Kan hvalbiff grilles ?

Stilt av >
Har ikke prøvd den type kjøtt før på grillen. Bør den legges i en marinade først ?,legg gjerne
med tips på en marinade du selv har brukt .
Skriv et svar til spørsmålet...
6 svar

svarte:

Hvalbiff er noe av det beste du kan legge på grillen, og anbefales så varmt så varmt :)

Angående transmak så stemmer det verken at stekinga avgjør det eller at marinaden kan forandre på det. Transmak er noe som som er eller ikke er i kjøttet. Om du kjøper kjøttet ferskt hos din lokale hvalfanger (om du er så heldig at du bor nært en slik) så skal ikke dette være et problem. Bare si at du ikke liker tran og vil ha det beste kjøttet. Om du derimot kjøper frossent kjøtt i butikken så kan du skave av det ytterste laget med en ostehøvel mens kjøttet enda er frossent. Det skal fjerne smaken (med mindre det er ekstremt dårlig kjøtt, og det kan uansett ikke kalles 'biff').

Når det gjelder marinade så mener jeg at det ikke er nødvendig, kjøttet er så mørt fra før, og smaken fra hvalkjøtt er så spesiell og god at det er fort gjort å ødelegge den. Krydder kjøttet med litt salt og pepper. Legg skivene på den gode varme grillen. La de ligge der litt. Snu dem. La dem ligge litt til. Bare pass på å ikke steik for lenge, det gjør kjøttet tørt, som allerede nevnt. Bedre for lite enn for mye steking, inntil en viss grense selvsagt (det er ikke noe særlig når hvalen spreller på fatet heller). Spis. Som tilbehør passer det meste som du ellers ville brukt til grilling, for meg er grillede maiskolber, en god salat og ovnsstekte potetbåter krydret med meierismør, salvie og knorrs kjøtt&grillkrydder en evig vinner, men her er det som kjent smak og behag som gjelder.

Lykke til med grillinga, og håper hvalbiff faller i smak!

svarte:

Heldigvis er det stadig flere som er blitt oppmerksom på de mulighetene sjømat på grillen gir oss, og hvalkjøtt er ekstra spennende tilberedt på denne måten. Det eneste du må passe på er å ikke grille kjøttet for lenge, da kan det blir tørt og seigt. Hvalkjøtt er veldig mørt og trenger derfor kort tilberedningstid. Med god varme på grillen skal kjøttet kun grilles i 2-3 minutter på hver side. Og husk; bruk grillklype når du skal snu kjøttet slik at ikke kjøttsaften renner ut.
aperitif.no/index.db2?id=6009

svarte:

Alt kan grilles, kanskje bortsett fra iskrem! ;-)

Hvalbiff bør marineres i sur eller søt melk over natta for å fjerne evt transmak. Du kan også bruke en rødvinsmarinade:

3 dl rødvin
1/2 gulrot i skiver
2-3 småløk som deles
1/2 purre i biter
1 skive sellerirot i biter
4-5 pepperkorn
1 ss einerbær
1 kvast timian

Når du griller bør skivene være forholdsvis tynne, 1-2 cm. Stek den medium, den vil etterstekes på fatet og bli mør og saftig. (Du kan bruke en finger for å finne ut om den er medium, gir kjøttet etter litt, er den medium stekt.

Server gjerne med bakt potet og grillede grønnsaker.

Ellers finner du flere oppskrifter her:

hvalbiff.no/oppskrift_info.asp?fldr=51

svarte:

Interessanr spørsmål.
Alt kan prøves, selv har jeg aldri prøvd å grille hvalkjøtt, men jeg har stekt hundrevis av hvalbiffer.
Og da er cluet følgende: (prinsippene her må naturligves følges i grilleprosedyren).
Biffen bør marineres. (Olje, pepper, salt, timian, oregano, dill, litt sitronsaft, cilli lemon.) Bland krydderet og rør det inn i oljen, hell over biffene.
Biffene bør ligge 5-6 timer minst, gjerne over natten i marinaden.
Stekes på MEGETsterk varme i ett minutt på hver side, forutsatt at skivene ikke er tykkere enn en cm. Så er de ferdige. Deretter steker du ca 2 min på svak varme på hver side. (serveres MED EN GANG)
Ingen heksekunst, men det er viktig å ikke steke for lenge eller for lite.
Hvalbiffen er mye mer sensitiv for riktig steking enn f.eks. oksekjøtt og bør behandles særlig konsekvent.
Jeg har f.eks. aldri opplevd at man kan steke hvalkjøtt, rå, medium eller gjennomstekt. Har kun opplevd at det blir vellykken med den metoden som er beskrevet ovenfor.

Hvis du bommer på denne stekinga vil du få transmak.
TIPS: Det er STEIKINGA som avgjør om du får transmak, ikke marinaden.

Prøv med en liten bit først først.
Lykke til.

svarte:

Her kan du lese alt om hvalkjøtt
hvalbiff.no/hovedside.asp?fldr=1&id=0

svarte:

har grillet hvalbiff med hell, 3 cm tykke skiver som lå en stund i løksaus/olje salt og pepper. kokt løk er kjempegodt til-------- også loff eller baguetter med meierismør da!nam nam!!!!
Skriv et svar til spørsmålet...