Hvorfor blir det kaldere inne når det blir mildere ute?

Stilt av >
Etter en lang kuldebølge, som den vi har opplevd i Norge nå i starten av 2010, så kan det virke som om det blir mer huskaldt når det slår om til en mildere værtype. Er det bare innbilning, eller er det et faktum? Da jeg selv var ung husker jeg gamle folk sa at "kulda slår inn". Gjør den det?
Skriv et svar til spørsmålet...
2 svar

svarte:

At "kulda slår inn" er et gammelt begrep og ikke innbildning. Hvis man ser på temperatursvingningene ute som en bølge som skal trenge gjennom veggen, kan man oppleve at bølgen får en viss tidsforsinkelse. Når den når en topp ute (plusgrader f.eks.) vil kuldebølgen ennå ikke ha nådd helt inn i huset, og der vil veggene oppleves som kalde.

Dette kan regnes ut matematisk (Bølgeformelen). Den samme formelen kan brukes til å regne ut hvor langt telen vil gå ned i bakken om vinteren. Bølgen er da temperatursvingningen over hele året
Kommentarer:

kommenterte:

Beklager, dette er ikke rett. Det er ingen ting som heter bølgeformelen i faget som handler om inneklima og varme, Bygningsfysikk. Når det er varmt innendørs og kaldt utendørs vil varme(-energi, kWh) gå fra der det er varmt til der det er kaldt, gjennom vegg, tak, gulv, etc. Det er IKKE kulde som trenger inn, det er varme som forsvinner ut. Hvor mye varme som forsvinner ut gjennom veggen per time er avhengig av temperaturforskjellen inne kontra ute, og hvor god isolasjonsevne veggen har. Så jo kaldere det er ute, jo mer varme forsvinner gjennom veggen og ut. Derfor må man fyre hardere i kuldeperioder.

Når det har vært kaldt lenge, har veggen blitt kald. Når det blir mildvær blir veggen sakte men sikkert varmere. Det kan hende man opplever at det er mer huskaldt umiddelbart, fordi det er kaldere inne enn det normalt er når det er mildvær. MEN, det blir ikke kaldere inne enn det var før det ble mildvær, gitt at man ikke skrur ned varmeovnene med en gang mildværet kommer. Hvis man skrur ned varmeovnene for tidlig, VIL det bli kaldere inne, ja. Men det er ikke noe mystisk fenomen.

Det motsatte skjer når det har vært mildt og plutselig blir kulde. Kaldværet vil ikke merkes helt umiddelbart inne, fordi det tar litt tid før husveggene og taket blir nedkjølt.

svarte:

Skriv et svar til spørsmålet...