Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.comVis mer

Forbuden frukt

Bruker du nedfallsfrukt til sylting og safting? Pass opp, det kan være helseskadelig.

Råtne epler i syltetøy, juice eller saft kan nemlig inneholde soppgiften patulin. Patulin er en muggsoppgift som kan gi negative helseeffekter, og blant annet hemme immunforsvaret, skriver Matportalen.

Du bør altså bruke epler av god kvalitet til safting og sylting til hjemmebruk. Dersom bare deler av frukten er råtten, bør du skjøre vekk den råtne delen. Skjær vekk det råtne med god margin, det vil si minst én cm inn i det fine fruktkjøttet.

Les også: Fant nål i banan:

Patulin er en soppgift som produseres av ulike muggsopper. Giftstoffene som disse muggsoppene kan produsere, er varmestabile og fjernes ikke ved tilberedning av mat.

Undersøkelser i både norske og utenlandske produkter, som cider og eplejuice, viser at forekomsten av patulin var generelt lav i forhold til grenseverdier som er innført. Få produkter overskred disse.

Sprit gir sunnere frukt, hevder ekspertene. Les mer her: