermed kan du for eksempel bruke ett når du ringer/surfer privat, og ett når du er på jobb.

Det er imidlertid først på byggekvaliteten telefonen skinner. Den tåler for eksempel å ligge en meter under vann i en time uten å ta skade, og den skal tåle å bli mistet i betongen fra 1,8 meters høyde.

Cat S40 er en solid telefon som er både tyngre og tykkere enn mange vanlige mobiler. Foto: BJØRN E LOFTÅS Vis mer


Gummiert bakside Foto: BJØRN E LOFTÅS Vis mer


Laget for byggeplassen

Skjermen er lyssterk og fungerer godt utendørs. Den kan også betjenes med hansker.

Det er en stor fordel, for S40 tåler å bli brukt i ned mot 25 minusgrader - så dette er en skikkelig hardhaus.

Vi tror også mange i målgruppen vil sette pris på at den har fysiske knapper for tilbake, hjem og oppgavekjøring nederst. Det blir mindre knoting av slikt, for å si det enkelt.

FYSISKE KNAPPER: Disse tror vi mange håndverkere vil sette pris på. Foto: BJØRN E LOFTÅS Vis mer


Det sitter to luker på sidene, en for USB-tilkobling/lading og en for micro-SD og SIM-kort. Sistnevnte legges i en skuff som er relativt enkel å fiske ut med neglen.

Skuff med plass til to SIM-kort. Foto: BJØRN E LOFTÅS Vis mer


For øvrig finner du knapper for av/på, lydjustering og en gul knapp på motsatt side. Denne kan programmeres til å utføre spesielle oppgaver, for eksempel starte kamera-appen.

Programmerbar knapp på venstre side. Foto: BJØRN E LOFTÅS Vis mer


Ikke imponerende kamera

Når vi først er inne på kamera-delen, er det ikke noe produsenten har brukt veldig mye ressurser på. Som på de fleste kameraene med billig-optikk avhenger resultatet veldig av at du har gode lysforhold, som på disse to eksemplene.

Vis mer
Vis mer
Så snart det blir store forskjeller mellom skygge og høylys, forsvinner detaljene i de særlig lyse og mørke partiene. I eksempelet under har vi sammenlignet Cat S40 (øverst) med iPhone 6 (nederst):

Vis mer


Du vil også oppleve at mange bilder får et fremtredende gulstikk. Nok en gang har vi sammenlignet med iPhone 6 - som i rettferdighetens navn koster det dobbelte:

Vis mer


Denne mobilen har et kamera som egner seg til dokumentasjon på byggeplassen, men mindre til bildene til fotoalbumet.

Les også: Asus med ny lagringsrekord

Ytelse

Prosessoren i denne mobilen er av den enkle sorten. Den fungerer greit til de fleste aktuelle appene, men til fleroppgavekjøring og tyngre apper/spill er det stor sjanse for at du vil merke heng eller forsinkelser.

I diagrammet under har vi sammenlignet GeekBench-tall fra noen av de mest populære mobiltestene den siste tiden:

Vis mer


Det er med andre ord ikke en telefon du velger hvis du har behov for å kjøre tunge apper og kalkulasjoner som går langt utenfor det vanlige.

Men så har mobilen en super batteritid. Ved moderat bruk kan du faktisk bruke den i flere dager mellom hver lading. Det er ikke hverdagskost, og skyldes først og fremst kombinasjonen av kraftig batteri og mindre kraftig prosessor.

Les også: Denne bærbare PC-skjermen tåler vekt på 60 kg

Konklusjon

Cat S40 er en vanskelig mobil å trille terningkast til. Ytelsesmessig scorer den godt under middels, mens byggekvalitet og batteritid ligger på sekser-nivå. Alt i ett blir det en firer på terningen, men er du på utkikk etter en håndverkertelefon er den et meget klokt valg.

Les også: Dinside tester mobiltelefoner

Testresultat

Cat S40

Svært robust mobil som er skapt for byggeplassen, støtter to sim-kort, siste Android-utgave, meget god batteritid

Tung og tykk mobil som er relativt enkel på innsiden. Hvis du ikke har behov for denne byggekvaliteten, får du langt mer for futt pengene ved å velge en annen modell.

Annonse

Detaljer

Cat S40

Mer info på prisjakt.no

De 3 billigste butikkene

Levert av