Kan man få mark i magen av å spise sne?

Stilt av
- Eller er det bare en myte?
Skriv et svar til spørsmålet...
7 svar

svarte:

Fant en artikkel i Dagbladet om dette:
«Du må ikke spise snø, for da får du mark i magen».

- Du kan få mye annet av å spise snø, men kanskje ikke akkurat mark. Det er mye bakterier, for snøen er ikke ren lenger, mener Berit Andresen, sykepleier ved Oslo Legevakt, mor og bestemor.

Kan snøspising gi mark i magen?
Barnehageforum v/SEH
Publisert januar 2006

Ny, hvit snø frister mange barn til å spise snø. Mange foreldre og ansatte har hørt at snø kan gi mark i magen. Er dette virkelig sant?

Snø inneholder ikke bare vann, men er frosne regndråper og vil inneholde bakterier, alger og små amøber, slik som regn. Felles for de levende organismene i nedbør er at de ikke er sykdomsfremkallende for mennesker, og ikke smitter mennesker.

Men i barnehager vil det av og til være barn som har småmark, også kalt barnemark, og egg fra disse markene kan teoretisk finnes igjen i snøen der barna leker, selv om sannsynligheten for dette vil være svært liten. Småmarken må i så fall komme fra hendene til de smittebærende barna, over i snøen, og så spises av neste barn.

Imidlertid vil snø aldri være helt ren og fri for forurensning. Spesielt dersom den ligger på bakken, vil den kunne inneholde alt fra støv og eksos-partikler, til skitt og ekskrementer fra dyr.

Det er derfor ikke å anbefale å spise snø, og fornuftig å venne barna fra å spise snø. Å fange noen fristende snø-kjerringer på tunga neppe er skadelig, og sjansen for å bli syk av snøspising i små mangder svært liten.

svarte:

Det er kanskje ikke snakk om mark i magen, men å spise snø kan føre til at man blir smittet av en variant av bakterien Salmonella Typhimurium. Denne bakterien forårsaker diarésykdom. Den vanligste smittemåten er kontakt med ville småfugler eller deres avføring, så man bør være ekstra forsiktig med snø i nærheten av fuglebrett og lignende.

Spolorm fra hund og katt (hundespolmark Toxocara canis og kattespolmark Toxocara cati) smitter kun sjelden mennesker i Norge. Infeksjon gir vanligvis ingen eller lite symptomer, og larvene vil vanligvis forsvinne av seg selv uten behandling. Disse parasittene smitter stort sett ikke ved direkte kontakt, ettersom parasittene trenger et modningsstadium i hundens eller kattens avføring eller i jorda før de er smittsomme. Man bør derfor fjerne synlig avføring fra hund og katt fra for eksempel barnas sandkasse, eller fra områder der barna leker. Ormebehandling av hunder og katter er, i tillegg til håndvask etter f.eks. lek i sandkasse, et effektivt forebyggende tiltak. Det er altså svært liten sannsynlighet for å bli smittet av spolorm ved å spise snø.

Barnemark (Enterobius vermicularis) har også blitt nevnt, men sannsynligheten for å bli smittet er større innendørs via kontakt med f.eks. sengeklær eller toalettramme (i barnehager eller hjemme hos familier som er smittet). Dette kan imidlertid forebygges gjennom god hånd- og toaletthygiene. Det er altså også svært liten sannsynlighet for å bli smittet av barnemark ved å spise snø.

svarte:

Dersom det er møkk fra dyr i snøen kan man få i seg egg fra spolorm, men muligheten for at dette skjer er minimal, og omtrent teoretisk.

Du kan få mye annet av å spise snø, men kanskje ikke akkurat mark. Det er mye bakterier, for snøen er ikke ren lenger, mener Berit Andresen, sykepleier ved Oslo Legevakt, mor og bestemor.
(dagbladet.no/dinside/2005/04/04/427907.html)

svarte:

Dette er jo noe de voksne har yndet å fortelle unger gjennom generasjoner: Du kan få mark i magen av å spise snø!

Allerede som barn hadde jeg vanskelig for å tro på dette, og jeg har senere aldri funnet noe belegg for at dette skulle være tilfelle - det måtte da være, som en sier her, at det var spolormegg i snøen fra hunde-eller katteavføring.

Det fins andre grunner til å ikke spise snø: Nedkjøling med frostsår på leppene, forurensning osv. Snø, som annen nedbør, kan være sur (svovelsyre fra fabrikkutslipp).

Noe som kanskje kan ha bidratt til myten, er at visse myggarter klekkes og lever på snøen om våren når sola varmer; disse mygglarvene ligner små hvite mark. Skulle man imidlertid få i seg slike, tar magesyra vår knekken på dem - dette er ikke mark som kan leve inni folk og dyr.

svarte:

man kan få i seg rester etter katte/hundeavføring som inneholder markegg, og de tåler å ligge en stund selv i kulde!

svarte:

Heisann

Jeg vil nå si at det er en myte.
fra vi var små fikk vi høre at man ikke måtte spise snø fordi vi kunne få mark i magen.
de sa nok det for å skremme. ¨
det er jo mye annet i snøen. feks: eksos, insekter, rusk +++ som man kan få problemer med.
eller syns er ekkelt.
Men reiser man på fjellet er det ikke noe eksos og annet rusk. noe rusk kan det være, men ikke farlige eller ekle ting. så der kan man spise snø uten problemer.
De "voksne" sa det sikkert for at man ikke skulle få i oss eksos og rusk.

Håper dette svaret hjalp

svarte:

ja, man kan få det
Skriv et svar til spørsmålet...