Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.comVis mer

Bedre merking av matvarer

Hva inneholder maten og hvor kommer den fra? EU vil gjøre det lettere for oss å vite hva vi spiser.

Det bør bli obligatorisk å opplyse om innhold av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter og salt på produktene, foreslår EU-kommisjonen.

I dag er slik merking frivillig hvis det ikke er knyttet påstander som ”sukkerfri” eller ”lett” til produktet, skriver Matportalen.no.

Kommisjonen foreslår også flere andre endringer:

* Alkoholholdige drikker bør ha ingrediensliste.

* Reglene for opprinnelsesmerking skal skjerpes.

* Informasjon om allergifremkallende ingredienser skal finnes tilgjengelig også for varer som selges over disk.

* Alle produkter skal merkes med veiledende daglig inntak av de næringsstoffene som inngår i merkingen.

* Skriftstørrelsen på den obligatoriske merkingen bør bli større, slik at den blir lettere å lese.

Vil ta tid

Nina Lødrup, rådgiver i Mattilsynet, mener forslaget innebærer forbedringer for forbrukerne.

- Forbrukerne i Norden synes også det er viktig med opprinnelsesmerking og vil ha opplysninger om næringsinnholdet i matvarene de kjøper, sier hun til Matportalen.no.

Det vil imidlertid ta to-tre år før de nye reglene eventuelt blir gjeldende i Norge. Forslaget er nå sendt ut til høring, og flere aktører skal si sin mening.