Hvordan kan jeg oppgradere pcen?

Stilt av >
Jeg har en par år gammel stasjonær pc som begynner å bli litt treig. Hva kan jeg gjøre for å få den til å gå raskere? Har allerede optimalisert systemet med Uniblu og byttet til Firefox for at internett skal gå raskere. Men det er fremdeles temmelig treig når det gjelder å starte opp etc. Er det verdt å kjøpe nye byttedeler til pcen (mer ram, nytt skjermkort etc) eller er det like greit å kjøpe en ny pc?

Den har 3.0GHz prosessor, 1024MB RAM og 32MB skjermkort og 2x120GB harddisk.
Skriv et svar til spørsmålet...
5 svar

svarte:

Mer ram, eventuelt bytte all rammen med raskere ram, og et nytt skjermkort. Du kan også reinstallere OSet med å kjøre RAID 0 på diskene dine, men det blir en noe større operasjon.

Det er klart, så veldig mye penger ville jeg ikke ha lagt inn i PCen på dette stadiet, siden den tross alt begynner å bli gammel (normal avskriving på PCer er 3 - 5 år), men om du gjør noen små justeringer kan denne fungere ennå ei stund. Jeg har en personlig smertegrense på rundt 1000 - 1500 kr på denne typen justeringer på eldre PCer - noe mer enn det, og jeg føler det kan være like greit å bytte hele riggen.

Du tar ikke med hva for en PC dette er, eller om det er en sjølbygg, nøyaktig hva for et hovedkort du har, ei heller hvor stor strømforsyning (PSU) du har. Siden det er 32 MB på skjermkortet, antar jeg at det er et AGP kort, og siden du har en 3 GHz CPU regner jeg med at skjermkortet støtter maksimalt 8x AGP.

Å stappe noe mer enn 2 GB minne inn i en maskin som sannsynligvis kjører WinXP eller WinVista er nok av begrenset nytte (lang historie, men i korte trekk greier WinXP i normal modus å maksimalt utnytte 3 GB minne minus mengden minne på skjermkortet, og WinVista er omtrent det samme, med et skjermkortminne på 1/2 GB eller mer begynner en å nærme seg 2 GB uansett). Velg det kjappeste minnet som maskina di kan kjøre, og stapp inn 2 GB av matchet minne. Kast, gi bort, eller bruk det du har igjen til en server eller no' sånt.

komplett.no/k/ki.aspx?sku=321028 er 2 GB til 530 kr + porto, men som sagt - velg det raskeste minnet hovedkortet og CPUen din støtter. Dette DDR2 minnet på 800 MHz er en rein gjetning fra min side på noe som hovedkortet ditt kan bruke.

komplett.no/k/ki.aspx?sku=497910 er et eksempel på et (billig) skjermkort som uansett skulle slå det du allerede har i bøtta. Her er det verdt å holde et øye med hvilke skjerminnganger som skjermen din krever. Jeg liker ikke adaptere, men dette skjermkortet har både VGA og DVI-I, så du skulle være ganske sikker på utganger på skjermkortet uten å måtte bruke adaptere. Å gå alt for mye overbord med skjermkortet kan ende opp med at du må bytte PSUen din (strømforsyninga), og da detter du lett over mitt mentale budsjett i alle fall.

Med disse oppgraderingene burde du merke rimelig stor forskjell på hvordan maskina di sveiver rundt.

svarte:

Det enkleste er bare å kjøpe oppgraderingspakke ;)

komplett.no/k/search.aspx?q=Oppgraderingspakke&bn=10297&mfr=

svarte:

Det kan være bryet verdt å installere mere ram og hvis du hadde oppgitt hvilken pc du har så er det enklere å svare på hva slags ram du kan dytte inn i den. Du sier ikke noe om hvilket operativsystem du har, det kan være nyttig å bytte OS hvis du f.eks. har Vista.

svarte:

Det er ikke vanlig at datamaskiner blir tregere over tid. Hvis viften til prosessoren er støvet ned, så blir den varmere og da skrus vanligvis hastigheten ned og slike ting, men det er som sagt uvanlig at det har stor innvirkning. Det som derimot skjer, er at programvaren blir tyngre. Da jobber datamaskinen fremdeles like raskt, men den får mer å gjøre, så effekten er at den virker tregere.

Du sier ingenting om hvilket operativsystem du bruker, men ettersom du sier at du har installert Firefox, regner jeg med at du snakker om Windows, ettersom Firefox er standard nettleser i de fleste konkurrerende operativsystemene. Windows er kjent for å bli veldig, veldig mye tregere over tid, så hvis du ikke har gjort det, ville jeg absolutt anbefale at du i hvertfall installerer det på nytt.

Du sier heller ikke noe om hva du bruker datamaskinen til. Hvis du stort sett bruker den til surfing og kontorarbeid, så er den rask nok i massevis med et godt operativsystem og god programvare. For surfing kan det være fint med et litt raskere skjermkort. For den typen arbeid, holder det å legge et par hundrelapper for å få et som dekker behovet.

Hvis du ikke er opptatt av å spille de store spillene (som virker sannsynlig ettersom du har 32MB skjermkort), vil jeg absolutt anbefale deg å kikke på Ubuntu. Det er et operativsystem som er enkelt å bruke, raskt, sikkert, fritt og dermed også gratis. Det følger med all programvare du trenger, med Firefox, OpenOffice.org og Evolution (svært lik Outlook) som standard. Det er også massevis av god programvare som enkelt kan installeres, helt gratis.

Du kan laste det ned og prøve det helt uten å installere noe som helst, uten noen risiko. Hvis du liker det, er det enkelt å installere. Det vil antakelig få maskinen din til å virke veldig mye raskere. Men jeg ville ha oppgradert skjermkortet. Resten virker helt ok. Men husk å sjekke hva slags grafikkort du kan bruke. PCI Express gir deg de beste kortene for minst penger, ellers vil et ok AGP- eller PCI-kort også bidra med mye. Med grafiske systemer, er datamaskinen ikke raskere enn den ser ut til, så skjermkort er viktig.

Du kan lese mer om Ubuntu på de offisielle hjemmesidene, eller bruke det norske forumet hvis du har spørsmål.

svarte:

Hei

Pc'en din begynner nok å bli treg pga av operativsystemet Windows. Du kan laste ned Care fra iobit:
iobit.com/advancedwindowscareper.html?Str=download

Dette vil fjerne en haug med søppel som kan gjøre maskinen din tregere. Det er dog slik at teknologien windows bruker med registere gjør at den vil bli stadig tregere.
Som andre har antydet kan en formatering og reinstalleing gjøre ting raskere. Men til syvende og sist så har nok Windows "sprunget fra maskinen din".

Et mye bedre alternativ med tonnevis av programmvare, kontrollpanel, office pakke, og maksimal brukervennlighet er Mandriva.
wiki.mandriva.com/no
Denne vil være lynrask på maskinen din.

Her kan du velge forskjellige skrivebordsmiljøer:
wiki.mandriva.com/no/Skrivebordsmilj%C3%B8er

Hjelp får du i det norske forumet:
forum.mandriva.com/index.php?&op=Nor

Det som i første rekke skiller Mandriva fra andre Linuxvarianter er at den er 100% Norskspråkelig og at mye av dokumentasjonen er på norsk:
wiki.mandriva.com/no/Kategori:System

Lykke til.
Skriv et svar til spørsmålet...